HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟδοιπορικό στη Λευκάδα – Πώς, που και πόσο θα σας κοστίσει;

Οδοιπορικό στη Λευκάδα – Πώς, που και πόσο θα σας κοστίσει;

Κείμενο, φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος

Η Λευκάδα αποτελεί έναν αξιοζήλευτο προορισμό και για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Σε διάφορα σημεία του νησιού υπάρχουν παραλίες που ενδείκνυνται για τέτοιες περιστάσεις. Για παράδειγμα, στην παραλία του Αη Γιάννη, με τους Μύλους και την τεράστια αμμουδιά της, μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με το kitesurfing. Μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνονται επίσημοι αγώνες με τη συμμετοχή αθλητών από όλο τον κόσμο.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

  • Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών/Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Ιονία ΟδόςΚόστος Διοδίων: 74,91 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.5 ευρώ αφορούν τη διέλευση της Γέφυρας Ρίου-ΑντιρρίουΕναλλακτική διαδρομή από το Ρίο στο Αντίρριο είναι τα Ferry Boat, με κόστος 6,5 ευρώ το Ι.Χ. και ελεύθερη μετακίνηση για τον οδηγό και τους επιβάτες, με δρομολόγια ανά 20 λεπτά
  • Κόστος καυσίμου: 43 ευρώ (22 λίτρα βενζίνη με τιμή ανά λίτρο 1.9 ευρώ)
  • Κόστος διαμονής (μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο): 80 έως 120 ευρώ ανά μέρα
  • Κόστος διατροφής (μέση τιμή για δύο άτομα): 35 έως 70 ευρώ ανά μέρα

Στον κόλπο της Βασιλικής, στην παραλία Πόντι, είναι το στέκι των windsurfers. Εκατοντάδες αθλητές επισκέπτονται το συγκεκριμένο μέρος κάθε χρόνο για να επιδείξουν τις δυνατότητές τους στο άθλημα της ιστιοσανίδας, ενώ κι εκεί διοργανώνεται Φεστιβάλ Σερφ. Κι οι δύο προαναφερθείσες παραλίες συγκαταλέγονται στις τρεις καταλληλότερες της Ευρώπης και στις δέκα καλύτερες του κόσμου για τέτοιου είδους extreme sports.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Είναι 125 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και 360 από την Αθήνα, είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Επτανήσων με έκταση 320 τ.χλμ. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Μαζί με την Εύβοια είναι τα δυο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Η δυτική πλευρά της Λευκάδας είναι διάσημη για το τραχύ τοπίο και τις εξωτικές παραλίες, τις καλύτερες στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Γέφυρα Λευκάδας

Η λειτουργία της γέφυρας της είναι μια μικρή τουριστική ατραξιόν. Τα ηχητικά σήματα προειδοποίησης ενεργοποίησης της γέφυρας, τα σκάφη αναψυχής που μπαίνουν στον δίαυλο το ένα πίσω από το άλλο και περιμένουν να ανοίξει η γέφυρα για να περάσουν, τα σταματημένα αυτοκίνητα και οι πεζοί που παρατηρούν την όλη διαδικασία, δημιουργούν ξεχωριστές εικόνες.

Η γέφυρα ενεργοποιείται ανά μια ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ μετά τις 11 το βράδυ «ανοίγει» μόνο αν υπάρχει η ανάγκη διέλευσης κάποιου σκάφους.

Νυδρί

Ο οικισμός του Νυδριού και η ομώνυμη παραλία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και είναι το πιο γνωστό και κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο του νομού. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, είτε με αυτοκίνητο είτε με το λεωφορείο της γραμμής.

Ο οικισμός έχει μέτωπο στην θάλασσα και είναι γεμάτος μικρές παραλίες, που όλες έχουν βλέπουν τα καταπράσινα νησάκια απέναντι (Πριγκιποννήσια). Η παραλία στο Νυδρί είναι πλήρως οργανωμένη και σε κοντινή απόσταση, ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα πάντα από φαγητό, διασκέδαση και καταλύματα.

Κάθισμα

Η παραλία Κάθισμα είναι μια τεράστια αμμουδερή παραλία που περιβάλλεται από γκρεμούς, στην δυτική Λευκάδα σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη διασχίζοντας μικρά χωριουδάκια. Ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία είναι ελικοειδής και στο τέλος του υπάρχει χώρος στάθμευσης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως τις μεσημεριανές ώρες πιθανότατα να αντιμετωπίσετε πρόβλημα λόγω πολυκοσμίας.

Είναι πλήρως οργανωμένη παραλία και τα beach bar της, την έχουν κάνει πόλο έλξης για τους νέους που κάνουν τις διακοπές τους στο νησί και γενικά σε όσους τους αρέσει η δυνατή μουσική και η πολυκοσμία. Παρόλα αυτά, το μέγεθός της δίνει την ευκαιρία και σε όσους προτιμούν την ησυχία να έχουν και αυτοί το χώρο τους στις άκρες.

