HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑπόνερα των πλοίων. Η νέα μάστιγα του καλοκαιριού

Απόνερα των πλοίων. Η νέα μάστιγα του καλοκαιριού

Γράφει ο Σπυρίδων Σίδερης

Το φαινόμενο που δεν είναι φυσικό αλλά οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι, σύμφωνα με το οποίο τεράστια κύματα χωρίς καμία προειδοποίηση σαρώνουν ήρεμες παραλίες και ανυποψίαστες ακτές, βρέχοντας τους λουόμενους ή καταστρέφοντας τα προσωπικά τους αντικείμενα ή ακόμη χειρότερα παρασύροντας τα στη θάλασσα, είναι πολύ συχνό το καλοκαίρι.

Μετά από μια τέτοια ξαφνική «τρικυμία» όλοι όσοι βρίσκονται στη παραλία σαστισμένοι, ψάχνουν να βρουν τι έγινε. Ποιος τη προκάλεσε. Μήπως θύμωσε ο Ποσειδώνας για μια ακόμη φορά και θέλει να πνίξει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του; Μήπως τρελάθηκε ο Πούτιν και προκάλεσε ραδιενεργό τσουνάμι; Μήπως απέκτησε η περιοχή παλίρροια λόγω κλιματικής αλλαγής; Μήπως είναι σημάδι Θεού; Μήπως…..; Μήπως…..; Η απάντηση είναι όχι. Τίποτε απ´όλα αυτά. Αυτό το μικρής διάρκειας «τσουνάμι» οφείλετε στα απόνερα που τα προκαλούν μεγάλα πλοία που περνούν κοντά η μακριά από τις ακτές, κάποιες φορές τα βλέπουμε κάποιες άλλες όχι.

 Στη δυτική Λευκάδα το προκαλούν κυρίως τα μεγάλα επιβατικά πλοία που εκτελούν από τη μια το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα- Πάτρα- Ιταλία και από την άλλη την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ιονίου μεταξύ τους. Στην ανατολική Λευκάδα προκαλείται κυρίως από μικρότερα ταχύπλοα επιβατηγά που αναπτύσσουν παρανόμως μεγάλες ταχύτητες ή περνούν, πάλι παρανόμως, κοντά στις ακτές. Οι πανίσχυρες τουρμπίνες τους προκαλούν βαθιές αυλακιές στη θάλασσα και αφρίζοντα απόνερα, με αποτέλεσμα να στέλνουν προς τις ακτές τεράστιους υδάτινους όγκους, απειλώντας όσους εκείνη την ώρα βρίσκονται στη θάλασσα ή στην παραλία.

Επειδή έχουν συμβεί σοβαροί τραυματισμοί, πνιγμοί, έχουν πεταχτεί  ψαροντουφεκάδες που ψάρευαν κοντά στις ακτές στα βράχια με αποτέλεσμα  να σκοτωθούν, έχουν βυθισθεί πλοιάρια μέσα σε λιμάνια, έχουν εκτοξευτεί ανυποψίαστοι επιβάτες από το κατάστρωμα πλοίων στη θάλασσα, έχουν αναποδογυρίσει βάρκες, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.

Προχθές στην παραλία του Αγίου Στεφάνου στην Μύκονο δύο γυναίκες τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, όταν το πλοίο της γραμμής Word Champion Jet πέρασε με ταχύτητα σε κοντινή απόσταση από την ακτή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κύματα που σκέπασαν όλη την πλαζ και έφτασαν μέχρι το δρόμο. Επίσης κάποιες hot περιοχές σε όλη την Ελλάδα θαλασσοδέρνονται τόσο συχνά από τα απόνερα που έχουν αλλάξει όψη. Έχουν γίνει αγνώριστες.

Γι αυτό ενόψει της νέας καλοκαιρινής σεζόν οι λουόμενοι πρέπει να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους και να μην ξεχνούν το παραπάνω φαινόμενο. ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ. Το κακό ως γνωστό δεν αργεί να γίνει. Παρότι υπάρχει νομοθεσία που αναγκάζει τα πλοία να μειώνουν την ταχύτητα τους όταν περνούν κοντά σε ακτές η παραβατικότητα στη θάλασσα οργιάζει κάθε καλοκαίρι. Όπως υπάρχουν ασυνείδητοι οδηγοί αυτοκινήτων στη στεριά έτσι υπάρχουν και ασυνείδητοι οδηγοί σκαφών στη θάλασσα. Δυστυχώς!

Προηγουμενο αρθρο
Ζάκυνθος: Έσερνε σκύλο με το αυτοκίνητο δεμένο με σύρμα
Επομενο αρθρο
Προσωρινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή 30/6

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.