HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈνας Λευκαδίτης ήρωας, ένας ιερέας και μια οφειλόμενη τιμή

Ένας Λευκαδίτης ήρωας, ένας ιερέας και μια οφειλόμενη τιμή

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 είχαμε  δημοσιεύσει άρθρο του Γιάννη Φαλκώνη για τον Λευκαδίτη ήρωα -αεροπόρο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, Θεόδωρο Γαζή:  

«Ο Θεόδωρος Γαζής γεννήθηκε το 1916 στο Νυδρί Λευκάδας. Εισήλθε τον Σεπτέμβριο του 1936 στο Τμήμα Υπαξιωματικών Χειριστών της Σχολής Αεροπορίας και ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του τον Σεπτέμβριο του 1938 ονομάστηκε Σμηνίας χειριστής.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε σε Μοίρα Διώξεως και πολέμησε ηρωικά και με αυταπάρνηση με το αεροσκάφος του τύπου Hawker Hurricane Mk I στις αερομαχίες στον εναέριο χώρο του Αλβανικού Μετώπου συμβάλλοντας καθοριστικά στην νίκη εναντίον της Ιταλικής πολεμικής αεροπορίας.

Όμως μετά την επίθεση των πανίσχυρων Γερμανικών δυνάμεων και αεροπορίας και την κατάρρευσή του Μετώπου της Ελλάδας κατευθύνθηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την αντιστασιακή του δράση λαμβάνοντας μέρος σε πολύ επικίνδυνες αερομαχίες και ριψοκίνδυνες πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη τύπου Hawker Hurricane Mk /II Mk IIB/Mk IIC.

Ο ανθυποσμηναγός Θεόδωρος Γαζής έχασε την ζωή του τις 26 Φεβρουαρίου 1943 κοντά στο αεροδρόμιο Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής σχηματισμού μάχης, όταν το αεροσκάφος του, τύπου Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως, συγκρούστηκε με άλλο πανομοιότυπο αεροσκάφος του οποίου χειριστής ήταν ο Υποσμηναγός Βασίλειος Οικονομάκος.

Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη του ήρωα Θεόδωρου Γαζή που πολέμησε ενάντια στην Ναζιστική μηχανή και θυσιάστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας και του Κόσμου ολόκληρου.»

Είκοσι μήνες μετά, ένας άλλος Λευκαδίτης, δάσκαλος και ιερέας, ο Πάνος Γαζής, που υπηρετεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη του.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του: «τέλεσα Τρισάγιο ως Ιερέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στο ηρώο των πεσόντων Ικάρων που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στο ηρώο αυτό βρίσκονται τα κόκαλα 105 Ελλήνων αεροπόρων που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συνάδελφος μου Δάσκαλος και Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, Χρίστος Παπαδόπουλος, μου έστειλε τη λίστα με τα ονόματα των πεσόντων Ελλήνων πιλότων των οποίων τα κόκαλα βρίσκονται εντός του ηρώου που τέλεσα το Τρισάγιο. Στη λίστα αυτή βρίσκεται και το όνομα του αεροπόρου Γαζή Θεόδωρου. Το όνομά του το βρήκα και σε άλλα βιβλία, όπως αυτό του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας με τίτλο «Οι Μοίρες της Ερήμου» το οποίο κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο (σελ. 121).

 Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για όσο διάστημα θα βρίσκομαι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι να τελώ κάθε Σάββατο Τρισάγιο στη μνήμη του συμπατριώτη μας από το Νυδρί Λευκάδας ήρωα Γαζή Θεόδωρου και όλων των αεροπόρων που τα κόκαλά τους βρίσκονται στο Ηρώο Πεσόντων Ικάρων στο Β Κοιμητήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, οι οποίοι με τις θυσίες τους και την φιλοπατρία που τους διέκρινε μάς παρέδωσαν την Ελλάδα μας ελεύθερη και υπερήφανη. Οι συγκεκριμένοι δε θυσιάστηκαν μόνο για την ελευθερία της Ελλάδας, αλλά και για την ελευθερία της ανθρωπότητας και γι’ αυτό αξίζει να τους τιμούμε για πάντα.

Θα παρακαλέσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Νυδριού  καθώς και τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χαράλαμπο Καλό  και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας κεντρικός δρόμος του Νυδριού ή της Λευκάδας να πάρει το όνομα του ήρωα πιλότου Ανθυποσμηναγού Γαζή Θεοδώρου του Βασιλείου, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές αποστολές  αναχαίτισης, περιπολίας και επιδρομών του εχθρού και έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα του και τους συμμάχους του, εις ένδειξη μνήμης και τιμής.»

Προηγουμενο αρθρο
Πρόταση για την επίλυση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων(1)
Επομενο αρθρο
Καρυά: Το όμορφο Κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας - video

1 Σχόλιο

  1. Ιωαννα Βρεττου
    31 Οκτωβρίου 2021 at 08:14 — Απάντηση

    Ο πατηρ Πανος πλεον,ο δασκαλος του Θεοδοση μας ,απο τη Ραχη,ειναι ενας σπουδαιος Ελληνας,που τον εχασε η Λευκαδα και τον χαιρεται η Αλεξανδρεια.Μακαρι να γυρισει συντομα ,ο τοπος μας ερημωνει χωρις τετοιους ανθρωπους.Ειμαστε περηφανοι γι αυτον.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.