HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟι μικροί ψαράδες του πίσω Μώλου το 1962

Οι μικροί ψαράδες του πίσω Μώλου το 1962

Του σπουδαίου φωτογράφου Σπύρου Μελετζή είναι η εξαιρετική φωτογραφία που δημοσιεύουμε παρακάτω, καθώς και το κείμενο που την συνοδεύει.

Εικονίζονται μικροί ψαράδες στον πίσω Μώλο στην περιοχή της Αγίας Κάρας. Στέκονται  περίπου, εκεί που βρίσκεται σήμερα το περίπτερο, μπροστά από το παρκινγκ του Λιμενικού.

 Με εντολή του υπουργείου Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων   ο Σπύρος Μελετζής,  από το  1957 εργάστηκε ως φωτογράφος δημόσιων έργων και περιόδευσε φωτογραφίζοντας όλη την Ελλάδα (από την Πελοπόννησο, Ρούμελη μέχρι την Θράκη).  Χρονολογικά και μέχρι το 1962 που έχουμε συναντήσει φωτογραφίες του, πρέπει να επισκέφτηκε  στο νησί μας περισσότερες από μια φορές.

Στο βάθος της φωτογραφίας εικονίζεται μια βυθοκόρος η οποία «άνοιγε τον αύλακα… χάριν της υγείας της πόλεως», φράση κλισέ των πολιτικών τις εποχές εκείνες. Η βυθοκόρος καθάριζε το λιμάνι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ναυσιπλοΐας αλλά ταυτόχρονα έδινε στην κυριολεξία ανάσες καθαρού αέρα στην πόλη, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο αυτής (περιοχή Αγίας Κάρας και Γειτονιάς του Πουλιού).

Άλλες φωτογραφίες του Σπύρου Μελετζή: ΕΔΩ , ΕΔΩ, ΕΔΩ.

Προηγουμενο αρθρο
Καύσωνας: Έρχεται νέο «κύμα» υψηλών θερμοκρασιών
Επομενο αρθρο
12 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Λευκάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

1 Σχόλιο

  1. Αναγνώστης
    12 Ιουλίου 2022 at 08:20 — Απάντηση

    Αγαπητό ΑΡΩΜΑ, εξαιρετική η ενθύμηση σας στο φωτογράφο Σπύρο Μελετζή, «το σαΐνι» όπως ήταν το παρατσούκλι του. Με μια συγκινητική-έντονη πορεία ζωής κι ένα έργο πολύτιμο-μοναδικό. Στην επιλογή των στοιχείων ζωής του… παραθέτω:…
    «Η φωτογραφία στάθηκε για μένα το μεγάλο σχολειό της ζωής μου. Χωρίς τη βοήθεια και τη συμπαράστασή της, μπορεί η ζωή μου να περνούσε ολόκληρη χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Μ’ αυτά τα λόγια, ο Σπύρος Μελετζής, ο πρωτομάστορας και ποιητής της τέχνης της φωτογραφίας, ο φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης, ο έφηβος των εννέα και πλέον δεκαετιών, συνόψιζε τη σχέση του με τη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία.
    Ένα καλαντάρι «με τις απανωτές δυστυχίες μας και τις λιγοστές χαρές μας» είναι το έργο του. Ένα έργο τεράστιο, «μουσείο της εργατιάς, της αγροτιάς, των αγώνων του λαού, όλης της Ελλάδας», όπως το χαρακτήρισε ο Ν. Καραντηνός. Ο Σπ. Μελετζής απαθανάτισε με το βλέμμα της ψυχής την Ελλάδα και το λαό της. Κατέγραψε με το φακό του τα όνειρα, τις ελπίδες, τους αγώνες, τους καημούς και τις προσδοκίες των Ρωμιών, διασώζοντας μέχρι τις μέρες μας, σε άσπρο και μαύρο, μια Ελλάδα με πολλά χρώματα.

    Το έργο του αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το μοναδικό αυτό υλικό θα μείνει παντοτινή κληρονομιά του λαού μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.