HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔεν είναι μόνο ανεύθυνοι αλλά και ψεύτες

Δεν είναι μόνο ανεύθυνοι αλλά και ψεύτες

Επειδή κυκλοφορεί, ψευδώς, πως οι φορεσιές που βγήκαν από το Μουσείο /Έκθεση του Πνευματικού Κέντρου στην κεντρική αγορά είναι αντίγραφα και όχι οι αυθεντικές, δηλώνουμε πως και το θράσος έχει τα όριά του. Είναι η ίδιες οι φορεσιές. Αν δημιούργησαν αντίγραφα, να μας το αποδείξουν. Ποιος τα έφτιαξε, πως πληρώθηκε, και να μας δείξουν που βρίσκονται οι αυθεντικές. Πρόκειται να περισσότερες από 15 φορεσιές.

Προεκλογικό τρικ ήταν όλη η ενέργεια. Μας αντιμετωπίζουν σαν παιδάκια που τα ξεγελάς με καραμέλες.

Όποιος είδε τις φορεσιές, από κοντά, να μεταφέρονται στην καρότσα ενός Ντάτσουν, «πεταμένες» στο παζάρι δίπλα στις σαγιονάρες και τα μαντολάτα, όποιος τις έχει δει και τις έχει φωτογραφίσει στο Μουσείο, όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει από παραδοσιακές φορεσιές, καταλαβαίνει πως είναι τερατώδες ψέμα ότι οι φορεσιές είναι αντίγραφα. Που να βρεθούν τα μετάξια, τα στολίδια στη Σέρβικη φορεσιά, οι δαντέλες από το Περού, σε αντίγραφα; Ποιος τεχνίτης και ποιες κεντήστρες κατασκευάζουν τέτοια αντίγραφα;
Ευτυχώς σε αυτό τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι με μνήμη και γνώσεις, ακόμα.


Το τραγικό δεν είναι μόνο ότι έβγαλαν τις φορεσιές στο δρόμο, αλλά αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να βγουν να τις μαζέψουν, προσπαθούν να καλύψουν το λάθος τους με ένα ψέμα και συνεχίζουν να περιφέρουν τις φορεσιές εδώ και εκεί. «Δεν ορρωδούν προ ουδενός». Είναι αδίστακτοι.

Αν ήθελαν να δείξουν τον πλούτο του Μουσείου στο κοινό, θα άνοιγαν την αίθουσα για να είναι επισκέψιμη. Η αίθουσα είναι χρόνια κλειστή.

Θα μπορούσαν και τα σχολεία να την επισκέπτονται.  Να μαθαίνουν οι μαθητές έκτος από την ιστορία του Θεσμού, πως αυτό το Μουσείο έγινε χάρις  την ακούραστη προσπάθεια ζωής του Βασίλη Θερμού. Δική του ήταν η σκέψη και όλη η προσπάθεια ώστε οι αντιπροσωπείες των χωρών, που έπαιρναν μέρος στο Φεστιβάλ, να αφήνουν κάποια παρακαταθήκη για να γίνει το μουσείο.

Τα εκθέματα σε τέτοιες εκθέσεις τα αγγίζουν μόνο με γάντια!

Και μια προσωπική μαρτυρία:  τον Νοέμβριο του 2022 παρακολούθησα στο Πνευματικό Κέντρο την ημερίδα με τίτλο: «Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις πάνω στην καρσάνικη βελονιά». Ανάμεσα στου ομιλητές ήταν και η κυρία Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Στο τέλος της εκδήλωσης την χαιρέτησα, της μίλησα για την σπουδαία δουλειά που είχε γίνει για την Έκθεση και με έκπληξη πληροφορήθηκα και από την ίδια, πως η έκθεση είναι κλειστή!

(Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης ενθυμημάτων του Πνευματικό κέντρου, το 2012, είχε το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με επικεφαλής την Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.)

