HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΒάρβαρη αποκαθήλωση της προτομής και αδιανόητη καταστροφή του μνημείου του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στην Λευκάδα

Βάρβαρη αποκαθήλωση της προτομής και αδιανόητη καταστροφή του μνημείου του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στην Λευκάδα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΛΚΩΝΗΣ

Βάρβαρη αποκαθήλωση της προτομής και αδιανόητη καταστροφή του μνημείου του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στην Λευκάδα.

«Ο βράχος και το κύμα» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ

«Μέριασε, βράχε, να διαβώ», το κύμ’ ανδρειωμένο
λέγει στην πέτρα του γιαλού θολό, μελανιασμένο.
«Μέριασε! Μες στα στήθη μου, που ’σαν νεκρά και κρύα,
μαύρος βοριάς εφώλιασε και μαύρη τρικυμία.
Αφρούς δεν έχω γι’ άρματα, κούφια βοή γι’ αντάρα,
έχω ποτάμι αίματα, μ’ εθέριεψε η κατάρα
του κόσμου που βαρέθηκε, του κόσμου που ’πε τώρα,
βράχε, θα πέσεις, έφτασεν η φοβερή σου ώρα…

Κι όμως όσο κι αν είναι απίστευτο εν έτι 2022 έφτασε αυτή η ώρα, όπου μηχανήματα απολίτιστων εκτελώντας εντολές βαρβάρων αποκαθήλωσαν την προτομή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και γκρέμισαν με τον πιο βίαιο τρόπο την σύνθεση των βράχων που ήταν εμπνευσμένη από το μνημειώδες ποίημα του εθνικού μας ποιητή «Μέριασε, βράχε, να διαβώ».

Αυτή η πράξη μόνο με τα αντίστοιχα εγκλήματα κατά των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τους Ταλιμπάν μπορεί να συγκριθεί!

Η ταπείνωση που υπέστη το δημόσιο αίσθημα των όπου γης Λευκαδιτών δεν έχει προηγούμενο. Η υπερηφάνεια της Λευκάδας που έγινε Παγκοσμίως γνωστή ως το Νησί των Ποιητών, χάρις στις ηρωικούς πνευματικούς αγώνες ολόκληρων γενεών έγινε σκόνη μαζί με τους βράχους του αιώνιου Μνημείου του Εθνικού μας Ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Είναι αδιανόητο τεράστιοι εκσκαφείς να κατεδαφίζουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ τα αγάλματα τους, χωρίς να έχουν ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ στον άμεσα ενδιαφερόμενο δηλαδή τον ΛΑΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ τα σχέδια της “ανάπλασης” και του “εκσυγχρονισμού”. Αυτό κύριοι εξουσιαστές δεν είναι δημοκρατία! Δεν είναι τσιφλίκι κανενός η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

Άλλο πράγμα είναι οι ασήμαντες τσιμεντόπλακες και κι άλλο πράγμα τα αγάλματα των ποιητών!

Είναι αποκαρδιωτική η βάρβαρη μετάλλαξη που συντελείται στην Λευκάδα σε μια εποχή μάλιστα οικονομικής ευημερίας λόγω του τουρισμού. Εποχή που θα έπρεπε να υπάρχει άνοδος του βιοτικού επιπέδου και ταυτόχρονα άνθιση της παιδείας και του πολιτισμού. Ο εκσυγχρονισμός πρέπει να εμπεριέχει πρωτίστως την έννοια σεβασμός στον πολιτισμό, στην ιστορία, στην παράδοση, στις ανάγκες του λαού και την πολύτιμη φυσιογνωμία της πόλης, του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα, για να είναι ορθός και διαχρονικός. Πόσο μάλλον στην Λευκάδα που η ύπαρξή της είναι συνυφασμένη με τον Πολιτισμό!

Βασικό στοιχείο του Πολιτισμού είναι η μνήμη, κι αυτό που γκρεμίστηκε βάρβαρα ήταν αναντικατάστατο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ το οποίο δημιουργήθηκε από τον κορυφαίο γλύπτη Γεώργιο Δημητριάδη στο σύνολό του και ανεγέρθηκε με τον τον αγώνα του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής και Πειραιώς, ό οποίος διενέργησε πανλευκάδιους εράνους και τον μόχθο του Λευκαδίτικου Λαού που ανταποκρίθηκε δίνοντας με όλη την ψυχή του τον οβολό του σε αυτούς! Η κάθε πέτρα του μνημείου του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη προσφέρθηκε συμβολικά από καθένα από τα χωριά της Λευκάδας για να τιμήσει σύσσωμο το νησί της Λευκάδας τον Εθνικό Ποιητή.

