HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΒιολογικός της Λευκάδας: να μην επαναληφθεί το λάθος της πρώτης φοράς

Βιολογικός της Λευκάδας: να μην επαναληφθεί το λάθος της πρώτης φοράς

Ο βιολογικός της Λευκάδας  «εγκαινιάστηκε» για πρώτη φορά το 1989,  παραμονές εκλογών, από τον τότε βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιο Κτενά. Το έργο ήταν ημιτελές. Ολοκληρώθηκε  το 1997 στη θητεία του δημάρχου  κ. Σταματέλου και έγιναν  τα επίσημα εγκαίνια. Το έργο δεν πρέπει να λειτούργησε ουδέποτε σωστά όσον αφορά την επεξεργασία των λυμάτων της πόλης. Και στη θητεία των επόμενων δημάρχων κ.κ. Σκληρού και  Γληγόρη, έγιναν δαπανηρές εργασίες για την αναβάθμισή του, που τελικά δεν επιτεύχθηκε.  Τα πολλά τελευταία χρόνια δεν πρέπει να λειτουργούσε καθόλου, για την ακρίβεια θα λειτουργούσε ως… «σωλήνας» που μετέφερε τα λύματα κατευθείαν στη θάλασσα.

 Όσα χρόνια  παρακολουθούμε τα τοπικά πράγματα, δεν θυμόμαστε το θέμα της λειτουργίας του Βιολογικού  να απασχόλησε τους δημότες της πόλης. Υπήρχε μια κοινή συνενοχή, ένα ένοχο μυστικό.   Δεν θέλαμε να γνωρίζουμε την ύπαρξή του. Και αφού οι πολίτες αδιαφορούσαν, ο Βιολογικός δεν βρέθηκε στις προτεραιότητες των πολιτικών.

Το 2014, στις 4 Ιουλίου, επισκεφθήκαμε για πρώτη και τελευταία φορά το χώρο του Βιολογικού. Τότε  λειτουργούσε ακόμα η χωματερή ακριβώς δίπλα. Ο Βιολογικός αποτελούσε σχεδόν συνέχεια της χωματερής! Τα «ποταμάκια» μετέφεραν τα προϊόντα του Βιολογικού  σχεδόν ατόφια στη θάλασσα, βρώμα παντού. Θλιβερό το θέαμα. Η ντροπή μας. Δες εδώ

Πως  συνδέονται το θέμα της διάνοιξης του  διαύλου με την μεταφορά του απαγωγού των λυμάτων στη Γυράπετρα;

Θυμίζω, για όσους έχουν ξεχάσει, πως τα έργα  διάνοιξης του διαύλου έκτος από την εξαγωγή της άμμου από την αμμόγλωσσα, περιλάμβαναν και την εκβάθυνσή του, σε δυο σημεία. Από την αμμόγλωσσα μέχρι την πλωτή γέφυρα και από την αβαθή, κλειστή θάλασσα μπροστά από τον βιολογικό.

Και εκείνο το καλοκαίρι εμείς κολυμπούσαμε στο Κάστρο. Βλέπαμε τον τεράστιο γερανό να φορτώνει με λάσπη μια κόκκινη μαούνα,  αυτή να περνά από μπροστά μας και να  αδειάζει μέσα στα… «βαθιά». Δεν γνωρίζω πόσο μακριά από την ακτή έπρεπε να αδειάζει αλλά θυμάμαι καλά πως δεν την χάναμε από το οπτικό μας πεδίο. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και με την μεταφορά της λάσπης που ήταν συγκεντρωμένη μπροστά από τον Βιολογικό. Όσοι γνωρίζουμε καλά την θάλασσα του Κάστρου, τα ρεύματα και τα κύματα  της περιοχής, (πολίτες και ψαράδες), θορυβηθήκαμε στη σκέψη πως όλη η «λάσπη» από τα… προϊόντα του Βιολογικού,  που δεν λειτουργούσε, σιγά σιγά με τα κύματα θα μεταφερόταν προς  στην ακτή. Δες εδώ

Το θέμα της ιδιαιτερότητας της θάλασσας από τον Άη Γιάννη μέχρι το Κάστρο δεν απασχόλησε τους αρμόδιους όπως δεν είχε απασχολήσει τους καρεκλοκένταυρους που έκαναν τις μελέτες. Αυτούς δηλαδή που όρισαν την απόσταση από την ακτή που θα έπρεπε να  ρίχνεται η λάσπη και κυρίως, αν η λάσπη του Βιολογικού έπρεπε να αδειάζεται στα ανοιχτά του Κάστρου που κολυμπά ο κόσμος.
 Αρθρογραφήσαμε και τότε για το θέμα αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε.

Το έργο της διάνοιξης του διαύλου υπήρξε μια αποτυχία, ορατή στον καθένα. Τόσο η εγκληματική μεταφορά της λάσπης σε μικρή απόσταση από την ακτή, όσο και η αποτυχία συγκράτησης της άμμου, προξένησαν δυο προβλήματα. 1) Ο δίαυλος  σε λίγα χρόνια θα χρειάζεται εκ νέου διάνοιξη  γιατί εκείνες οι… πετρούλες που τοποθετήθηκαν για εμπόδια, είναι για… πεντόβολα. 2) Η λάσπη επίσης από τον βιολογικό έκανε ζημιά στη θάλασσα.   

