HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 3 Σεπτεμβρίου 1933,  τα αποκαλυπτήρια  αναθηματικής στήλης για τον Λευκάδιο Χερν στο Μποσκέτο Λευκάδας

 3 Σεπτεμβρίου 1933,  τα αποκαλυπτήρια  αναθηματικής στήλης για τον Λευκάδιο Χερν στο Μποσκέτο Λευκάδας

Γιος Ιρλανδού, ενός στρατιωτικού γιατρού που υπηρετούσε στη βρετανική διοίκηση των Επτανήσων, του Charles Ηearn, και Ελληνίδας, της Ρόζας Κασιμάτη, ο ελληνοϊρλανδός συγγραφέας Ρatrick Lafcadio Ηearn γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1850 στη Λευκάδα, απ΄ όπου προέρχεται και το ενδιάμεσο όνομα με το οποίο βαπτίστηκε.

Η ληξιαρχική πράξη βάπτισης του Λευκάδος Χερν στο Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας

Εν Αγία Μαύρα τας 12 Ιουλίου 1850…

 Με την πράξη 334, αριθ. Πρωτ. 53, δηλώνεται η βάπτιση αρσενικού παιδιού που παίρνει το όνομα Πατρίκιος –Λευκάδιος: « Αγία Μαύρα χιλίους οκτακόσιους πενήντα Ιουνίου είκοσι εξ έτος παλαιόν εν ώρα ενάτη μετά μεσημβρίας εβαπτίσθη υπ’ εμού του υποφαινομένου εφημερίου της ενταύθα εκκλησίας της Οσιομάρτυρος Παρασκευής εν παιδίον αρσενικόν προσφερθέν μοι παρά της εγγενούς κυρίας Ρόζας Κασιμάτη του Αντωνίου εκ Κυθήρων αλλά κάτοικος εδώ και σύζυγος του απόντος Δόκτορος Καρόλου Μουσχ Ερν Ιρλανδού Κόμητος Άνεσλμηθ Ιατρού της Αυτής Βρετανικής Μεγαλειότατος, βεβαιώσασα με ότι το παιδίον της νόμιμον γεννήσασα αυτό εις τας δεκαπέντε του τρέχοντος μηνός Ιουνίου έτος παλαιόν εν ώρα Τετάρτη πριν μεσημβρίας και ανεδέχθη αυτό ο Εγγενής Δρ. Κύριος Ιωάννης Καββαδίας ποτέ Νικολάου εκ πόλεως ωνομάσας αυτό Πατρίκιον – Λευκάδιον, επί παρουσία των μαρτύρων κ.κ Δημητρίου Λογοθέτη ποτέ Σπυρίδωνος και Σπυρίδωνος Βουτσινά του Γεωργίου, αμφοτέρων εκ της πόλεως, εχόντων την κατά τον νόμον ηλικίαν».

Ο Λευκάδιος Χερν πέθανε στο Οκούμπο της Ιαπωνίας το 1904. Σχεδόν μαζί με τον θάνατό του έγινε γνωστό το έργο του στην Ελλάδα, όπου το 1910 άρχισαν να δημοσιεύονται σε φιλολογικά περιοδικά και εφημερίδες τα πρώτα αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων του.

Λίγα χρόνια αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1932, η ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα με ρηματική της διακοίνωση ανακοίνωνε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την πρόθεσή της, όπως και του Ελληνοϊαπωνικού Συλλόγου, να εγείρει με δαπάνες της μια αναθηματική στήλη για τον Χερν στη Λευκάδα και μια δεύτερη, δαπάναις της Ιαπωνοελληνικής Εταιρείας και του Συνδέσμου Χερν, στο Τόκιο. Με την ίδια ρηματική διακοίνωση η ιαπωνική πλευρά χαρακτήριζε τον Χερν ως τον πρώτο συνεκτικό δεσμό στις στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1933, στη διάρκεια λαμπρής τελετής  έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης προς τιμήν του Λευκάδιου Χερν, στο Μποσκέτο Λευκάδας. Τη στήλη είχε φιλοτεχνήσει ο γνωστός γλύπτης Γεώργιος Δημητριάδης, μέλος του Ελληνοϊαπωνικού Συλλόγου. Ο τόπος της τελετής ήταν στολισμένος  με μυρτιές και Ελληνικές και Ιαπωνικές σημαίες. Μετά την αποκάλυψη  της στήλης ανακρούστηκαν  οι  εθνικοί ύμνοι των δυο χωρών.

 Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπουργός κ. Εμπειρίκος, ο επιτετραμμένος της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Καηο με το Γραμματέα κ. Katsuta, πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου. Λόγοι που αναδείκνυαν την περιπέτεια της ζωής και το έργο του Λευκάδιου Χερν, εκφωνήθηκαν από τον Πρόεδρο του Ελληνοϊαπωνικού Συλλόγου Αθηνών, καθηγητή Ιπποκράτη Καραβία, τον επιτετραμμένο της Ιαπωνικής Πρεσβείας Χισακάζου Κάνο, (στη γαλλική γλώσσα), τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας.    Εκ μέρους των Λευκαδίων μίλησε ο γνωστός λόγιος και πολιτικός Αναστάσιος Σκιαδαρέσης.

