HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΠαραλία Εγκρεμνών: Ομορφιά και αγριάδα μαζί, ουρανός και θάλασσα αντάμα

Παραλία Εγκρεμνών: Ομορφιά και αγριάδα μαζί, ουρανός και θάλασσα αντάμα

Το 2014 είχαμε επισκεφτεί για πρώτη και τελευταία φορά την παραλία των Εγκρεμνών. Τα συναισθήματα μοναδικά και ανεξίτηλα, χαραγμένα στο νου και στην ψυχή. Ξεκινώντας από την κορυφή και πριν ακόμα κατέβεις τα 350 σκαλοπάτια -που υπήρχαν τότε- το θέαμα ήταν συγκλονιστικό. Η απεραντοσύνη του πελάγους, το μοναδικό τυρκουάζ της θάλασσας, η ξανθή άμμος συνέθεταν ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς και σπανιότητας που σου έκοβε την ανάσα. Η δροσιά,  η αψάδα του νερού  έφτανε ως την τελευταία ίνα του σώματος σου.

Η παραλία των Εγκρεμνών από τότε έγινε για μας η βασίλισσα των παραλιών της Λευκάδας.

Η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα έγινε  διάσημη και ξακουστή. Κατατάσσονταν στις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μετά ήρθε ο σεισμός του 2015, που πλήγωσε βαριά την παραλία. Έκτος από την καταστροφή της πρόσβασης, τόνοι άμμου σκέπασαν την όμορφη ακτή. Η φύση άρχισε αμέσως την διαδικασία αποκατάστασής της, η οποία συνεχίζεται ακόμα. Ο κυματισμός ξεκίνησε την  διύλιση των υλικών που είχαν καταπλακώσει την παραλία και το «σμίλευμα» των σαθρών βράχων, ενώ οι πλαγιές άρχισαν να πρασινίζουν ξανά.

Η παραλία απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και 4 χιλιόμετρα από το χωριό Αθάνι.  Ήταν προσβάσιμη  παλιότερα είτε με καραβάκι είτε δια στεριάς με τα 350 σκαλοπάτια. Από το σεισμό και μέχρι το περσινό καλοκαίρι η πρόσβαση περιορίστηκε στα καραβάκια.

Ο δρόμος και η σκάλες που δημιουργήθηκαν, φιλοδοξούν να είναι η δια στεριάς πρόσβαση από τώρα και πέρα στην παραλία. Ο δρόμος δεν έχει ακόμα δοθεί σε χρήση ούτε και οι σκάλες, παρότι πολλοί Λευκαδίτες και όχι μόνο,  άρχισαν  να επισκέπτονται την ξακουστή παραλία.

Οι σημερινές φωτογραφίες είναι της Ελεάννας Ματαράγκα.

Προηγουμενο αρθρο
Σχολεία- Self test: Περί τους 200 μαθητές και καθηγητές, θετικοί στον κορωνοϊό (ανανέωση)
Επομενο αρθρο
Πλατεία Ζαμπελίου ή Πλατεία Ζαμπελίων;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.