 Σήμερα είναι φανερό πως οι άνθρωποι που σχεδίασαν αυτό το έργο δεν γνώριζαν αλλά ούτε και μελέτησαν τη θάλασσα.

Πριν από λίγες μέρες η οικονομική επιτροπή του Δήμου, ενέκρινε την μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του αγωγού που θα μεταφέρει τα λύματα στην Γυράπετρα. Το επόμενο στάδιο είναι η δημοπράτηση; Πρόκειται για έργο που πρωτοσυζητήθηκε  προ εικοσαετίας.

 Κανένας σώφρων άνθρωπος δεν πρέπει σήμερα να έχει αντίρρηση για το έργο. Ήταν εγκληματικό ότι καταδικάσαμε τόσους οικισμούς στην  Ανατολική Λευκάδα να κολυμπούν μέσα στα σχεδόν «ακατέργαστα» λύματά μας. 

Με δεδομένο την αποτυχία του έργου του διαύλου, όλοι έπρεπε να γίνουμε πιο «σοφοί», να απαιτήσουμε οι μελέτες που αφορούν το μήκος ή το βάθος ή την απόσταση του απαγωγού από την ακτή, να λάβουν υπόψη τους τη συγκεκριμένη θάλασσα, τον κυματισμό και τα ρεύματά της  και όχι τα νούμερα που θα βρει έτοιμα στον υπολογιστή του ο κάθε μελετητής.

Η μελέτη εξάλλου  είναι παλιά, πρέπει πάση θυσία να επικαιροποιηθεί ουσιαστικά, σε αυτό το σημείο.

Επιβάλλεται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να επιληφθούν του θέματος ζητώντας διασφαλίσεις.  Η απόσταση, τα μήκη, τα βάθη, οι κλίσεις  πρέπει να αφορούν τη συγκεκριμένη θάλασσα, όχι μια οποιαδήποτε ήσυχη και με χωρίς κυματισμό θάλασσα. Επιβάλλεται να μην γίνει ένα ακόμα λάθος, θα είναι ολέθριο.

Ό,τι το 2014 ρίχτηκε στα ανοιχτά του Κάστρου επέστρεψε στην παραλία. Φαίνεται σε όσους γνωρίζουν τη θάλασσα και συγκρίνουν. Το άσπρο χαλικάκι που υπήρχε στον πυθμένα της παραλίας έχει πάρει πρασινωπή απόχρωση, σαν γλίτσα και η θάλασσα γέμισε ψάρια στα ρηχά.  Έξω στη αμμουδιά  έχουν δημιουργηθεί «πλάκες» στο χρώμα του… τσιμέντου από λάσπη και κόκκους άμμου.

Τα λάθη του παρελθόντος, δεν δικαιολογείται να επαναλαμβάνονται. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Χρειάζεται κοινή λογική, παρατηρητικότητα και γνώση του τόπου μας.

Ένα άλλο ανησυχητικό θέμα είναι πως γίνεται ο αγωγός χωρίς προηγουμένως να αναβαθμιστεί ο υπάρχον βιολογικός; Αν ο βιολογικός δεν μετατραπεί σε  τριτοβάθμιο, απλώς αλλάζουμε θάλασσα στους… «σωλήνες»!

Υ.Γ. Αφήνω ασχολίαστο το περί… άρδευσης  με το νεράκι του Βιολογικού, που ακούστηκε.  Τι θα αρδεύσουμε δεν μας εξήγησαν οι θιασώτες. Μήπως τις καλλιέργειές μας σε τριφύλλια και καλαμπόκια ή μήπως τα μποστάνια. Έχει η Λευκάδα καλλιέργειες και μας διαφεύγει;  Τα χωράφια έγιναν οικόπεδα, τι θα αρδεύσουμε; Οι βίλες και τα ενοικιαζόμενα χρειάζονται νερό για τις πισίνες και το γκαζόν τους και όχι το  νερό του Βιολογικού, έστω κι αν είναι «καθαρό», ελπίζουμε…

Προηγουμενο αρθρο
Γιορτινό μεσημεριανό γλέντι από τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλλιγωνίου
Επομενο αρθρο
Λευκάδα: Πλαζ φρουρίου (Κάστρο)

1 Σχόλιο

  1. Απόδημος
    28 Δεκεμβρίου 2022 at 20:54 — Απάντηση

    Κυρία Σάντα
    πολύ καλογραμμένο το άρθρο σας.
    Για πολλά χρόνια περνώντας απ το αυλάκι με το σκάφος έβλεπα αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο τόσο τα λύματα των σκουπιδιών όσο και του βιολογικού να καταλήγουν στη θάλασσα
    Ίσως ποτέ να μην κατάλαβαν οι αρμόδιοι ότι οι τουρίστες έρχονται για τα καθαρά νερά και όχι για τους βόθρους.
    πρώτο έργο που θα έπρεπε να γίνει είναι να παραμείνουν οι Θάλασσές μας αμόλυντες
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Απόδημος

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.