HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ αποτύπωση πόλης της Λευκάδας το 1926 από τον Μιχαήλ Καραβέλα

Η αποτύπωση πόλης της Λευκάδας το 1926 από τον Μιχαήλ Καραβέλα

Στις 11 Μαΐου είχαμε δημοσιεύσει άρθρο για την οδό Καραβέλα και την παρανόηση που έχει γίνει με το όνομα του τιμώμενου προσώπου στην πινακίδα του δρόμου. Δες ποιός ήταν ο Μιχαήλ Καραβέλας ΕΔΩ

Αφού είχε  δημοσιευτεί το άρθρο,  επικοινώνησε μαζί μας, πολιτικός μηχανικός του νησιού μας, ο οποίος είχε δουλέψει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στην δεκαετία του ’80 και γνώριζε την αποτύπωση της πόλης που εκπονήθηκε από τον Μιχαήλ Καραβέλ το 1926. Το σχέδιο ήταν έγχρωμο μας είπε, η πόλη ήταν αποτυπωμένη σε κλίμακα και ήταν απόλυτα  ακριβής, παρότι δεν αναφέρονταν ονόματα δρόμων πλατειών κ.λ.  Ο  Δήμος το συμβουλευόταν. Η μελέτη του μπορούσε να υποδείξει όλες τις καταπατήσεις που έγιναν στην πόλη.

Όσον αφορά τον Μιχαήλ Καραβέλα, μας ενημέρωσε, πως δεν ήταν ντόπιος -χωρίς αυτό να μειώνει την αξία και την προσφορά του- το αντίθετο μάλιστα. Στο νησί μας βρέθηκε μετά από πρόσκληση και παρότρυνση του Λευκαδίτη Αντιστρατήγου Πέτρου Σουμίλα και έμεινε πολλά χρόνια, προσφέροντας μια ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσία στην πόλη.

Αναζητήσαμε στην Πολεοδομία και βρήκαμε την αποτύπωση της πόλης του Μιχαήλ Καραβέλα. Για την προστασία το Σχέδιο έχει τοποθετηθεί σε κορνίζα και κοσμεί  τοίχο στο γραφείο της κυρίας Βρεττού.

Αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και θα έπρεπε αντίγραφά του να  κατατεθούν στο Ιστορικό Αρχείο και στις Βιβλιοθήκες της πόλης  για την διάσωση του. Χρήσιμο ακόμα θα ήταν και η ψηφιοποίηση του.

Προηγουμενο αρθρο
Υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Εκδηλώσεις 1ου Γυμνασίου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.