HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ Χωριάτικος Γάμος στην Καρυά – Πρώτη μέρα [Φωτό + βίντεο]

Ο Χωριάτικος Γάμος στην Καρυά – Πρώτη μέρα [Φωτό + βίντεο]

Ο Απόλλων Καρυάς, από το 1979 μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί ανελλιπώς σε ετήσια βάση την τριήμερης διάρκειας εκδήλωση της «Αναπαράστασης του Χωριάτικου Γάμου», που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Νομό της Λευκάδας.

Το 1980 ο «Χωριάτικος Γάμος» παρουσιάζεται στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα.

Η πρώτη αναπαράσταση του Χωριάτικου Γάμου πραγματοποιείται το 1954 στην πλατεία της Καρυάς και παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα έθιμα του γάμου, από την πρώτη ως την τελευταία μέρα. Σύσσωμο το χωριό συμμετέχει στην κορυφαία αυτή εκδήλωση, η οποία απετέλεσε τη σπίθα για τον προγραμματισμό των Γιορτών Λόγου και Τέχνης.

Σήμερα, η εκδήλωση πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε έτους και διαρκεί τρείς μέρες.

Την Πρώτη Ημέρα πραγματοποιείται η σκηνική αναπαράσταση, όπου παρουσιάζονται κατά σειρά όλα τα έθιμα, που προηγούνται του μυστηρίου. Πρόκειται για μια σειρά προετοιμασιών, που αφορούν την προίκα της νύφης, το σπίτι, τη φορεσιά της και όλα τα απαραίτητα για το Μυστήριο και το Γλέντι: «τα Προξενιά», «οι Αρραβώνες», «το Πλύσιμο των Μαλλιών», «τα Προζύμια», «τα Καρφώματα».

Παρακολουθείστε την πρώτη μέρα του χωριάτικου γάμου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Καρυά από τον «Απόλλωνα» Καρυάς με τη συμμετοχή του Ομίλου λαϊκών χορών «Πήγασος».

Φωτογραφίες και Βίντεο: Θανάσης Κατωπόδης

Προηγουμενο αρθρο
Ανέμελα καλοκαίρια - Του Δημήτρη X. Παξινού
Επομενο αρθρο
Κάλαμος Λευκάδας: Tο ησυχαστήριο του Ιονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.