HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟ ζωγράφος Δημήτρης Πολίτης: Καλό σου ταξίδι, Δημήτρη

Ο ζωγράφος Δημήτρης Πολίτης: Καλό σου ταξίδι, Δημήτρη

Ο ζωγράφος Δημήτρης Πολίτης – Παπαθόδωρος

Πληροφορηθήκαμε κάπως αργά το θάνατο του φίλου μας του Δημήτρη του ζωγράφου, όπως τον έλεγαν στο χωριό. Το Δημήτρη τον γνώριζα από παιδί. Γεννηθήκαμε την ίδια βραδιά στην Κοντάραινα, καθώς μου έλεγε η μάνα μου. Ως μπογιατζής υπήρξε περιζήτητος. Οι τεχνικές του έκαναν τη διαφορά στο βάψιμο. Κι όταν για λόγους υγείας τα παράτησε και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη ζωγραφική και την αγιογραφία, διακρίθηκε ως λαϊκός ζωγράφος με ταλέντο. Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως αυτοδίδακτο ερασιτέχνη. Δεν είμαι ειδική να κρίνω το έργο του. Ο Δημήτρης μας έλεγε πως οι ειδικοί έβλεπαν ως προσόν στο έργο του τη λαμπρότητα των χρωμάτων. Του άρεσε να ζωγραφίζει παραδοσιακά θέματα, σκηνές που έχουν σήμερα χαθεί. Ακόμα και η πολιτική επικαιρότητα τον είχε εμπνεύσει τα τελευταία χρόνια.

Η παράδοση τον ενδιέφερε γενικότερα κι όχι μόνο ως θέμα ζωγραφικής. Αγαπούσε του χωριό του και τους ανθρώπους του κι ήθελε να μην χαθούν τα έθιμα και ο παλιός τρόπος ζωής. Το διαπίστωσα ιδιαίτερα όταν ήταν να εκδοθεί το βιβλίο μου για την Κοντάραινα (Κοντάραινα Λευκάδας : άλλοτε και τώρα. Δήμος Απολλωνίων Λευκάδας, 2000). Ο Δημήτρης, μεταξύ άλλων, είχε προτείνει την έκδοση της εργασίας μου, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου. Το ενδιαφέρον του για την υλοποίηση της έκδοσης υπήρξε μεγάλο. Μου παραχώρησε φωτογραφίες πινάκων του με παραδοσιακά θέματα για το βιβλίο. Ζωγράφισε επί τούτω τη «μπαράκα» γιατί, όσο κι αν ψάξαμε στον κάμπο, σε βρήκαμε ούτε μία να φωτογραφίσουμε. Οι παλιές είχαν διαλυθεί και δεν έφτιαχναν πλέον καινούριες. Κι όταν του ζήτησα να βάλουμε το βιογραφικό του στο βιβλίο, αρχικά αρνήθηκε. Στην επιμονή μου, μου επέτρεψε να βάλω το μικρό βιογραφικό του, που υπήρχε στο φυλλάδιο που εξέδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας για την παρουσίαση των αυτοδίδακτων ερασιτεχνών Λευκαδίων ζωγράφων, που οργάνωνε για χρόνια ο Δήμος Καρυάς. Σ’ αυτό δηλώνει ως επάγγελμα ελαιοχρωματιστής και αγρότης. Ήταν σεμνός.

Σχεδόν κάθε φορά που ερχόμασταν στη Λευκάδα εγώ και ο άντρας μου μας επισκεπτόταν στο σπίτι μας και κάναμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Τον επισκεπτόμασταν κι εμείς στο μικρό του εργαστήρι και μας έδειχνε τα νέα του έργα, ζητώντας τη γνώμη μας. Κάποτε μας έδειξε και υπέροχα ζωγραφισμένες φιγούρες Καραγκιόζη που τις είχε φτιάξει ειδικά, για να εξασκεί του χόμπυ του ο μεγάλος του γιος, ο Γιώργος. Το έργο όμως που μας είχε εντυπωσιάσει ήταν η προσωπογραφία του πατέρα του, ένα από τα πρώτα έργα του.

Μεγάλο πλήγμα γι’ αυτόν υπήρξε η πρόωρη απώλεια της συνοδοιπόρου της ζωής του, της Φρόσως. Του έμεινε να χαίρεται με τις επιτυχίες των παιδιών του, του Γιώργου και του Νεκτάριου, και η αγάπη του για τη ζωγραφική.

Καλό σου ταξίδι, Δημήτρη

Ελευθερία Πολίτη – Μελά

Οι εικόνες και το βίντεο (13/9/2022) είναι του καπετάνιου Κώστα Πατρικίου

Προηγουμενο αρθρο
Έκοψε την πίτα της η Αγιομαυρίτικη Παρέα
Επομενο αρθρο
Ο Άγγελος Σικελιανός μιλάει για την Εύα -video

1 Σχόλιο

  1. Γιώργος Πολίτης
    26 Ιανουαρίου 2023 at 20:54 — Απάντηση

    Σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό το όμορφο άρθρο στη μνήμη του πατάρα μου. Δυο λόγια απλά όπως αρμόζει.
    Μας έφυγε κάπως απότομα αλήθεια, μα ήταν καιρός που έμοιαζε σα να μην βολευόταν πια εδώ. Σειρά μας τώρα και δεσμεύομαι δημόσια γι’ αυτό να αναδείξουμε το έργο του.
    Γιώργος – Νεκτάριος

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.