HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΌταν οι έσχατοι έσονται πρώτοι – του Σπύρου Βεργίνη

Όταν οι έσχατοι έσονται πρώτοι – του Σπύρου Βεργίνη

θεωρώ τουλάχιστον πολιτική αλαζονεία, παρατάξεις που δεν έχουν λάβει ούτε αθροιστικά το 1/3 του εκλογικού σώματος, να επαίρονται ότι ως Δημοτική Αρχή έχουν εντολή να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και ότι η κατά πλειοψηφία απόφαση, την οποία παρουσιάζουν ελέω νόμου ως ομόφωνη, είναι ψήφος εμπιστοσύνης.

Όταν οι έσχατοι έσονται πρώτοι

Σχετικά με το δημοσίευμά σας στις 08-01-2022 για τον Προϋπολογισμό του Δήμου.

Η «γιαλαντζί» απλή αναλογική των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του Ν. 4623/2019 για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, ανέτρεψαν τον κυρίαρχο ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτέλεσαν το καίριο πλήγμα στην ελευθερία της επιλογής, καταλύοντας το βασικό εξορισμού δικαίωμα της Δημοκρατίας, δηλαδή τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ως κυρίαρχο θεσμικό όργανο του Δήμου μας έπρεπε να είναι ο γνήσιος εκφραστής της τοπικής κοινωνίας με χρέος τη συλλογική άσκηση του Δημοτικού έργου, εμπλουτισμένου με ιδέες και απόψεις που συνθετικά θα το εκφράζουν, αλλά και του ελέγχου και της κριτικής καθώς και της λογοδοσίας, που αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες παραγωγής δημιουργικού έργου συμβατού με τη λαϊκή έκφραση.

Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, απεναντίας δευτερεύοντα όργανα όπως η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με τεχνητές πλειοψηφίες παρακάμπτουν και απαξιώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Αυτή είναι μία αντικαταστατική και αντιδημοκρατική επιλογή, που θίγει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο και οδήγησε στην υποβάθμιση και εν μέρει ακύρωση του βασικού πολιτικού ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή και ο Δήμος μας διοικείται από σύμπραξη μειοψηφιών σε ένα Δημαρχοκεντρικό σύστημα γι’ αυτό θεωρώ τουλάχιστον πολιτική αλαζονεία, παρατάξεις που δεν έχουν λάβει ούτε αθροιστικά το 1/3 του εκλογικού σώματος, να επαίρονται ότι ως Δημοτική Αρχή έχουν εντολή να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και ότι η κατά πλειοψηφία απόφαση, την οποία παρουσιάζουν ελέω νόμου ως ομόφωνη, είναι ψήφος εμπιστοσύνης.

 Σπυρίδων Π. Βεργίνης  

Προηγουμενο αρθρο
Δελφοί: αναπαράσταση μάχης επιμελημένη από την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού
Επομενο αρθρο
Το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

1 Σχόλιο

  1. Παρατηρητης
    11 Ιανουαρίου 2022 at 20:34 — Απάντηση

    Απολυτο δικιο εχετε κ.Βεργινη αλλα δεν σας ακουει κανεις. ΟΥτε οι νομοθέτες (σας) ουτε ο επικεφαλης της συνεργαζομενης αντιπολιτευσης.Αρα ο κατω του 33% δεν εχει παρα να παιζουν μονοι στο γηπεδο , μιας και ξερετε απο ποδοσφαιρο. Ο αρραβωνας καλα κρατει και θαχουμε και αισιο γαμο απ οτι φαινεται

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.