Υ. Γ. (1). Φωτογραφίσαμε όλες τις φορεσιές την πρώτη μέρα που βγήκαν στο παζάρι,το Σάββατο. Την Δευτέρα, που τις αναζητήσαμε ξανά, παρατηρήσαμε πως κάποιες, άλλαξαν… πόστο. Δυο φορεσιές δεν μπορέσαμε να τις εντοπίσουμε. Ελπίζουμε να είναι κάπου… κρυμμένες και να μην μπορέσαμε απλώς να τις εντοπίσουμε, γιατί αλλιώς…

Υ.Σ. (2). Άνθρωποι, που χωρίς ντροπή καταστρέφουν το μνημείο του Βαλαωρίτη, το οποίο του χρόνου, (2024), συμπληρώνει 100 χρόνια, είναι ικανοί για όλα.

Προηγουμενο αρθρο
Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού: Ο Εξ Αθανίου Καθηγητής μου
Επομενο αρθρο
Σεσημασμένος συναγριδοφονιάς στο Μεγανήσι ξαναχτυπά!

4 Σχόλια

  1. Κτενά Αργυρούλα
    23 Αυγούστου 2023 at 13:08 — Απάντηση

    Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω
    Ας διαφυλάξουμε τουλάχιστον όσα βρήκαμε
    Ζούμε σε εποχές που ο πολιτισμός βάλλεται από παντού
    Ας μην ακολουθήσουμε το ρεύμα
    Ας είμαστε εμείς που θα κάνουμε την διαφορά

  2. Θειακου Ζοζιαν
    22 Αυγούστου 2023 at 17:43 — Απάντηση

    ΦΤΩΧΆ ΚΑΙ ΑΧΡΙΣΤΑ ΜΥΑΛΆ ΧΩΡΙΣ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΉ !!!!!
    ΤΡΟΠΉ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΎ ΚΡΊΜΑ!!!!!!!!

  3. Captain Nemo
    22 Αυγούστου 2023 at 13:08 — Απάντηση

    Εδω πολλοι εχουν τσιμεντωσει τις παραλιες και τα βραχια για να κανουν προβλητες και εχουν καταστρεψει δασωμενες εκτασεις η ελαιωνες για να φτιαξουν ξενοδοχεια η βιλλες για τους Βαλκανιους οι οποιοι ειδαν πιστωτικη καρτα στα χερια τους ( πλαστικο χρημα που με αυτο πληρωνουν τους Λευκαδιτες ) το 2010. Ποιος Λευκαδιτης η Λευκαδιτισα νοιαστηκε γιαυτο το θεμα των φορεσιων ? ΚΑΝΕΝΑΣ / ΚΑΜΜΙΑ !!! ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΕΙΧΘΗΤΩ..Λες και ξερουν οι Βαλκανιοι η οι Ναπολιτανοι τουριστες απο λαογραφικες αξιες. Και ποσο μαλλον και οι Ελληνες τουριστες που γυριζουν την αγορα πανω – κατω ψαχνοντας για φτηνες κρεπες και απο οτι φαινεται τελικα το μονο που ξερουν ειναι το Πορτο Κατσικι το Καθισμα και το Νυδρι.

    Υ.Γ Μια ευχη κανω… να μην γινει κατι και γυρισει η Λευκαδα στο 1982 …Γιατι καλο ειναι να θυμομαστε οτι ολα εχουν ακμη….αλλα δυστυχως εχουν και παρακμη !!

  4. akis akis
    22 Αυγούστου 2023 at 11:51 — Απάντηση

    Συνείδηση και μυαλό προφανώς ΔΕΝ έχουν, ούτε φυσικά και αγάπη για τον τόπο. Στη δικαιοσύνη δεν τους παραπέμπει κανείς-ούτε βέβαια και η εισαγγελεία ενεργεί αυταπάγγελτα-, οπότε περιμένουε την ολοκλήρωση της καταστροφής της Λευκάδας σε όλους τους τομείς και από την επόμενη δημοτική αρχή. ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.