Στη βάση της στήλης υπήρχε η επιγραφή:

«Λευκαδίω Χερν (Κοϊζούμι Ιακούμω),μεγάλω συγγραφεί, το των Ιαπώνων αληθές πνεύμα παγκοσμίωςκαι λαμπρώς εμφανίσαντι, σήμα ευγνωμοσύνης ιαπωνικού έθνους, μηνί Οκτωβρίω 1932, έτους 259200 Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας»

Μετά το πέρας των ομιλιών  κατατέθηκαν στεφάνια ως έξης: Ο Ιάπωνας Πρεσβευτής κ. Κάννο εκ μέρους της Ιαπωνικές Κυβερνήσεως, ο κ. Κωνσταντίνος Καλκάνης, Βουλευτής, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο κ. Ιπποκράτης Καραβίας εκ μέρους του Εθνικού Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας Αθηνών, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητος Λευκάδος κ. Τάκης Καλυβιώτης εκ μέρους της Λευκάδος, ο κ. Νικόλαος Καλογερόπουλος εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Σπυρίδων Τρανός, Καθηγητής, εξ ονόματος του Γυμνασίου Λευκάδος, ο Επιθεωρητής της Δημόσιας Εκπαιδεύσεως κ, Ιωαν, Δημητριάδης εξ ονόματος του προσωπικού της Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Λευκάδος.

Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε δεξίωση στη “Λέσχη” της πόλης και το βράδυ επίσημο γεύμα στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Λευκάδας για να ακολουθήσει δεξίωση στο αρχοντικό του Αναστασίου Σκιαδαρέση.

Τότε δωρήθηκε στην πόλη της Λευκάδας εκ μέρους του Ελληνοϊαπωνικού Συλλόγου Αθηνών το πορτρέτο του Λευκάδιου Χερν – έργο του ζωγράφου Γιώργου Προκοπίου -το οποίο και αναρτήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Λευκάδας.

Η πόλη ήταν λαμπρά φωταγωγημένη και η μουσική παιάνιζε  στην πλατεία. Το πρωί της Δευτέρας ο επιτετραμμένος κ. Κάνο και οι λοιποί επίσημοι αφού επεσκέφθησαν την οικία εις την οποίαν γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χερν, αναχώρησαν  με το  ατμόπλοιο «Λευκάς» αφού αποχαιρετίστηκαν  από τις Αρχές, μέλη των τοπικών επιτροπών και πλήθους κόσμου. Μετά από ευχάριστο ταξίδι  και πεντάωρων διαμονή στην  Πάτρας έφτασαν το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα.

Όλες οι Αθηναϊκές εφημερίδες ανέφεραν εκτενώς  για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Η Ιαπωνική Πρεσβεία υπέβαλε λεπτομερή έκθεση  για τον εορτασμό στο αρμόδιο υπουργείο στο Τόκιο,  ο δε Ιαπωνικός τύπος ανέφερε το γεγονός με ευμενή σχόλια.

Η στήλη  κατέπεσε από τον  σεισμό του 1953, αλλ΄ ανηγέρθη εκ νέου το 1984 και το 1987 συμπληρώθηκε με μια προτομή του Χερν, έργο του γλύπτη Σπύρου Κατωπόδη στο Μποσκέτο στον ίδιο χώρο με τις προτομές του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Άγγελου Σικελιανού.


(Μας προξένησε κατάπληξη, όταν πριν από λίγες μέρες ανακαλύψαμε μετά από πληροφορία και αρκετό ψάξιμο στη Χαραμόγλειο  Βιβλιοθήκη το μικρό βιβλιαράκι «ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ», που εκδόθηκε το 1934 από τον Ελληνοϊαπωνικό σύλλογο Αθηνών, στο οποίο αναφέρεται το γεγονός και περιλαμβάνεται η φωτογραφία του μνημείου το 1934. Η κατάπληξή μας συνίσταται στην ανέγερση της νέας στήλης του μνημείου το 1984.  Κατασκευάστηκε μια πανομοιότυπη με την αρχική στήλη, στην οποία προστέθηκε η προτομή το 1987. Τοποθετήθηκε σε άλλη θέση γιατί το Μποσκέτο είχε μερικώς καταστραφεί στη διάρκεια της Χούντας. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η ιδιαίτερη κατασκευή της στήλης περικλείει κάποιο συμβολισμό για αυτό και ανακατασκευάστηκε στην αρχική της μορφή, είναι όμως ενδεικτικό του σεβασμού της ιστορίας του μνημείου από την τότε Αρχή του Δήμου. Η στήλη του μνημείου του Λευκάδιου Χερν έχει και αυτή καταστραφεί με την τωρινή ανάπλαση, όπως και του Βαλαωρίτη.)

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης στοιχεία άρθρου από το: https://www.tovima.gr/

Αριστερά το μνημείο όπως το γνωρίσαμε πριν την τωρινή ανάπλαση.
Προηγουμενο αρθρο
Ετσι χτίσαμε μετά τη λάσπη
Επομενο αρθρο
ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για 1.843 θέσεις στο Δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.