HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΌταν η Λευκάδα έγινε τουριστική αφίσα

Όταν η Λευκάδα έγινε τουριστική αφίσα

Ο Νικόλαος Στουρνάρας (1918-1993), ήταν γιος του σπουδαίου επίσης φωτογράφου Στέφανου Στουρνάρα από τον Βόλο.

 Από την δεκαετία του ’50 είχε αρχίσει να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα αποθανατίζοντας τα τοπία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της με εξαιρετική τεχνική φωτισμού που προσέδιδε ευαισθησία και πλαστικότητα στις εικόνες. Ξεκινά, έτσι, μια μακρόχρονη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΤ που έφερε τις ομορφιές της Ελλάδας με τις φωτογραφίες του Νικόλαου Στουρνάρα σε όλον τον πλανήτη.  Επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε μαζική παραγωγή φωτογραφιών αρχαιολογικού και τουριστικού περιεχομένου, από τη μορφή ασπρόμαυρων καρτ ποστάλ διαφόρων μεγεθών.

Με την περαιτέρω εξέλιξη της έγχρωμης φωτογραφίας και την εμφάνιση, στην δεκαετία του ’60, της εκτυπωτικής τεχνικής offset που, τυπώνοντας με χρωματιστά μελάνια επάνω σε οποιοδήποτε απλό χαρτί, καθιστούσε δυνατή την παραγωγή χιλιάδων αντιτύπων σε μικρό χρονικό διάστημα και με μικρό κόστος, η τουριστική συλλογή της επιχείρησης επεκτάθηκε σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως έγχρωμα καρτ ποστάλ, λευκώματα, αφίσες, πολύπτυχα, τουριστικούς και αρχαιολογικούς οδηγούς κλπ.

Ο Νικόλαος Στουρνάρας επισκέφτηκε και φωτογράφισε τη Λευκάδα στη δεκαετία του 1960. Από αυτές τις φωτογραφίες είναι οι δυο επόμενες εικόνες σε καρτ ποστάλ: Η Μαδουρή και το πρωινό ψάρεμα στην αμμόγλωσσα.

Η φωτογραφία με το ψάρεμα επιχρωματίστηκε και έγινε στη συνέχεια τουριστική αφίσα. Εικονίζονται, όπως προσέθεσε φίλος οι: Nτίνος Δεσύλλας, θανάσης Λαυράνος (Κφάκιας), Τάσος Τζεβελέκης

Προηγουμενο αρθρο
Ίριδα σημαίνει «μάτι του ουρανού»
Επομενο αρθρο
Έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλάζι από το απόγευμα της Κυριακής

1 Σχόλιο

  1. Christos Chalkopoulos
    1 Φεβρουαρίου 2021 at 04:59 — Απάντηση

    The most beautiful island in Greece. With breath taking beaches, and the most beautiful sunset. Lefkada is the love of my life.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.