HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕίναι Σέρβικης καταγωγής οι Αλεξανδρίτες;

Είναι Σέρβικης καταγωγής οι Αλεξανδρίτες;

Στον Α΄ τόμο της Ιστορίας της Λευκάδας του Π.Γ.Ροντογιάννη αναφέρεται μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία. Την παραθέτουμε παρακάτω με όλη την επιφύλαξη και την υποθετικότητα που και ο ίδιος ο ιστορικός, όπως θα δείτε, χρησιμοποιεί.

Το διάστημα 1362-1479 η Λευκάδα αποτελεί μέρος της επικράτειας των Τόκκων.

«Ο Κάρολος Τόκκος, όταν ανέλαβε την διοίκηση της επικρατείας που κληρονόμησε, και την οποία φιλοδοξούσε, φιλοπόλεμος καθώς ήταν, να επεκτείνει και στην Στερεά και στην Ήπειρο, κατάλαβε τη σημασίας της Λευκάδας ως προγεφυρώματος προς την Στερεά. Για αυτό μετέφερε την έδρα της διοίκησης του στην Λευκάδα, την οποία είχε στο εξής βάση για τις διαδοχικές τους εξορμήσεις για την κατάκτηση της Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου, αφού πρώτα:

«έκτισεν, εστερέωσεν τα κάστρη και τους πύργους
και εσυντάρχησεν καλα και εδυνάμωσέν τα
με τζακρατόρους με λαόν, όπως να τα φυλαάγουν.»

Τα κάστρα ήταν της Βόνιτσας και της Αγίας Μαύρας.

Έκαμε μάλιστα το Κάστρο της Αγίας Μαύρας τόπο μόνιμης διαμονής της οικογενείας του…. Με την δική του εγκατάσταση στη Λευκάδα ο Κάρολος εγκαθιστούσε στο νησί και πιθανότατα και μέσα και κοντά στο Κάστρο τις οικογένειες των ανθρώπων, που στρατολογούσε για την δημιουργία μισθοφορικού στρατιωτικού τμήματος για τις επιχειρήσεις του στη Στερεά. Οι στρατολογούμενοι ήταν διαφόρου φυλετικής προελεύσεως, ενώ άλλοι από την περιοχή της Στερεάς μετακινούνταν μόνοι τους στη Λευκάδα, της οποίας μετά την Αλβανική επιδρομή, ο πληθυσμός είχε αραιώσει.

Μας λέει το χρονικό για τις σχετικές ενέργειες του Καρόλου:

134: «Αφού γάρ εδυνάμωσεν τα κάστρη και τον τόπον
και εβουλεύθην εκ παντός φουσσάτο να ρογεύση,
137: Φράγκους, Ρωμαίους, Σέρβους τε, μαλλον τους Αλβανίτας
και άκουσε το φρόνιμον, το επιδέξιόν του
Εις το νησίν τους έβανεν, απέσω της Λευχάδος,
Κρατήματα(α) τους έδιδε, προνοίες(β) των αρχόντων…»

Από τους αναφερόμενους στο στίχο 137 Σέρβους, που στρατολόγησε μεταξύ των άλλων ο Κάρολος, και τις φαμελιές τους που εγκατέστησε στη Λευκάδα, επιτρέπεται ίσως να υποθέσουμε, ότι κρατούν οι Σερβικής, όπως υποτίθεται, καταγωγής με τα επίθετα Σέρβος, Μανωλίτσης ή Δουβίτσας κάτοικοι του μαχαλά Μαυρογιαννάτα του χωριού Αλέξανδρος Λευκάδας…»

α) κτήματα β) φέουδα

Προηγουμενο αρθρο
Πόσους νεκρούς αξίζει το ποτάκι σου;
Επομενο αρθρο
Ένα αφιέρωμα στην υφαντική τέχνη της Λευκάδας- Γράφει η Μαυρέττα Αρβανίτη