HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜια σπάνια φωτογραφία του Κάστρου της Αγίας Μαύρας του 1890

Μια σπάνια φωτογραφία του Κάστρου της Αγίας Μαύρας του 1890

Μια σπάνια φωτογραφία του Κάστρου της Αγίας Μαύρας παρουσιάζουμε παρακάτω. Έκτος των κτιρίων που εικονίζονται μπροστά από το Κάστρο – προσωπικά τα βλέπουμε για πρώτη φορά- εντυπωσιάζει το εύρος της εικόνας.

Μετά από μικρή έρευνα, με βάση το όνομα του φωτογράφου, πληροφορηθήκαμε πως η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Γάλλο αστρονόμο Aymar de la Baume Pluvinel το 1890, 26 χρόνια με την Ένωση με την Ελλάδα.  Για την φωτογράφιση χρησιμοποιήθηκε τηλεσκόπιο.

Ο Γάλλος αστρονόμος, Aymar de La Baume Pluvinel (1860-1938), ήταν απόγονος Γάλλων ευγενών που είχαν υπηρετήσει και στη γαλλική βασιλική αυλή. Ο κόμης Aymar Eugène de la Baume Pluvinel, όπως είναι το πλήρες όνομα και η ιδιότητά του, υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αστρονομίας της Γαλλίας και πρόεδρός της από το 1913 μέχρι το 1919, ενώ ήταν και καθηγητής στο Grandes écoles SupOptique. Το 1909 βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών.

Ο ίδιος σε μια περιοδεία του στην Ελλάδα το 1890 απαθανάτισε μοναδικές εικόνες τις οποίες στη συνέχεια δώρισε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, που υπάρχουν σε ιδιαίτερη συλλογή.

Στην συλλογή υπάρχουν φωτογραφίες από την Κρήτη, την Σύρο, την Αθήνα, την Κόρινθο, όπου φωτογράφισε την υπό κατασκευή διώρυγα, το Δαφνί, την Ελευσίνα, τα Κύθηρα και την Κέρκυρα.  Από τη Λευκάδα έπεσε στην αντίληψη μας μόνο αυτή η εικόνα. Δεν γνωρίζουμε αν επισκέφτηκε τη Λευκάδα ή φωτογράφισε το Κάστρο διαπλέοντας το νησί.

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήρια επιστολή του Δήμαρχου Σιντζούκου κ. Κενίτσι Γιοσιζούμι, προς τον Δήμαρχο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Βιβλιοπαρουσίαση: «Κάβαλος -Το Χωριό μας»

