HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕν βρασμώ ψυχής…

Εν βρασμώ ψυχής…

Σήμερα κλήθηκε σε επείγουσα συνεδρίαση (γιατί άραγες)  το Δημοτικό Συμβούλιο με ένα μόνο θέμα: Την τύχη του αιωνόβιου ευκαλύπτου που βρίσκεται στο υπό ανάπλαση πάρκο της παραλίας μπροστά στο ξενοδοχείο Ionion Star. Η απόφαση ήταν προειλημμένη από την πλειοψηφία: «να κοπεί». 

Πριν μερικούς μήνες, όταν άρχιζαν τα έργα, ο Δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι «δεν θα κοπεί κανένα από τα δέντρα του πάρκου αν δεν παρεμποδίζει άμεσα τις προγραμματισμένες κατασκευές».

Ο ευκάλυπτος δεν εμπόδιζε τα έργα ούτε κατ’ ελάχιστον. Εμπόδιζε όμως τη θέα του ξενοδοχείου και αυτό φαίνεται ότι έκρινε τη μοίρα του μετά από περισσότερο από 110 χρόνια παρουσίας στο χώρο και στις μνήμες όσων μεγάλωσαν στη Λευκάδα. Αλλά αυτοί, οι Λευκαδίτες, δεν «μετρούν», ούτε οι μνήμες τους. Οι μνήμες των Λευκαδιτών πρέπει να σβησθούν γιατί «μετράει» μόνο ότι λέγεται «τουριστικό», ότι δηλαδή έχει να κάνει με το καλοκαιρινό χρήμα που δεν έχει καμία μνήμη και κανένα έλεος για αυτό που «Λευκάδα». Ούτε νοιάζεται να αποκτήσει, φυσικά. Έτσι βλέπουμε όλα μας τα μνημεία να εξαφανίζονται, όπως οι προτομές των ποιητών μας, τα φυσικά ορόσημά μας (έρχεται η σειρά του κάστρου της Αγίας Μαύρας με την υπό μελέτη «σύνδεση») και που θα πάει, δώσε-δώσε, και η αμμουδιά του κάστρου που προσωρινά μάλλον σώθηκε.

Ο ευκάλυπτος δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστον τόσο σημαντικός όσο η αμμουδιά ή το Κάστρο ή η προτομή του Βαλαωρίτη, αλλά είναι και αυτός ένα ακόμη σύμβολο που «πρέπει» να φύγει για να απωλέσουμε σιγά-σιγά την μνήμη μας όσοι εξ ημών θυμόμαστε ακόμη κάτι από την Λευκάδα που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε. Ντροπή, ντροπή, ντροπή.

Δημήτρης Λ. Καράμπαλης
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Προηγουμενο αρθρο
Θέσεις απασχόλησης στη Λευκάδα από 22/5 έως 26/5
Επομενο αρθρο
Πανηγύρι των Αγίων Πάτερων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικιάνας «Οι Σκάροι»

7 Σχόλια

  1. ΣΑΚ ΖΑΚ
    25 Μαΐου 2023 at 16:16 — Απάντηση

    To δενδρο εχει ηδη κοπει εδω και δυο μερες.
    Εχει μεινει τεραστια ριζα του που την σπαει/κοβει ενα τσαπακι σιγα σιγα.

  2. Γαζής Σπυρος
    24 Μαΐου 2023 at 17:13 — Απάντηση

    Νομίζω ότι οι Δήμοι δεν είναι όπως φαίνονται υπέρ του πράσινου .Αναφέρονται στη διμιουργια πράσινου μόνο και μόνο για να καλύψουν μερικούς κοινόχρηστους χώρους στην εμμονή που έχουν εναντίον των τραπεζοκαθίσματα.Σιγα τώρα για ένα ευκάλυπτο θα θρηνήσουν.

  3. Christos Tsiliyannis
    24 Μαΐου 2023 at 10:41 — Απάντηση

    Μια ακόμη συρρίκνωση του φυσικού μας κεφαλαίου. Και του κεφαλαίου υγειινής της Λευκάδας και του πολιτιστικού και του ψυχικού μας κεφαλαίου. Σταθερή και η συρρίκνωση του οικολογικού μας κεφαλαίου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το κόστος άνθρακα που δεσμεύει ο ευκάλυπτος, τιμολογούμενου σήμερα στα $15/τόνο διοξειδιου του άνθρακα. Κόβοντας ευκάλυπτους, κυπαρίσια, πεύκα, ελιές, δάση, τσιμεντώνοντας όλο το νησί, πως θα επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα ο Δήμος Λευκάδας μέχρι το 2050?

  4. Νίκος
    23 Μαΐου 2023 at 16:34 — Απάντηση

    Αυτή η ανάπλαση τελικά έχει καθόλου πράσινο ή μόνο μπετό και πλακάκι ; Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ανάγκη η ανάπλαση του πάρκου και χρειαζόταν μια εύστοχη ανάπλαση για να αλλάξει η όψη της πόλης ( η βιτρίνα της ) αλλά με σεβασμό στην φύση . Το πάρκο παλιότερα θύμιζε αντίστοιχα πάρκα σε πόλεις των πρώην σοβιετικών χωρών και αυτό δεν τιμούσε την Λευκαδα που θα μπορούσε να έχει ένα σύγχρονο πάρκο στα ευρωπαϊκά πρότυπα . Από την άλλη όμως από τα έργα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται έντονος χώρος πρασίνου και φοβάμαι πως η ανάπλαση δεν θα είναι αυτή που αρμόζει στην πόλη μας . Πολύ κρίμα .

  5. Δασκαλος
    23 Μαΐου 2023 at 15:54 — Απάντηση

    Αλλη μια γελοιότητα της άρχουσας ταξης του Δημου.
    Μα τί πόλη θα παραδώσετε, μωρε!!!!
    Μα κι εσυ, σπουδαγμένος άνθρωπος, εσυ, μονο εσυ, δεν βλεπεις οτι ενοχλείς με τις πρακτικές σου, παιδι μου?
    Κρίμα και σε είχα ενα καλό μαθητή.Πολύ κρίμα,Μπάμπη

  6. PETROS DELLIS
    23 Μαΐου 2023 at 11:38 — Απάντηση

    Άι κακομοίρηδες Λευκαδίτες. Είχατε ένα σπίτι, πάππου προς πάππου. Το γκρεμίζετε και το πουλάτε για δυο δεκάρες. Να δούμε πού θα καταλήξουνε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.

  7. Θωμάς Γ. Γληγόρης
    23 Μαΐου 2023 at 07:54 — Απάντηση

    Ντροπή είναι η λέξη αλλά που να βρεθεί.

    Κρίμα για τους ολίγιστους που δεν έχουν το κουράγιο ούτε έναν ευκάλυπτο να σώσουν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.