HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΓέφυρα Φρανκφούρτης

Γέφυρα Φρανκφούρτης

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Γέφυρα Φρανκφούρτης: Κάπου βρήκα και διάβασα ότι μια ελληνική επιγραφή στο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, στην έδρα της Deutsche Bank, της Commerzbank, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενός από τα πιο σημαντικά χρηματιστήρια παγκοσμίως. Περπατάς ήρεμα στον πεζόδρομο με τα καταστήματα και τα κτήρια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και καθώς πλησιάζεις προς τη μεγάλη γέφυρα επί του ποταμού Μάιν θα αντικρίσεις στην κορυφή της μια μεγάλη επιγραφή στα αρχαία ελληνικά «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ». Ναι, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του πλανήτη δεσπόζει ο Όμηρος και ο περίφημος στίχος του από την Οδύσσεια, ο οποίος σε νεοελληνική μετάφραση σημαίνει «Πλέοντας μέσα στο μελανό πέλαγος με αλλόγλωσσους ανθρώπους»

Οδύσσεια, ραψωδία α΄, στ.183

Μέν της Ἀγχιάλοιο δαΐφρονος εὔχομαι εἶναι
υἱός, ἀτὰρ Ταφίοισι φιληρέτμοισιν ἀνάσσω.
νῦν δ᾽ ὧδε ξὺν νηὶ κατήλυθον ἠδ᾽ ἑτάροισιν
πλέων ἐπὶ οἴνοπα πόντον ἐπ᾽ ἀλλοθρόους ἀνθρώπους

Πώς, όμως, βρέθηκε η επιγραφή αυτή πάνω στη γέφυρα;

Ή αλλιώς η ιστορία της γέφυρας…

Μετά από ανούσιες συζητήσεις πενήντα ετών, το 1869 οι πολίτες με δικά τους έξοδα και προσπάθεια ολοκλήρωσαν τη γέφυρα, η οποία ενώνει την μία άκρη της πόλης με την άλλη.

Μέχρι το 1886 υπήρχαν διόδια, τα οποία καταργήθηκαν όταν πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η γέφυρα καταστράφηκε και μετά το τέλος του ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης της, ενώ το 1993 με κόστος 16 εκατομμυρίων μάρκων ανακαινίσθηκε πλήρως καθώς η φθορά του χρόνου ήταν μεγάλη.

Η συγκεκριμένη επιγραφή συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του κόστους της γέφυρας και τη δημιουργία της ανέλαβε ο Γερμανός καλλιτέχνης Hagen Bonifer.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το λόγο χρήσης των συγκεκριμένων ομηρικών στίχων, η πρώτη αφορά στο χρώμα του νερού του ποταμού, το οποίο είναι αρκετά σκούρο (μελανό), και η δεύτερη εκδοχή έχει σχέση με τις 180 εθνικότητες που συμβιώνουν αρμονικά στην ‘‘ατέλειωτη’’ αυτή πόλη.

https://i1.wp.com/kl-news.com/wp-content/uploads/2018/12/frankfurt1.jpg?resize=590%2C587

Για καθένα, όμως, έχει και μια άλλη σημασία. Είναι εκεί για να μας υπενθυμίσει πως στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε η φιλοσοφία, ο λόγος, ο πολιτισμός δεν έχει πεθάνει.

Είναι εκεί για να μας τονίσει πως όσα χρόνια κι αν περάσουν τα σπουδαία γραπτά των αρχαίων θα είναι μπροστά μας, φωτεινές ενδείξεις για έναν άλλο ‘‘δρόμο’’ που πρέπει να ακολουθήσουμε στη ζωή μας, πιο πνευματικό και πιο ‘‘ωραίο’’, μακριά από τη συνεχή υλιστική οπτική της καθημερινότητας.

Είναι εκεί γιατί κάποιοι κατάφεραν να κάνουν αυτό που εμείς δεν κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε, να προβάλλουμε δηλαδή ή αν θέλετε να ‘‘εκμεταλλευθούμε’’ και να διδάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά παντού όπως έχουν κάνει τα δεκάδες πανεπιστήμια σ ολο τον κόσμο που κοσμούν με ελληνικές επιγραφές τις εισόδους αυτών των πνευματικών ιδρυμάτων

https://cdn.enimerotiko.gr/media/2019/12/ellinikes-epigrafes-sto-exoteriko-poy-mas-kanoyn-oloys-perifanoys-19.jpghttps://cdn.enimerotiko.gr/media/2019/12/ellinikes-epigrafes-sto-exoteriko-poy-mas-kanoyn-oloys-perifanoys-22.jpghttps://cdn.enimerotiko.gr/media/2019/12/ellinikes-epigrafes-sto-exoteriko-poy-mas-kanoyn-oloys-perifanoys-5.jpghttps://cdn.enimerotiko.gr/media/2019/12/ellinikes-epigrafes-sto-exoteriko-poy-mas-kanoyn-oloys-perifanoys-2.jpg .