Η έμπνευση του γλύπτη για την δημιουργία της σύνθεσης του μνημείου προέκυψε από την ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και συγκεκριμένα από τα ποιήματα ο «Ο βράχος και το κύμα» με τον διάσημο στίχο «Μέριασε, βράχε, να διαβώ» και το ποίημα που βρισκόταν ενσωματωμένο στο μνημείο «Ἡ πρὸς τὴν Πατρίδα Ἀγάπη μου»:

Δὲν εἶναι διαβατάρικο πουλί, ποὺ γιὰ μία μέρα
σχίζει τὰ νέφη καὶ περνᾷ γοργὸ σὰν τὸν ἀγέρα,
οὔτε κισσός, π᾿ ἀναίσθητος τὴν πέτρα περιπλέκει
οὔτ᾿ ἀστραπή, ποὺ σβύνεται χωρὶς ἀστροπελέκι,
δὲν εἶναι νεκροθάλασσα, βοὴ χωρὶς σεισμό,
νοιώθω γιὰ σέ, πατρίδα μου, στὰ σπλάγχνα χαλασμό. 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που ατένιζε υπερήφανος στην κορυφή της σύνθεσης των βράχων της περιτριγυρισμένης από καταπράσινο κισσό που δημιούργησε ο γλύπτης Γεώργιος Δημητριάδης, που δυστυχώς κατεδαφίστηκαν μετά από 97 χρόνια πριν λίγες ημέρες, έγιναν με κάθε επισημότητα στις 7 Ιουνίου του 1925 στο Μποσκέτο της παραλίας στη Λευκάδα .

Το μεγάλο αυτό γεγονός απασχόλησε τον Αθηναϊκό τύπο, ο Κωστής Παλαμάς δημοσίευσε άρθρο για τον Βαλαωρίτη στην «Βραδυνή» και στις σελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων έγιναν πολλά αφιερώματα για τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου ποιητή και την τιμή που του απέδωσε το νησί της Λευκάδας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Μιχαλακόπουλος στις 9.30 το πρωί πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη τιμώντας την εθνική εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του (1824-1879) «υπό τους ήχους της μουσικής ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου των Φιλαρμονικών Λευκάδος και Πρεβέζης και εν μέσω των ραγδαίων χειροκροτημάτων του πλήθους». Η πανηγυρική τελετή ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιημάτων από τους κορυφαίους ποιητές Κωστή Παλαμά και Άγγελο Σικελιανό. Ο Άγγελος Σικελιανός απήγγειλε την «Ωδή στον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη» και ο Κωστής Παλαμάς το ποίημά του «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης» αποθεώνοντας τον Εθνικό μας Ποιητή, επευφημούμενοι από τον λαό της Λευκάδας που σύσσωμος συμμετείχε στον εορτασμό μαζί με τους επισκέπτες από την Αθήνα και τα περίχωρα.

Οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει νωρίς το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στο Ναό του Παντοκράτορα, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Λευκάδος Δανιήλ, Πρεβέζης και Κερκύρας. Στη συνέχεια όλος ο κόσμος και οι επίσημοι κατευθύνθηκαν συνοδεία των Φιλαρμονικών Λευκάδος και Πρεβέζης στην παραλιακή πλατεία όπου είχε στηθεί η προτομή του ποιητή που αγκάλιαζε έως την στιγμή της αποκάλυψής η ελληνική σημαία.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλαβάνος, ο υπουργός Παιδείας Ιωάννης Μανέτας, οι πολιτευτές Ανδρέας Μεταξάς (Κόμμα Ελευθεροφρόνων) και Φ. Δραγούμης, οι πληρεξούσιοι της Λευκάδος Τσαρλαμπάς και Σολδάτος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Ζέγγελης, κι άλλοι επίσημοι και ιδιώτες που ήρθαν για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα, καθώς και «πλήθους πολλού, μεταξύ του οποίου και χωρικοί συρρεύσαντες επίτηδες από τα χωρία με τας γραφικάς εγχωρίους ενδυμασίας των».

Η αποκαθήλωση της προτομής του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και η καταστροφή της γλυπτικής σύνθεσης του μνημείου έγινε στις 8 και 10 Οκτωβρίου 2022 ερήμην του λαού της Λευκάδας, κανείς πέραν των ενόχων εντολέων δεν παρέστη και η Ύβρις βαραίνει αποκλειστικά αυτούς.

Όσο για τον λαό της Λευκάδας ας αφυπνιστεί, ας εκτιμήσει την πολιτιστική του ταυτότητα και ας δράσει για να μην μετονομαστεί το «Νησί των Ποιητών» σε «Νησί των ανικανοποίητων άπληστων».

Αξίζει καλύτερη μοίρα στην Λευκάδα το νησί των Ποιητών και τον Λαό της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΛΚΩΝΗΣ – πρώτο θέμα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΥΚΑΔΑΣ” Παρασκευή 14/10/2022

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Ομάδας ετεροδημοτών Λευκάδας για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου
Επομενο αρθρο
Αλέξης Γράψας: Επιδιώκω να δουλεύω με σκηνοθέτες που έχουν φρέσκες ιδέες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.