HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ χωματερή των παλιών Αλυκών είναι το όνειδος της Λευκάδας

Η χωματερή των παλιών Αλυκών είναι το όνειδος της Λευκάδας

Βρέθηκα στη χωματερή αρκετά νωρίς την Παρασκευή. Η ώρα που αναγράφεται πάνω στις φωτογραφίες που τράβηξα, είναι μεταξύ 12:00 και 12:30.

Τη στιγμή που έφτασα, η φωτιά ήταν ακόμα στο ξεκίνημα της, σε σχέση με την εξέλιξη της. Υπήρχαν τεράστιες φλόγες και καπνοί. Η πυροσβεστική υπηρεσία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση. Δεν υπήρχαν στην περιοχή ακόμα χωματουργικά μηχανήματα ώστε να «αλλοιώσουν» την εικόνα της διάταξης των σκουπιδιών. Αυτά έρχονται, αφού σβήσει κάπως η φωτιά, ώστε να μπορέσουν να περάσουν, για να κάνουν επιχωμάτωση.

Βρισκόμουν για τρίτη φορά στη χωματερή σε συνθήκες πυρκαγιάς. Σε σχέση με τις δυο προηγούμενες, αυτή τη φορά, η φωτιά -αλλά και τα σκουπίδια- βρίσκονταν στην είσοδο. Τις δυο προηγούμενες φορές χρειάστηκε να περπατήσω αρκετά μέσα στη χωματερή για να πάρω φωτογραφίες. Αυτή τη φορά φωτογράφισα από το δρόμο.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση ο όγκος των σκουπιδιών που ήταν συγκεντρωμένος στα δεξιά της εισόδου, από τη μεριά του «βιολογικού» Ήταν τόση μεγάλη η ποσότητα, που σχεδόν είχε λυγίσει την περίφραξη. Η περίφραξη για τους μη γνωρίζοντας βρίσκεται τσίμα – τσίμα στο δρόμο. Λες και τα φορτηγά ξεφόρτωναν αμέσως μόλις έμπαιναν στη χωματερή.

DSCN4191

DSCN4193

DSCN4194

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες, φαίνονται καθαρά τα σκουπίδια πάνω στην περίφραξη και μάλιστα ογκώδη και εύφλεκτα (στρώματα και καναπέδες). Φαίνεται καθαρά και η περίφραξη και οι πάσσαλοι. Αυτού του είδους τα σκουπίδια, λόγω της παρατεταμένης ζέστης και ανομβρίας, της σύνθεσής τους, σε συνδυασμό με γυάλινα αντικείμενα, μπορούν να αποτελέσουν μια ωρολογιακή βόμβα.

Η εικόνα του τεράστιου όγκου των εκτεθειμένων σκουπιδιών δίπλα στο δρόμο, στην είσοδο της χωματερής, ακόμα κι αν δεν εκδηλώνονταν η φωτιά, είναι ενδεικτική ανευθυνότητας μεγάλου βαθμού.

Η εντύπωση που αποκόμισα είναι πως ο,τι άδειαζαν το φορτηγά δεν μετακινούνταν στο ελάχιστο. Η κοινή λογική λέει, πως δίπλα στο δρόμο, και κατά μήκος της περίφραξης πρέπει να υπάρχει χώμα για στοιχειώδη προστασία του εσωτερικού χώρου της χωματερής, αλλά και του εξωτερικού χώρου. (δρόμος και εκείθεν δέντρα και ιδιοκτησίες)

Η χωματερή των παλιών Αλυκών έχει εδώ και χρόνια κορεστεί. Δεν μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια, όσο κι αν προσπαθήσουμε να βιάσουμε τη φύση. Αυτό σε συνδυασμό με την μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας είναι αρκετό να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά. Η κατάληξή της είναι ακόμα ένα καλό μάθημα για το τι σημαίνει μαζικός τουρισμός, σε ένα νησί που δεν διαθέτει σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Ας σιωπήσουν λοιπόν ή ας είναι πιο προσεκτικοί, όσοι με βιασύνη άρχισαν να εξυφαίνουν συνωμοσιολογικά σενάρια και να δηλώνουν ανακρίβειες.

Η χωματερή των παλιών Αλυκών είναι το όνειδος της Λευκάδας. Όχι μόνο των πολιτικών που την επέλεξαν, την δημιούργησαν, την διαχειρίστηκαν και συνεχίζουν να την διαχειρίζονται. Είναι το όνειδος όλων εμάς των πολιτών. Έχουμε «βγει στους δρόμους» και έχουμε διαδηλώσει για τα «δίκαια» του κάθε «πικραμένου», από το Τζιμπουτί μέχρι την Αλάσκα. Θυμίστε μου, πότε, έστω και δέκα, βγήκαμε στο δρόμο, να διαμαρτυρηθούμε για τη χωματερή;

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Εικόνες από τη Γιορτή Ψαριού στο λιμάνι της Λυγιάς
Επομενο αρθρο
Πολιτικός Πολυάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.