HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο τσουρέκι της Εύης Βουτσινά

Το τσουρέκι της Εύης Βουτσινά

30′ προετοιμασία, 50′ μαγείρεμα, 1 ώρα και 20′ αναμονή. Σύνολο: 2 ώρες και 40′

Υλικά

  •  6 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τ’ ασπράδια
  •  2 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη, λιωμένη σε 1/2 λίτρο γάλα ζεστό
  •  1/2 φλιτζάνι βούτυρο χλιαρό
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού καρδάμωμο, κοπανισμένο
  •  ξύσμα και χυμός από ένα μικρό πορτοκάλι (ακέρωτο, βιολογικό)
  •  50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια στεγνή, διαλυμένη σε λίγο νερό
  •  αλεύρι όσο χρειαστεί (1.600 – 1.800 γρ. περίπου)

Για άλειμμα

  •  1 αυγό χτυπημένο με 2 κουτ. σούπας γάλα

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους μέχρι να γίνουν αφράτοι. Τα ανακατεύουμε σε μια λεκάνη μαζί με τα μυρωδικά, το χυμό, τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό και το γάλα με τη ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
  3. Ζυμώνουμε βουτώντας τα χέρια στο βούτυρο.
  4. Ζυμώνουμε ζωηρά με τις γροθιές μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να κάνει φουσκάλες. Τότε την πλάθουμε σαν μπάλα, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και τη σκεπάζουμε καλά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (40 – 45 λεπτά).
  5. Ζυμώνουμε για να φύγει ο αέρας, τη χωρίζουμε σε τρία ή τέσσερα κομμάτια και τα πλάθουμε, όπως μας αρέσει (πλεξούδες ή σαν φραντζόλες).
  6. Τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν πλασμένα μέχρι να γίνουν διπλά (40 λεπτά περίπου).
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  8. Αλείφουμε τα τσουρέκια με το μείγμα αυγού – γάλακτος και τα ψήνουμε στο φούρνο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων
Επομενο αρθρο
Οδεύοντας προς την Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.