HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈνας έγχρωμος ήρωας του 1821 που δεν τον γράφουν τα βιβλία

Ένας έγχρωμος ήρωας του 1821 που δεν τον γράφουν τα βιβλία

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Ένας έγχρωμος Ήρωας στην παλιγγενεσία της Ελλάδας, το 1821. 

Στους περισσότερους ξενίζει η συγκεκριμένη φωτογραφία και αγνοούν τον εικονιζόμενο, όπως κι εγώ, πριν το εντοπίσω.

Ο Τζέικομπ Γουίλιαμς ( ποιος να ξέρει ποιό θα ήταν το πραγματικό του όνομα γιατί αυτό μου φαίνεται…πολύ Αμερικάνικο) αφού έζησε σαν σκλάβος σε φυτείες ζαχαροκάλαμου στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, κατόρθωσε να δραπετεύσει. Επιβιβάστηκε σε κάποιο πλοίο κι αργότερα συμμετείχε στον πόλεμο ΗΠΑ εναντίον των Αλγερινών πειρατών το 1815, με την πλευρά των Αλγερινών. 

Με το τέλος των επιχειρήσεων στην Αλγερία, δούλεψε στο πλοίο ενός εμπόρου χαλιών το οποίο ναυάγησε κοντά στην Ιτέα και ο Γουίλιαμς ξεβράστηκε σε κάποια παραλία όπου τον διέσωσαν μοναχοί.

Ο Γουίλλιαμς, έχοντας μάθει Ελληνικά στο μοναστήρι, υπηρέτησε τον φιλέλληνα Ναύαρχο Κόχραν, ενώ συμμετείχε σε διάφορες μάχες και ναυμαχίες, στην πολιορκία του Μεσολογγίου, έλαβε μάλιστα μέρος και στην ηρωική Έξοδο αλλά και στην απελευθέρωση της Αθήνας.

Στην αρχή, ήταν μάγειρας  των αξιωματικών της ναυαρχίδας «Ελλάς» στους οποίους συγκαταλεγόταν και ο εικοσάχρονος ανιψιός του Μ.Ναπολέοντα, Παύλος-Μαρία Βοναπάρτης που έσπευσε στο πλευρό των Ελλήνων. Ο Βοναπάρτης πέθανε  σχεδόν αμέσως με την συμμετοχή του στον αγώνα από εκπυρσοκρότηση του όπλου του. Ο Γουίλιαμς, γνώρισε από κοντά τους Έλληνες και έμαθε αρκετά καλά τη γλώσσα μας για να συνεννοείται, άρχισε να παίρνει μέρος σε όλες τις ναυτικές επιχειρήσεις γύρω από τον κόλπο της Ιτέας. Τον διέκριναν τόλμη και αφοβία και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες. Τραυματίστηκε σε κάποια μάχη και  μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πόρου. 

Πέθανε το 1829 στην Αθήνα, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σαν ελεύθερος άνθρωπος σε μία ελεύθερη Ελλάδα, ενώ επιτύμβια στήλη του υπάρχει στο κοιμητήριο του Αγ. Ιωάννη στο Άργος.

Ο Γουίλλιαμς είναι η μοναδική περίπτωση σκλάβου  που αφού δραπέτευσε δεν αναζήτησε μια ήρεμη ζωή, αλλά αφιερώθηκε στον αγώνα  της ανεξαρτησίας ενός άλλου λαού. 

Κι επειδή έχει γίνει μέγα θέμα η υπόθεση «Καμαρά» ας θυμηθούμε ότι το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Ελλάδα ως κράτος ήταν η… Αιτή!

Παναγιώτης Σκληρός

Το κείμενο το βρήκα στο διαδίκτυο.Υπάρχει επιφύλαξη αν ο εικονιζόμενος είναι ο Γουίλιαμς. Είναι -δεν είναι αυτός ο ιδιος σ αυτή τη φωτογραφία, ΥΠΗΡΞΕ ΟΜΩΣ.

Προηγουμενο αρθρο
Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο
Επομενο αρθρο
Λιμεναρχείο Λευκάδας: Αναγγελία θυελλωδών ανέμων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.