HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚαθησυχαστικοί για την Ελλάδα οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί για την Ελλάδα οι σεισμολόγοι

Ανήσυχος για την εξέλιξη της «πρωτοφανούς», όπως τη χαρακτηρίζει, σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ είπε ότι πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά «εξάρη» σεισμό στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Εκτίμησε ακόμη ότι έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων, της οροσειράς δηλαδή στην κεντρική Ιταλία.

Ο ίδιος εν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος σεισμός παρόμοιου μεγέθους. «Εχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται» προσέθεσε.

Επισήμανε επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς, όπως στην Κεφαλλονιά, είχαμε μικρότερες καταστροφές, γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές.

Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης υπογράμμισε στο zougla.gr: «Το γεγονός αυτό (ο σημερινός σεισμός) ολοκληρώνει όλη την ακολουθία. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερο γεγονός. Ο σημερινός σεισμός δείχνει ότι η περιοχή αυτή είναι πάρα πολύ διεγερμένη. Είναι μια σεισμογόνος ζώνη η οποία ήταν ενεργοποιημένη».

Από τη μεριά του ο γεωλόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επεσήμανε στο zougla.gr ότι η σεισμικότητα στην Ιταλία έχει διάρκεια, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα εκδηλώθηκε ο τρίτος μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή, πάνω σ’ ένα ρήγμα το οποίο δεν είχε σπάσει στις δύο προηγούμενες σεισμικές δονήσεις». Επιπλέον, έκανε λόγο για «σεισμικά κενά τα οποία ενεργοποιούνται και δίνουν αυτούς τους σεισμούς» ξεκαθαρίζοντας ότι «ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό χώρο».

Προηγουμενο αρθρο
Νέος ισχυρός σεισμός 6,6 στην Ιταλία -Καταστροφές σε πολλές περιοχές
Επομενο αρθρο
Συγκροτήθηκε το Δ.Σ του συλλόγου εργαζομένων στο Γ.Ν. Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.