HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΩς το καλοκαίρι του 2023 η διπλή σύνδεση της Λευκάδας

Ως το καλοκαίρι του 2023 η διπλή σύνδεση της Λευκάδας

Από τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε το έργο της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με τον άξονα Άκτιο  – Αμβρακία.

Σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα πριν την υπογραφή του, το έργο αυτό χαρακτηριζόταν ως συμβολικής σημασίας, διότι αποτελούσε σημαδιακή στιγμή μιας και επρόκειτο για το πρώτο μεγάλο έργο της νέας δεκαετίας, το πρώτο που υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αλλά και το πρώτο στην μετά-κορωνοϊού εποχή.

Η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2020 και ανάδοχος είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ που ανέλαβε το έργο με ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το 51%. Το έργο περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο είναι το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος και το δεύτερο Βόνιτσα-Λευκάδα. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ουσιαστικά μιλάμε για την αναβάθμιση των 2 υφιστάμενων τμημάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με 1+1 λωρίδα ανά κατεύθυνση. Στο τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα παρακάμπτεται ο Άγιος Νικόλαος στον κόμβο που βρίσκεται στο 6ο περίπου χιλιόμετρο και ο δρόμος περνάει δίπλα από την λίμνη Βουλκαριά.

Στο τμήμα Άγιος Νικόλαος – Άκτιο, οι εργασίες εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται μέχρι τον Αύγουστο να έχουν ολοκληρωθεί τα χωματουργικά. Στην συνέχεια από το Φθινόπωρο δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο τμήμα από Άγιο Νικόλαο προς Λευκάδα, λόγω του ότι την καλοκαιρινή περίοδο η κίνηση είναι μεγάλη εξαιτίας της τουριστικής ροής προς το νησί και δεν θα ήταν εύκολη η εξέλιξη του έργου.

Το κόστος του έργου είναι 48,1 εκατ. ευρώ. Η διάρκειά του είναι 34 μήνες, δηλαδή λίγο λιγότερο από 3 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις οι εργασίες θα ολοκληρωθούν περίπου το καλοκαίρι  του 2023.

Το οδικό έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τίτλο: «Κατασκευή – αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας». Αξίζει να αναφερθεί ότι το  τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα, έχει μήκος περίπου 16 χιλιομέτρων και το τμήμα Άκτιο – Άγιος Νικόλαος, είναι  περίπου 5 χιλιόμετρα.

Στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή κάθε είδους έργων, που αφορούν στον νέο αγωγό ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους περίπου 7,85 χλμ., ο οποίος προβλέπεται να διέρχεται εντός της ζώνης κατάληψης του νέου οδικού έργου. Τα μήκη εμπλοκής του αγωγού ύδρευσης με τα νέα οδικά έργα είναι τα ακόλουθα: 1) τμήμα Άκτιο – Άγ. Νικόλαος, περίπου 2,6 km (από χ.θ. 2+200 περίπου έως χ.θ. 4+800 περίπου). 2) τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα, περίπου 5,1 km (από χ.θ. 9+800 περίπου έως χ.θ. 14+900 περίπου).

Πηγή: https://www.euractiv.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Νεκρός βρέθηκε στη Λυγιά Πρέβεζας ο 60χρονος Αρτινός ψαροντουφεκάς
Επομενο αρθρο
Εργαστήρι - Παρουσίαση «Οι Γραφές του '21»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.