HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑντί συγγνώμης, έπαρση από ανιστόρητους

Αντί συγγνώμης, έπαρση από ανιστόρητους

Δεν ήθελα στην παρούσα φάση να ασχοληθώ με την ανάπλαση της παραλίας. Εξάλλου τι να σχολιάσουμε όταν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Για μια ακόμα φορά, άλλοι αποφασίζουν για το… «καλό» μας χωρίς να μας ρωτήσουν. Μέχρι πρότινος τους είχαμε δώσει την εντύπωση πως είμαστε νήπια. Το θέμα του Κάστρου όμως, αποτέλεσε την βαλβίδα της χύτρας που εκτοξεύτηκε και έγινε αφορμή, να βγουν στην επιφάνεια οι τεράστιες δυνάμεις που κρύβει η κοινωνία των πολιτών της Λευκάδας.

Οι μπουλντόζες παραμονές εκλογών δεν εντυπωσιάζουν πια, φοβίζουν.

Ένα σχέδιο ηλικίας 18 ετών έρχεται στην επιφάνεια το 2022. Η Λευκάδα του 2005 έρχεται να ταιριάξει στη Λευκάδα του 2022 και μάλιστα όταν προγραμματίζεται η αλλαγή εισόδου του νησιού!  Όλοι οι δήμαρχοι που μεσολάβησαν δεν το ακούμπησαν από τότε και ξέρετε γιατί;  Παρότι είχαν έτοιμα σχέδια και μελέτες, απέφευγαν την πεπονόφλουδα γιατί είχαν κοντινές  μνήμες των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει στην εποχή του. Πολύ φοβόμαστε πως και τώρα -θα ολοκληρωθεί σύντομα η 1η φάση- θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις για ποικίλους λόγους.

Η τύχη των προτομών των ποιητών ήρθαν στο μυαλό μας και βρέθηκαμε στο χώρο το Σάββατο το πρωί. Ο χώρος ήταν αβέρτος και αφύλαχτος χωρίς να εκτελείται κάποια εργασία. Ο κόσμος μπαινόβγαινε. Ένας γονιός με το παιδάκι του μάλιστα πήγε και ήρθε  καμπόσες φορές ψάχνοντας τις κούνιες, πριν μας ρωτήσει από που θα πάει. Από την προτομή του Βαλαωρίτη έλειπαν μόνο η πέτρες του βάθρου. θεωρήσαμε πως θα σταματήσουν εκεί. Ούτε που διανοηθήκαμε πως σκόπευαν να σπάσουν το βάθρο (όπως έκαναν τη Δευτέρα) και να ξεκινήσουν το «ξεθεμελιώμα», όπως έκαναν επίσης τη Δευτέρα.

Σάββατο 8/10/2022
Δευτέρα 10/10/2022

Η μαρμάρινη πλακά αφιερωμένη στους Εβραίους της Κέρκυρας ήταν στο χορτάρι, μπαταρισμένη. Στη ίδια θέση βρίσκονταν μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε κάποιο αγιόπαιδο να μπει ελεύθερα τη νύχτα και να την σπάσει. Σημαίνει ακόμα πως τρεις σκασίλες είχαν οι υπεύθυνοι για την τύχη της, αφού την είχαν παρατημένη 3 μέρες και το χώρο αβέρτο. Καμία μέριμνα δεν είχε ληφθεί.

Σάββατο 8/10/2022
Δευτέρα 10/10/2022

Τα όσα έγιναν τη Δευτέρα είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Η προτομή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη κατέβηκε από το βάθρο και έμεινε στο χορτάρι, ενώ η μπουλντόζα έσπασε αδιακρίτως τα πάντα από το μνμημείο.  Όταν υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις, μέσω φωτογραφιών, σκεπάστηκε η προτομή  αλλά ο χώρος εξακολουθούσε να είναι ανοιχτός, που σημαίνει πως είτε σκεπασμένη είτε όχι, διέτρεχε κίνδυνο καταστροφής. Η περιοχή είναι γεμάτη πέτρες κάθε μεγέθους και σχήματος. Οι φωτογράφοι μπήκαν ανεμπόδιστα στο χώρο και ευτυχώς.

Δευτέρα 10/10/2022

Το θέαμα ήταν τραγικό και συγκλονιστικό. Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει. Μόνο ένα ταπεινό συγγνώμη από το δήμαρχο θα μπορούσε να απαλύνει το κακό. Αντί αυτού, αντί σεμνότητας και ταπεινότητας ακούστηκαν από ανιστόρητους μπόλικες ανακρίβειες που μας προσβάλουν, ενδεικτικές έπαρσης και άγνοιας.

Αν είχαν πρόθεση να διατηρήσουν στην ίδια θέση το μνημείο του Βαλαωρίτη, δεν θα ξεκινούσαν την καταστροφή του. Είναι επιεικώς αστείο ότι καταστρέφεις ένα μνημείο για να το ξαναφτιάξεις, όπως ακριβώς ήταν και στην ίδια θέση. Το μνημείο του Βαλαωρίτη δεν έχει υποστεί ζημιές από σεισμούς ούτε του 1948.  Είναι από βράχια και είναι βράχος. Το μνημείο έχει για θεμέλια βράχους. Τοποθετήθηκε και παρέμενε μέχρι σήμερα στο Μποσκέτο το οποίο ουδέποτε οι ντόπιο αποκάλεσαν Ανθώνα.

Ο Βαλαωρίτης έπεσε θύμα των θέσεων παρκαρίσματος που δημιουργούνται στο δρόμο μπροστά από το LEFKAS και στο ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ.

 Για το  Μποσκέτο ή πάρκο των Ποιητών  έχουμε γκραβούρες από το 1870. Στο χώρο έγινε μεγάλη επέμβαση το 1968, γκρεμίστηκε η λιθοδομή που το περιέκλειε, αφαιρέθηκαν τα κάγκελα και κόπηκαν  δέντρα. Δεν αλλοιώθηκαν όμως ούτε το σχήμα ούτε  οι διαστάσεις του, με τις αντιδράσεις να μην  έχουν κοπάσει μέχρι σήμερα. Στην τωρινή ανάπλαση ξεκινήσαμε από τους Ποιητές και θα το ξεκάνουμε(;)

Γκραβούρα, 1870
Το Μποσκέτο το 1927
Το Μποσκέτο το 1932
Αεροφωτογραφία 1972, το Μποσκέτο στη θέση α
Προηγουμενο αρθρο
Κολωνός: Παραδέχθηκαν σεξουαλικές επαφές με τη 12χρονη και οι δύο κατηγορούμενοι, αρνούνται τον βιασμό
Επομενο αρθρο
Εκδρομή του Φίλανδρου για συμμετοχή στον Μαραθώνιο του Παρισιού

1 Σχόλιο

  1. Νίκος
    12 Οκτωβρίου 2022 at 19:51 — Απάντηση

    Εξαιρετικό το άρθρο σας κ.Σαντα. Το πρόβλημα είναι ότι εκτός απο ανιστόρητοι και ημιμαθείς είναι και άσχετοι και βέβηλοι και παντογνώστες και προκλητικοί και αξεστοι και αλαζόνες. Ο τόπος μας πάει πολύ κάτω

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.