HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο Εφιαλτικό σενάριο

Το Εφιαλτικό σενάριο

Μιλάμε τις τελευταίες μέρες  κι εμείς, μαζί με όσους έχουν ενσυναίσθηση  για την παραλία του Κάστρου  και την «επαπειλούμενη ανάπτυξή» της. Κι έρχεται μια εικόνα να σχηματοποιήσει τον εφιάλτη.

Κοιτάξτε καλά την αποτύπωση από το Google earth της παραλίας  του Κάστρου. Μέσα στο κίτρινο περίγραμμα αποτυπώνεται η ιδιοκτησία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.  8.371 μέτρα, όσα  έχουν δηλωθεί και στο Κτηματολόγιο. Αυτά, και όχι μόνο τα κτίρια, όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι, προτίθενται οι όψιμοι αναπτυξάκιδες αιρετοί μας,   να μισθώσουν για 22 χρόνια. Όλο  τον χώρο που περικλείεται μέσα από την κίτρινη γραμμή.

Η αποτύπωση είναι  εύκολα αναγνώσιμη  για τους κατοίκους της πόλης. Όσοι δεν έχετε ιδίαν αντίληψη, κρατήστε μόνο το περίγραμμα, είναι αρκετό. Στα αριστερά της εικόνας είναι τα όρια της ιδιοκτησίας με το ΤΑΟΛ, στα δεξιά είναι η θέση που βρίσκεται η σκάλα που οδηγούσε στον  πρώην φάρο.
Έκτος του χώρου που περικλείεται στο κίτρινο περίγραμμα, η «ανάπτυξη» της περιοχής συνοδεύεται  και από ομπρελοξαπλώστρες. Αυτές, όπως γίνεται σε τέτοιες τις περιπτώσεις, θα τοποθετηθούν έξω από την κίτρινη γραμμή και προς την θάλασσα.

Αυτό το παρθένο κομμάτι της θάλασσας  και της παραλίας  είναι το μόνο που απέμεινε σε ολόκληρο το νησί εκτός «αξιοποίησης». Ξανακοιτάξτε την εικόνα και προσπαθήστε να το καταλάβετε τουλάχιστον. Δεν μιλάμε για τα κτίρια, μιλάμε για ολόκληρη την έκταση από τον φάρο μέχρι το ΤΑΟΛ.

(Έτσι εξηγείται και η πρεμούρα των αιρετών  να παραχωρήσουν δίοδο στον κόσμο από αριστερά, στα σύνορα με το ΤΑΟΛ. Όταν οι δυο κατασκευές ΤΑΟΛ και τουριστικό περίπτερο ολοκληρωθούν και ενοποιηθούν, και  η δίοδος θα γίνει απροσπέλαστη για 22 χρόνια.)

Όσοι λοιπόν περιμένατε την ανάπτυξη στο κάστρο με τον εαυτό σας να παίζει ρακέτες στην άμμο, πρέπει να το ξεχάσετε… Το τίμημα είναι μεγάλο και βαρύ.

 Η ανάπτυξη δεν έχει σχέση με αυτό που μεθοδεύεται να γίνει στο κάστρο. Αυτό είναι καταστροφή. Δεν χρειάζεται τέτοια πράγματα το νησί μας. Ας αναλογιστούμε πως -όπως κάθε τόπος- έχει κι αυτό όρια και αντοχές. Ας μην τα υπερβούμε. Έχουμε πολλές περιπτώσεις και στη χώρα μας για να παραδειγματιστούμε.

Κάπου εδώ σκοπεύαμε να κλείσουμε το θέμα, όταν ανακαλύψαμε τις παρακάτω εικόνες του μηχανικού Κώστα Γληγόρη. Προσέξτε, είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Η κίτρινη γραμμή είναι γραμμή μέτρησης της αμμουδιάς. Το 2013 υπήρχαν 25 μέτρα άμμου στο σημείο της κίτρινης γραμμής. Το 2020 μετά τα έργα -τσάτρα-πάτρα- της συγκράτησης της άμμου που έγιναν στην αμμόγλωσσα, στο ίδιο σημείο το μήκος της παραλίας έγινε 35 μέτρα. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως από τον Αϊ Γιάννη και εδώθε, το συγκεκριμένο σημείο παραλίας είναι το μοναδικό με αυξητική τάση άμμου, ενώ όλα τα υπόλοιπα αδειάζουν.

 Και ακόμα πιο απλά, η παραλία μπροστά από το τουριστικό περίπτερο είναι η μοναδική κοντά στην πόλη που αναπτύσσεται -μεγαλώνει σωστά. Να γιατί αποτελεί ένα διαμάντι και κανένας μυαλωμένος δεν θα το πετούσε, όταν μάλιστα είναι και το μοναδικό.

Προηγουμενο αρθρο
Οι Πηγαδισάνοι πίσω από μια ανθισμένη αμυγδαλιά
Επομενο αρθρο
Χιονίζει στην ορεινή Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. τασος
    15 Φεβρουαρίου 2021 at 08:17 — Απάντηση

    πια κιτρινη γραμη χαθικε οπος χαθικε και ο φαρος τα εφεγε η μαρμαγκα

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.