HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΕφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης

Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης

Με περισσότερους από 20 προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, συνέδεσε το όνομά του και με τα τραγούδια του αγώνα κατά της χούντας. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο γαμπρός του, δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Μπούρας

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 81 ετών, άφησε ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης. Από τις πιο γνώριμες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, καθιερώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως ένας από τους πιο εμπορικούς ερωτικούς τραγουδιστές, με τα χιλιοτραγουδισμένα «Αννούλα του χιονιά», «Και που λες Ευτυχία», «Ομορφή μου Κατερίνα», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη» (ντουέτο με τη Μαρινέλλα) και το «Δεν κλαίω γι’ αυτά που μου ‘χεις πάρει» του Γιάννη Ρίτσου.

Στο πάλκο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1966, όταν τον ανακάλυψε τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καισαριανή. Εργαζόταν σε τσαγκαράδικο και τραγουδούσε με φίλους σε ταβέρνες στίχους του Κώστα Βάρναλη.

Οταν τον άκουσε ο Μίκης Θεοδωράκης, του πρότεινε να ερμηνεύσει τα «Γράμματα από τη Γερμανία» (Μίκης Θεοδωράκης – Φώντας Λάδης).

Τραγουδιστή τον έπεισε να γίνει η Μαρία Φαραντούρη, με την οποία έφυγε στο εξωτερικό την περίοδο της χούντας.

Με σημαντική συμβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα, εμφανίστηκαν μαζί στη γαλλική τηλεόραση τραγουδώντας Θεοδωράκη σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη.

Οταν ο Θεοδωράκης αποφυλακίστηκε, εδωσαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με τη χούντα των συνταγματαρχών.

Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε μπουάτ στην Πλάκα. Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του, η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Αγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση πολιορκίας» το 1970, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, όπως και το «Ηλιος και χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.

Οπως είχε πει σε συνέντευξή του ο Αντώνης Καλογιάννης, οι στίχοι του Μανώλη Αναγνωστάκη που τραγουδούσε στις μπουάτ, αποτέλεσαν την αιτία για να συλληφθεί και να οδηγηθεί στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Το 1981 με τα «Σημερινά» του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Λάκη Τεάζη, εγκαινιάζει την πιο εμπορική δεκαετία της καριέρας του, με τη μεγάλη επιτυχία «Όμορφή μου Κατερίνα».

Το 1985 έκανε τον τελευταίο του  «χρυσό» δίσκο, «Και που λες Ευτυχία», σε μουσική του Αλέξη Παπαδημητρίου και του Τάκη Μουσαφίρη, και το ομότιτλο τραγούδι σε μουσική του Αλέξη Παπαδημητρίου και στίχους Ρόνη Σοφού.

Τελευταία δισκογραφική δουλειά του, το 2005, με μία διπλή έκδοση από τον ίδιο τον καλλιτέχνη με επιτυχίες, όπως τα «Ανοιξε το παράθυρο», «Αννούλα του χιονιά», «Και που λες Ευτυχία», μέχρι τα «Do you like the Greece» και «Ορτσα τα πανιά», αλλά και διασκευές όπως τα «Χόρεψέ με» και «Μοναξιά».

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Λιμεναρχείου για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο
Επομενο αρθρο
Βία: caso pensato

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.