HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΔήμος Αλίμου Αττικής: Ένας Δήμος πρότυπο

Δήμος Αλίμου Αττικής: Ένας Δήμος πρότυπο

Νίκος Ασπρογέρακας, Φιλόλογος

Έτυχε να παρεπιδημήσουμε για λίγες μέρες εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας μας, την Πάτρα, σε ένα δήμο των των νοτίων προαστίων της  Αττικής, τον ΄Αλιμο. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκθέσω τις εντυπώσεις μου μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα. Άλλωστε ούτε το όνομα του Δημάρχου γνωρίζω, ούτε αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές, ούτε την κομματική του παράταξη. Και προσθέτω ακόμη ότι η επιτυχία μιας δημοτικής αρχής δεν οφείλεται μόνο στο Δήμαρχο, αλλά στους Αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους καθώς και στους απλούς δημότες του.

    Ένας Δήμος που έχει ξεχωρίσει τις οικιστικές περιοχές από αυτές της εμπορικής εκμετάλλευσης. Που παρέχει στους δρόμους του δωρεάν πάρκινγκ στα ΙΧ των κατοίκων. Που  μπορεί ο δημότης και ο επισκέπτης να ψυχαγωγηθεί και να αθληθεί στα καφέ των πλατειών και στα πλήρως οργανωμένα πάρκα. 

     Στις οικιστικές περιοχές κάθε κατοικία έχει το δικό της κάδο απορριμμάτων και οι κοινόχρηστοι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης πεντακάθαροι  σε ασπρισμένα δάπεδα. Σε κάθε διασταύρωση αναρτημένες πινακίδες που υπενθυμίζουν στους πολίτες το σεβασμό των διαβάσεων στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είδα να τηρείται απαρέγκλιτα η σχετική οδηγία.  

      Σε κάθε διασταύρωση, οδοδείκτες, δίπλευρες πινακίδες, αναρτημένες σε κοντό, που αναγράφουν τις τεμνόμενες οδούς, κάτι που μας θυμίζει τους οδοδείκτες-τετράγωνες στήλες των Ερμών της Αρχαίας Αθήνας. Να εμπνεύστηκαν άραγε από αρχαίο κάτοικο του Δήμου τους, τον Θουκυδίδη Ολόρου Αλιμούσιο, ο οποίος μας περιγράφει το επεισόδιο των Ερμοκοπιδών στο έκτο βιβλίο των ιστοριών του (6.27.1–6.29.3); 

   Εντύπωση μου προκάλεσε και η ονοματοδοσία  μιας κάθετης οδού στη Λεωφόρου Ιωνίας: ΟΔΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Θα διεύρυνα τον τίτλο σε:  ΔΗΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Ευδαίμονες οι κάτοικοι που διαβιούν σε μια τέτοια πόλη, της οποίας κάποια θετικά στοιχεία της ενδοχώρας μόνο περιέγραψα, παραλείποντας το παράλιό της μέτωπο.

Προηγουμενο αρθρο
Αν αυτό δεν είναι «Νομοτέλεια», τότε τι είναι;
Επομενο αρθρο
Παραλία του Κάστρου Λευκάδας και η οικολογική σημασία της

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.