Η έκπληξη στο Κάθισμα έγκειται στο γεγονός ότι οι λάτρεις του paragliding (αλεξίπτωτο πλαγιάς) μπορούν να απολαύσουν απίστευτη θέα πετώντας πάνω από την παραλία και τα τιρκουάζ νερά.

Εγκρεμνοί

Η απαράμιλλη ομορφιά της παραλίας Εγρεμνοί στη Λευκάδα την κατέστησε ένα από τα πιο όμορφα και πολυδιαφημισμένα τοπία του κόσμου. Το νερό που περιβάλλει την παραλία είναι καθαρό, γαλαζοπράσινο και προσφέρει μία από τις καλύτερες συνθήκες για κολύμπι στην Ευρώπη. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Λευκάδας, με μήκος πάνω από 2,5 χιλιόμετρα, προσελκύει πολλούς ταξιδιώτες και θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.

Το όνομά της προέρχεται από τους εντυπωσιακούς βράχους που περιβάλλουν την παραλία και τους τεράστιους βράχους που μοιάζουν να κρέμονται από ψιλά. Η παραλία έχει πρόσβαση με τα πόδια, μετά από 1,1 χιλιόμετρα και 400 επιπλέον σκαλιά προς τα κάτω, αλλά και από την θάλασσα, καθώς πραγματοποιούνται καθημερινά κρουαζιέρες.

Πόρτο Κατσίκι

Το όνομα της έχει προέλθει από τις κατσίκες που μπορούσαν να φτάσουν στην δύσβατη παραλία. Η παραλία είναι φημισμένη για το τοπίο και την καταγάλανη θάλασσα της. Βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού ανάμεσα σε ένα κοίλο βράχο και νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας.

Η φυσική ομορφιά της παραλίας του Πόρτο Κατσίκι προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία για τα οποία φημίζεται το νησί της Λευκάδας. Υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης με πληρωμή, αλλά επιτρέπεται και η ελεύθερη στάθμευση σε παρακείμενους δρόμους.

Βασιλική

Καθώς πλησιάζετε στο χωριό της Βασιλικής, η θέα είναι σαφώς διαφορετική από τις δυτικές ακτές, όμως το ίδιο γοητευτική. Εδώ βρίσκεται η καρδιά των θαλάσσιων σπορ. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ιστιοπλοΐα, σέρφινγκ και άλλες παραλλαγές. Η Βασιλική θεωρείται μία από τις καλύτερες της Μεσογείου για το άθλημα της ιστιοσανίδας, αφού έχει ιδιαίτερες συνθήκες αέρηδων.

Εδώ συγκεντρώνονται παραθεριστές διαφόρων εθνικοτήτων, λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και κάθε χρόνο διοργανώνονται αγώνες και το μικρό αυτό μέρος σφύζει από ζωή.

Από το λιμανάκι του οικισμού υπάρχουν καθημερινά, τακτικά δρομολόγια πλοίων για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά και την διπλανή παραλία του Αγιοφυλίου.

Πηγή: https://www.autotypos.gr/travel/

Προηγουμενο αρθρο
Στον τόπο μου νιώθω τέλεια ξένος*
Επομενο αρθρο
Εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στη Λευκάδα

3 Σχόλια

  1. Christoforos
    11 Αυγούστου 2023 at 08:26 — Απάντηση

    Το κόστος των διοδίων που γράφετε είναι μαζί με το κόστος της επιστροφής. Ενώ το κόστος καυσίμων μόνο για να πας έως την Λευκάδα.

  2. Χάρης
    8 Αυγούστου 2023 at 22:39 — Απάντηση

    Λευκάδα μόνο για λεφτά. Μας δουλευουν τα 3 καλαμάκια μερίδα 15 ευρώ, όχι δεν θα παρω!

    • ΚΑΡΟΛΟΣ
      26 Αυγούστου 2023 at 16:50 — Απάντηση

      Φαγητό πολύ μέτριας ποιότητας με πολύ υψηλές τιμές / Διαμονή: Πλήρωνα 120e την βραδυά, πραγματική αξία μείον 50e / Οδικό δίκτυο: κακοί δρόμοι, κάκιστος φωτισμός τη νύχτα, επιθετική συμπεριφορά ντόπιων οδηγών
      μόλις δουν πινακίδες άλλου νομού, έχουν βαπτίσει πλατείες κάτι ζωγραφιστούς κύκλους
      πανω στο έδαφος σε κάτι ανοίγματα των δρόμων με κίνδυνο να τρακαρεις / Διάσημες παραλίες: 10e για παρκινκ σε κάτι τύπους που έχουν τσιμεντωσει κάτι πλατώματα πριν κατέβεις σε αυτές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.