HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΦωτούλα Βλάχου – Ζωγράφου: Με αγάπη από την Αμερική

Φωτούλα Βλάχου – Ζωγράφου: Με αγάπη από την Αμερική

Η αγαπημένη μας φίλη Φωτούλα Βλάχου – Ζωγράφου είναι κόρη του Στάθη Βλάχου- Λεβεντιά και της Κασσιανής Βλάχου Κουκουλιώτη. Γεννήθηκε στη Καρυά Λευκάδας. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στη Λευκάδα, σε μια γειτονιά γεμάτη γαλήνη και ζεστασιά, χρόνια που έμειναν και θα μείνουν για πάντα στη καρδιά της.

Γύρω στο 1966 η Οικογένειά της έφυγε από το νησί για την Αθήνα και σε λίγα χρόνια για την Αμερική.
Σήμερα μένει μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας με την Οικογένειά της, όμως η Παράδοση είναι μέσα της και δημιουργεί αριστουργήματα αντάξια της αγαπημένης της μητέρας Κασσιανής Βλάχου. Είναι αυτοδίδακτη στο quilting.* Εχει φίλες quilters από όλο τον κόσμο και είναι μέλος του Quilting Board club.

300
Το έργο είναι μια Πάντα που κέντησε το 1946 η τότε νεαρή Κασσιανη Κουκουλιωτη. Θέμα: Ο Φριξοs και η Ελλη απο την Ελληνικη Μυθολογια! Η Φωτούλα αναφέρει χαρακτηριστικά: Ο Φριξοs και η Ελλη απο την Ελληνικη Μυθολογια. Δωρο στη κορη μου Κατερίνα. Το κεντησε η γιαγια τηs (Κασσιανη Κουκουλιωτη) πριν απο 70 περιπου χρονια στη Καρυα οταν ηταν 17 χρονων….. και εγω το εκανα quilted! Οι αγαπημενοι μαs ζουνε παντα μαζι μαs και φευγουν μονο οταν τουs ξεχασουμε.

305

301

302

303

304

* Η λέξη QUILT σημαίνει κάλυμμα και προέρχεται από το λατινικό «Culcita» που σήμαινε στρώμα. Αναπτύχθηκε από οικογένειες που εγκαταστάθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές στην αποικιακή Αμερική, όπου οι πόροι ήταν περιορισμένοι. Κάθε κομμάτι του υφάσματος θεωρήθηκε πολύτιμo και έτσι γεννήθηκε το «συνονθύλευμα». Ολοι οι Φίλοι και οι γείτονες συγκεντρώνονταν (σαν «μέλισσες») να εργαστούν για τη δημιουργία QUILT σε σημαντικές στιγμές όπως η γέννηση ενός παιδιού ή ενός γάμου. Τα QUILT εξακολουθούν να έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνική ζωή, ιδιαίτερα στις μεσοδυτικές πολιτείες, είτε ως πραγματικά έργα τέχνης είτε ως ένα τρόπος για να κινητοποιηθεί και να ενωθεί μια κοινωνία. Σήμερα ο τρόπος αυτός μπορεί να συνδυάσει τη συνεργασία τέχνης και Παράδοσης σε επίπεδο καλλιτεχνικής πολυπλοκότητας που δεν έχουμε ξαναδεί.

Πηγή: nirikos.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Έριξαν φόλες στον Αη Γιάννη και στην Αγία Μαρίνα
Επομενο αρθρο
Αποτελέσματα εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο Λευκάδας (ανανέωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.