HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔρόμοι του Κρασιού – Οινοτουρισμός στη Λευκάδα

Δρόμοι του Κρασιού – Οινοτουρισμός στη Λευκάδα

Εγώ που με τα νύχια μου αναποδογυρίζω
το λόγκο και τα ριζιμιά, για να σας τα στολίσω
με κλήματα που δεν τρυγώ και που ποτέ δεν έχω
λίγο κρασί κεφαλιακό, τη γλώσσα μου να βρέχω.


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης – Φωτεινός ο ζευγολάτης

Οι πιο γνωστές, παραδοσιακές ποικιλίες κρασιού που καλλιεργούνται στη Λευκάδα είναι το Bερτζαμί και η Bαρδέα. Καλλιεργούνται στις δημοτικές ενότητες Σφακιωτών, Καρυάς, Απολλωνίων και Ελλομένου σε υψόμετρο από 200 έως 700 μέτρα και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες που βγάζει η χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια και με τη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης της Λευκάδας, νέοι οινοποιοί με τεχνογνωσία και σύγχρονες εγκαταστάσεις ανέλαβαν να αναδείξουν τις τοπικές ποικιλίες του Λευκαδίτικου κρασιού πετυχαίνοντας μάλιστα και ειδικά βραβεία στις εκθέσεις κρασιού.

Οι εγκαταστάσεις κάποιων οινοποιείων είναι επισκέψιμες είτε απευθείας είτε κατόπιν ραντεβού.

Ο δρόμος του κρασιού στη Λευκάδα είναι ένας γύρος, που από την πόλη της Λευκάδας περπατά νότια στα ανατολικά παράλια έως πριν τα Σύβοτα και μετά ανεβαίνει στο βουνό πηγαίνοντας βόρεια προς Καρυά και Σφακιώτες και επιστρέφει στην πόλη. 

ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «VERTZAMO»

Από την ίδρυσή της, το 1965, η οινοποιία Λευκάδας Vertzamo, σημαντικότερος πρεσβευτής της Λευκαδίτικης οινοποιίας, δημιουργεί επιτυχίες αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τα προϊόντα του Λευκαδίτικου Αμπελώνα.
Ο Αλέξης Λογοθέτης είναι ο συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης ο οποίος με πίστη και πείσμα, παράγει, αναδεικνύει και διαδίδει το λευκαδίτικο κρασί.

Οι επιλεγμένοι από την οινοποιία Λευκάδας Vertzamo αμπελώνες, των παραγωγών της νότιας και ορεινής Λευκάδας, το υψόμετρο, το έδαφος και ο προσανατολισμός τους, ευνοούν την παραγωγή μικρών ποσοτήτων, εξαιρετικής ποιότητας σταφυλιών, απ’ όπου σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση, την εμπειρία και τη σύγχρονη τεχνολογία της οινοποιίας Λευκάδας Vertzamo δημιουργούνται προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με διεθνή αναγνώριση και καταξίωση.

ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ “VERTZAMO”
ΛΥΓΙΑ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΤΗΛ.: 26450 71268
FAX: 26450 71544
email: vertzamo@hotmail.gr
https://vertzamo.gr/

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ ΓΗ»

Η ιστορία “Λευκαδίτικη Γη” ξεκίνησε το 2000 όταν ο Δημήτρης Ρομποτής μετά από σπουδές οινολογίας και εργασιακή εμπειρία ως υπεύθυνος οινολόγος σε μικρά και μεγάλα οινοποιεία της Ελλάδας, έστησε το πρώτο οινοποιείο στο χωριό Σύβρος στη Νότια Λευκάδα.

Αξιοποίησε τις τοπικές ποικιλίες και γνωρίζοντας καλά την τεχνογνωσία του κρασιού πέτυχε από την πρώτη κιόλας οινοποίηση υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Η στενή συνεργασία με τους παραγωγούς της περιοχής έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα στην ποιότητα της πρώτης ύλης και οδήγησε στη φύτευση νέων αμπελώνων.

Ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός σύγχρονου και επισκέψιμου οινοποιείου, στον κεντρικό δρόμο Νυδριού – Βασιλικής, λίγο πάνω από τα Σύβοτα, δίνοντας έτσι νέα πνοή και νέα δυναμική, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

https://lefkaditikigi.ghttps://lefkaditikigi.gr/#!/r/#!/

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ  «ΠΛΑΓΙΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»  

Η αμπελουργία – οινοποιία Σολδάτος Αργυρός Ο.Ε. ιδρύθηκε το 2002 από δύο νέους, γεμάτους όνειρα παράγωγους. Η έδρα, τα αμπέλια και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στα όρια της κοινότητας του Αϊ-Λια, στους ορεινούς όγκους της Λευκάδας. Μέσα στην κοινότητα του Αϊ-Λια, μια σύγχρονη οινοποιία δέχεται κάθε χρόνο την παραγωγή των αμπελιών. Είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, διαθέτοντας πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές, ψυκτικές και αυτόματο εμφιαλωτήριο. Στην προστατευμένη από τις θερμοκρασίες κάβα, αρχικά τα κρασιά ωριμάζουν για 6 μήνες σε δρύινα γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια και στη συνέχεια συμπληρώνουν την ωρίμανση σε φιάλες για 3 ακόμη μήνες.

Επικοινωνία:
Λευκάδας, 310 82 Άγιος Ηλίας, Λευκάδα Λευκάδας
τηλ. 697 760 7593
plagieslefkadas@gmail.com

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «ΣΥΦΛΟΓΟ»

Το εργαστήρι παραγωγής και εμφιάλωσης Τοπικού Οίνου Λευκάδας -μικρή οικοτεχνία – ιδρύθηκε το 1994 από τον Διονύση και τη Μαρία Παπανικολοπούλου στο μικρό ορεινό χωρίο Πλατύστομα.

Η αμπελοκαλιέργεια και η οινοποίηση ήταν η κύρια ασχολία της οικογένειας πολλές γεννιές πριν. Η παραγωγή μας περιορίζεται σε λιγοστές φιάλες αγνού κρασιού. Στην ετικέτα απεικονίζεται η επιστροφή του Οδυσσέα στο πατρικό του και επιλέχτηκε η ονομασία “Σύφλογο”

“Σύφλογο” σημαίνει…. εκεί που σμίγουν όλες οι φλόγες…. φλογερό πάθος…. έξαψη.

Παράγονται πέντε τύποι κρασιού : Λευκός ΞηρόςΕρυθρωπός Ξηρός, Ερυθρός ΞηρόςΕρυθρός Ξηρός (Μπρούσκο)Ερυθρός Ημίγλυκος. Όλα ωριμάζουν και παλαιώνονται σε Γαλλικά δρύϊνα βαρέλια, στο πιο ιδανικό περιβάλλον.

Το μικρό εργαστήρι σχεδιάστηκε και χτίστηκε στο χώρο κατοικίας μας συνδιάζοντας στο ισόγειο τη σύγχρονη τεχνολογία οινοποίησης με την παράδοση.
Το εργαστήρι μας είναι επισκέψιμο μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Έτσι μπορείται να επισκεφθείται τον χώρο οινοποίησης, τα κελάρια μας και να δοκιμάσετε τα κρασιά μας σ΄έναν ιδανικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : (+30) 26450 41674, (+30) 6973217833e-mail:  info@siflogo-lefkada.gr Υπέυθυνος: Παπανικολόπουλος Διονύσης.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «ΚΑΡΣΑΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ»

Από αυστηρά επιλεγμένα σταφύλια που καλλιεργούνται με ξεχωριστή φροντίδα στους ιδιόκτητους ημιορεινούς ξηρικούς αμπελώνες και ακολουθώντας τον σύγχρονο τρόπο οινοποίησης, παράγονται τα μοναδικής ποιότητας κρασιά “Καρσάνικος”.

Το οινοποιείο της οικογένειας Σπύρου Ρεκατσίνα, δεσπόζει στην επάνω γειτονιά της πανέμορφης και γνωστής για τους αμπελώνες της ημιορεινής κωμόπολης της Λευκάδας, της Καρυάς, που απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας.

  Στεγάζεται σε ένα όμορφο παραδοσιακό πέτρινο οίκημα, στο οποίο με γνώση και ξεχωριστό μεράκι, παντρεύεται η παράδοση του φημισμένου Λευκαδίτικου κρασιού με τον σύγχρονο εξοπλισμό.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει εκτός από τον σύγχρονο εξοπλισμό οινοποίησης και εμφιάλωσης του κρασιού, τα εκθέματα οινοποιίας που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, όπως πέτρινα τρόκολα (στροφιλιές) με την ξύλινη βίδα, ξύλινα πατητήρια και άλλα εργαλεία της εποχής και όχι μόνο. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα φιλοξενίας, ο επισκέπτης θα απολαύσει τα κρασιά μας αγναντεύοντας την υπέροχη θέα, από υψόμετρο 550 μέτρων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Για επίσκεψη στο οινοποιείο (ιδιαιτέρως) και για την διαδικασία της γευσηγνωσίας σε ημέρα και ώρα της επιλογής σας, κατόπιν συνεννόησης.
Καρυά Λευκάδας 310 80, Greece
e-mail: karsanikos@gmail.com
τηλ. 2645025552694 695 4547
https://www.karsanikos.gr/gr/