1 Σχόλιο

  1. Χ.Μ
    2 Ιουλίου 2023 at 15:38 — Απάντηση

    ‘Έχετε απόλυτο δίκιο αγαπητό ΑΡΩΜΑ, για το χαρακτηρισμό σπάνια φωτογραφία.
    Πρόκειται για μια φωτογραφία-εικόνα από τη μοναδική συλλογή, άλμπουμ – ντοκουμέντο των 101 ( κατ’ άλλους 82 ‘η 106) εικόνων που είχε απαθανατίσει ο Γάλλος αστρονόμος, κόμης Aymar Eugène de la Baume Pluvinel , σε περιοδεία του στην κεντρική και νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα το 1890.
    Εν είδει επιμνημόσυνης τιμής ( πλησιάζει η ημερομηνία θανάτου του 18 Ιουλίου 1938 ) στο διακεκριμένο αστρονόμο θα προσέθετα στα ολόσωστα εξαιρετικά δικά σας σχόλια , από μια πρόχειρη περιήγηση στα αρχεία της Αστρονομικής Εταιρείας της Γαλλίας ( Η Société astronomique de France – SAF , γαλλικά: [sɔsiete astʁɔnɔmik də fʁɑ̃s] ),… ότι : ο κόμης Aymar Eugène de la Baume Pluvinel, ήταν πρωτοπόρος της αστροφωτογραφίας στη γαλλική αποστολή στην Αϊτή για την παρατήρηση της διέλευσης της Αφροδίτης το 1882. Το πέρασμα της Αφροδίτης έδωσε τη δυνατότητα στους αστρονόμους του 17ου και του 18ου αιώνα να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια την απόσταση του Ηλίου από τη Γη, σηματοδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την απαρχή της σύγχρονης αστροφυσικής με τον υπολογισμό της «αστρονομικής μονάδας», την απόσταση δηλαδή μεταξύ Ηλίου και Γης.
    Ο διακεκριμένος Γάλλος επιστήμονας – ερευνητής ,εφευρέτης καινοτόμων οργάνων σε αστρονομία και μετεωρολογία , μελετητής του φάσματος των κομητών-και ειδικός στις εκλείψεις ηλίου – ενδιαφέρθηκε πολύ και για την εξέλιξη των φωτογραφικών τεχνικών και για το τι μπορούν να φέρουν στην αστρονομία.
    Ανακάλυψε τις πρώτες εφαρμογές της φωτογραφίας σε ζελατίνα – βρωμίδιο του αργύρου και με βοηθό το Fernad Baldet απέκτησε τις πρώτες φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας της επιφάνειας του Άρη με τη βοήθεια ενός νέου τηλεσκοπίου στο Pic du Midi.
    Ηγήθηκε μεγάλου αριθμού αποστολών αστρονομικής παρατήρησης εκλείψεων σε όλο τον κόσμο: Αϊτή(1882), Νησιά Σωτηρίας (Γουιάνα, 1889), Ελλάδα-Κρήτη-Κόρινθο-Κέρκυρα-Λευκάδα- Χανιά (1890), Έλτσε και Αλκάλα ντε Τσισβερτ (Ισπανία, 1900 ) , Κάιρο (Αίγυπτος, 1901), Σουμάτρα (Ινδονησία, 1901), Mont-Wilson (Ηνωμένες Πολιτείες, 1910), Théodosie (Κριμαία, 1914), Louiseville (Καναδάς, 1932).
    Περιορίζοντας τις πληροφορίες ….προσθέτω για την περιοδεία του στην Ελλάδα: Το 1890 –αποστολή για αστρονομική παρατήρηση της έκλειψης ηλίου που έγινε στα Χανιά στις 17 Ιουνίου του 1890-, απαθανάτισε μοναδικές εικόνες-ντοκουμέντα – από την Κρήτη και τις άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες στις 20 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς -1890- δώρισε στη Γαλλική Γεωγραφική Εταιρεία η οποία τις παρέδωσε αργότερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες του Pluvinel μαζί με κάποιες πληροφορίες από το ταξίδι του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση gallica…
    Ήταν ένας άνθρωπος με ευρύτερα ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Με το φωτογραφικό του φακό προσπάθησε να απαθανατίσει φωτογραφικά αυτό που έβλεπε στο τηλεσκόπιο και μάλιστα ό,τι του προκαλούσε το ενδιαφέρον στον τόπο που διέμενε ή τον περιέπλεε.
    Οι φωτογραφίες του παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού αποτυπώνουν την τότε μορφή τόπων-πόλεων-τοπίων ( η οποία σε πολλές περιπτώσεις διαφέρει κατά πολύ με τη σημερινή) και μάλιστα πολύ πριν καθιερωθούν ως αγαπημένο θέμα πολλών φωτογράφων…
    ‘Ολες οι φωτογραφίες, πέρα από ενδιαφέρουσες , πέρα από σημαντικά πληροφοριακά ντοκουμέντα, είναι ιδιαίτερα συγκινητικές , όταν μάλιστα αφορούν στο γενέθλιο τόπο του καθενός.
    Η εικόνα που δημοσιεύσατε θαρρώ είναι μια απόδοση τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους εργάτες της φωτογραφίας του προηγούμενου αιώνα, όπου αποθανάτιζαν με την ειλικρίνεια τους- όπως το βίωναν- το πανόραμα των ελληνικών πόλεων-τόπων και την προσωπογραφία της τότε κοινωνίας , κάνοντας έτσι τα πρώτα βήματα του φωτορεπορτάζ . Πολλών το έργο είναι ξεχασμένο σε παλαιοπωλεία ή φυλαγμένο στην καλύτερη περίπτωση ανάμεσα σε οικογενειακά κειμήλια, ή στις βιβλιοθήκες λίγων συλλεκτών που υπομονετικά το περισυνέλλεξαν και το διαφύλαξαν.
    ΠΗΓΕΣ:
    1.Αρχεία της αστρονομικής εταιρείας της Γαλλίας.
    2.”AYMAR DE LA BAUME PLUVINEL”. Μηνιαίες Ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
    3.Αστεροσκοπείο του Παρισιού: Αρχειοθέτηση: Λεπτομερής ψηφιακός κατάλογος της συλλογής Aymar de La Baume Pluvinel.
    4.Μανόλης Μανούσακας | Φωτοαναδρομές στα παλιά Χανιά
    5. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1839 ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ//7 ΗΜΕΡΕΣ//Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ//ΑΘΗΝΑ 1998

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.