Αυτά,τη στιγμή που συμβαίνει το εξής λυπηρό εντός Ελλάδος. Να βλέπουμε πολύ συχνά εγκαταλελειμμένους αρχαιολογικούς χώρους, βεβηλωμένα μνημεία και έλλειψη βασικών γνώσεων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και –συγγνώμη-σε αρκετούς νέους..

Παναγιώτης Σκληρός

Προηγουμενο αρθρο
Διασωληνωμένος στον Ερυθρό Σταυρό 17χρονος με κορωνοϊό
Επομενο αρθρο
Η μπαντίνα του Μουσικού Σχολείου παιανίζει το εμβατήριο «Ιωάννης Καποδίστριας» στο Κάστρο

2 Σχόλια

  1. Παναγιωτης Σκληρος
    30 Μαΐου 2021 at 09:39 — Απάντηση

    Μα δεν μπορω και δεν πρεπει να μην στειλω εστω ενα ευχαριστω στο τοσο εμπεριστατωμενο καλιγράφημά σας, σε μια-θα ελεγα-απλοικη ανάρτησή μου.
    Σας ευχαριστω ,σας ευχαριστουμε πολυ,Φαίδρα

  2. ΦΑΙΔΡΑ
    28 Μαΐου 2021 at 23:38 — Απάντηση

    Διαβάζοντας το κείμενο, θυμήθηκα μια εικαστικό που ονόμαζε τα έργα της «τροφή για σκέψη». Δανείζομαι κε Σκληρέ τη φράση της για να σας πω ότι το λιτό κείμενο σας είναι επιλεγμένη «τροφή για σκέψη και προβληματισμό» .Θίγετε τόσα πολλά θέματα.
    Συμφωνώ απόλυτα με την κατακλείδα του κειμένου σας που μου θυμίζει τον εμβληματικό στίχο του Σεφέρη: όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει. Αλλά , ευφυέστατα, δε μας αφήνετε με την απογοήτευση (που με διορθωτικές κινήσεις μπορεί ν ανατραπεί) …Την ίδια ώρα υπάρχουν στιγμές που νοιώθουμε υπερηφάνεια, αντικρίζοντας σε χώρους ξένων πανεπιστήμιων κι όχι μόνο, ελληνικές επιγραφές που τους κοσμούν. Μια αρχαιομάθεια όχι μόνο στο όνομα της ανάδειξης της μοναδικότητας του ελληνικού πνεύματος αλλά και της οικουμενικότητας του. Κι έπειτα κείνος ο στίχος στη γέφυρα:. «Πλέων επι οίνοπα πόντον επ αλλοθρόους ανθρώπους ».Η επιλογή του στην πεζογέφυρα, σίγουρα δεν προτιμήθηκε μόνο συμβολικά γιατί η συγκεκριμένη γέφυρα ενώνει δυο διαφορετικές περιοχές του οικονομικού κέντρου της Γερμανίας αλλά και για καταδείξει την ανάγκη και την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, των λαών με διαφορετικά γλωσσικά ( αλλοθρόους) και άλλα χαρακτηριστικά. Είναι ο στίχος που ενώνει. Κι αυτό θαρρώ πως είναι το κριτήριο που οι ξένοι επιλέγουν γνώμες-σκέψεις Ελλήνων φιλοσόφων ποιητών –ιστορικών για να εκφράσουν τη δική τους θεωρία για τον κόσμο.
    Δεν ξέρω αν είναι πολύ τολμηρό να πω πως ο Όμηρος χιλιάδες χρόνια πριν, σοφά διείδε την πραγματικότητα της ενότητας του ανθρώπινου είδους περιγράφοντας το μεγάλο ταξίδι προς την Ιθάκη. Προφητικά κατέγραψε μια πραγματικότητα επικοινωνίας και συγχρωτισμού. Έτσι ο στίχος σε συνδυασμό με την επιλογή της πεζογέφυρας, λειτουργεί σαν μια προτροπή θαλεγα όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να χτίζουν γέφυρες που ενώνουν κι όχι τείχη που χωρίζουν.
    Κι εμείς να είμαστε πομποί και δέκτες ταυτόχρονα πολιτιστικών στοιχείων. Να μοιραστούμε τον πολιτισμό μας, δείχνοντας σεβασμό σ αυτό που διαφέρει από το δικό μας… με σεβασμό στη διαφορετικότητα, σε όποια εκδοχή του αλλόθροου , αλλόθρησκου, αλλοεθνή..
    Ο «οίνωψ πόντος» και οι «αλλόθροοι» άνθρωποι θα υπάρχουν πάντα δίπλα μας, απέναντι μας. Σε μας εναπόκειται να βρούμε τρόπο να συνυπάρξουμε και να μοιραστούμε τα όποια θετικά υπάρχουν και στις δυο όχθες του ποταμού. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.