Ποτοποιίες – Παραγωγοί Τσίπουρου & Ούζου στη Λευκάδα

 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

Η ποτοποιεία Φραγκούλη ιδρύθηκε το 1945 από τον Παναγιώτη Φραγκούλη.
Η δραστηριότητά της περιλαμβάνει την παραγωγή πολλών ποτών καθώς επίσης την εμπορία κρασιών, ποτών και αναψυκτικών. Η παραγωγή των τοπικών προϊόντων μας γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και το ψήσιμό τους σε δρύινα βαρέλια που εγγυώνται την άριστη ποιότητά τους.

Η ποτοποιεία Φραγκούλη παράγει ούζο, αλκοολούχο ποτό μέντα, μπανάνα, τσέρυ, γαρύφαλλο, τριαντάφυλλο, καρύδα, περγαμόντο, μαστίχα, και το τοπικό Λευκαδίτικο Λικέρ « ΡΟΖΟΛΙ» το οποίο παρασκευάζεται από φρούτα και κυρίως το κίτρο και μπαχαρικά. Το Ροζολί αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας απεριτίφ που χρησιμοποιείται επίσης στην ζαχαροπλαστική και μαγειρική.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ του είναι περιουσία της επιχείρησης και χρονολογείται από το 1902.

Επικοινωνία:
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 4, Λευκάδα 311 00
Τηλέφωνο: 2645 022368

LEFKAS DISTILLERY – Οινοποιία – Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία

Η οικογένεια Κτενά παράγει μοναδικά αποστάγματα με μεράκι και αγάπη για την τελειότητα.

Το Lefkas Distillery είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στο Καλλιγόνι, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού. Η οικογένεια Κτενά συνεχίζει και εξελίσσει την παράδοση με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, παράγοντας μοναδικά αποστάγματα που αποτελούν το κάθε ένα από αυτά ένα μικρό διαμάντι. Έχοντας δημιουργήσει εκλεκτό τσίπουρο αλλά και ούζο, η πρότυπη αυτή ποτοποιία αντανακλά το πάθος των δημιουργών της για τη λεπτομέρεια.

Η οικογένεια Κτενά είναι η πρώτη που εμφιαλώνει και παλαιώνει νόμιμα τσίπουρο στο νησί της Λευκάδας.

Το Lefkas Distillery βρίσκεται στο κτήμα της οικογένειας Κτενά στο Καλλιγόνι, δίπλα στην ιδιωτική καθολική εκκλησία της Αγίας Άννας, η οποία χτίστηκε το 1742 από τη βενετσιάνικη οικογένεια του Angelli Callichio. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του αποστακτηρίου έχει γίνει με σεβασμό στην παρουσία της εκκλησίας.

Η ξενάγηση στο χώρο του Lefkas Distillery (18 +) διαρκεί περίπου 20’ λεπτά και γίνεται κατόπιν συνεννόησης.

Στον προαύλιο χώρο του κτήματος, δύναται η δυνατότητα επίσκεψης των ερειπίων της εκκλησίας της Αγίας Άννας.

Καλλιγόνι, Λευκάδα, 31100 – Ιόνια Νησιά, Ελλάδα
Τηλέφωνο/φαξ: +302645021928 – Κιν: +306984277946, +30698085292. https://lefkasdistillery.com/shop/

(Στοιχεία για τα Οινοποιεία καθώς και τις εικόνες αντλήσαμε είτε από τις ιστοσελίδες που διατηρούν είτε από αναρτήσεις τους στις σελίδες που έχουν στο facebook είτε από δημοσιεύσεις τους. Συμβουλευτήκαμε  και τον επαγγελματικό οδηγό. Πιστεύουμε ότι συμπεριλάβαμε  όλα τα επώνυμα Οινοποιεία. Αν υπάρχει κάποιο που μας διαφεύγει μετά χαράς να το συμπεριλάβουμε αφού μας ενημερώσει.)

Πηγή κειμένου: https://lefkadaslowguide.gr/

Προηγουμενο αρθρο
14η συνάντηση Σεμιναρίου Ιστορίας και Τέχνης - Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 - κ. Ηλίας Κολοβός
Επομενο αρθρο
Ενημέρωση Κτηνιατρείου για την γρίπη των πτηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.