HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣαν σήμερα πριν από 82 χρόνια, ο Στάλιν μας επιτέθηκε με πρόσχημα «λόγους ασφαλείας»

Σαν σήμερα πριν από 82 χρόνια, ο Στάλιν μας επιτέθηκε με πρόσχημα «λόγους ασφαλείας»

Σημερινή ανάρτηση του Φιλανδού  Ari Vatanen (παγκόσμιας φήμης οδηγού ράλι και πρώην ευρωβουλευτή.) 

 «Ο Χειμερινός Πόλεμος της Φινλανδίας τελείωσε σαν σήμερα πριν από 82 χρόνια.Ο Στάλιν μας επιτέθηκε με πρόσχημα «λόγους ασφαλείας» και σκόπευε να κατακτήσει όλη τη Φινλανδία.Η Κοινωνία των Εθνών έκρινε παράνομη την επίθεση του Στάλιν και έδιωξε τη Σοβιετική Ένωση από την οργάνωση.

Το καθεστώς του Πούτιν δικαιολογεί την παράλογη επίθεση του στην Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο Στάλιν το 1939. Δεν νομίζω ότι συνειδητοποιούμε το μέγεθος της ανθρώπινης καταστροφής που βλέπουμε.Αυτή η μάχη των πνευμάτων θα αναδιαμορφώσει το μέλλον μας.Αν πέσει η Ουκρανία, πέφτουμε όλοι.Μόνο η δύναμη μπορεί να σταματήσει το καθεστώς του Κρεμλίνου.

Πήρα αυτό το όμορφο ουκρανικό πιάτο από τον Πρόεδρο Yoschenko το 2005, όταν η Ουκρανία ήταν γεμάτη ελπίδες για ένα δημοκρατικό μέλλον.»


Ο Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939 ή Χειμερινός Πόλεμος ήταν στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Φινλανδίας το 1939-40. Ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου 1939 με τη σοβιετική εισβολή στο φινλανδικό έδαφος την 30 Νοεμβρίου 1939 και τελείωσε στις 13 Μαρτίου 1940 με τη συνθήκη ειρήνης της Μόσχας. Η Κοινωνία των Εθνών απέβαλε από τις τάξεις της τη Σοβιετική Ένωση στις 14 Δεκεμβρίου 1939.

Οι σοβιετικές δυνάμεις ήταν τριπλάσιες σε αριθμό έναντι των φινλανδικών δυνάμεων, είχαν 30 φορές μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη και εκατονταπλάσιο αριθμό τεθωρακισμένων. Ο Κόκκινος Στρατός παρ’όλα αυτά ήταν αποδυναμωμένος και σε φάση αναδιοργάνωσης, ύστερα από τις μαζικές εκκαθαρίσεις που είχε κάνει το 1937 ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Στάλιν, εκκαθαρίσεις κατά τις οποίες εκτελέστηκε μεγάλος αριθμός ικανών αξιωματικών και χαρισματικών στρατηγών όπως ο Μιχαήλ Τουχατσέφσκι.

Συγκεκριμένα 34.000 αξιωματικοί είχαν εκτελεσθεί ή φυλακιστεί, κυρίως ανώτερων και ανώτατων βαθμών. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων με το υψηλό φρόνημα των Φινλανδών οι οποίοι μάχονταν υπέρ βωμών και εστιών, είχε ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικώς σθεναρή αντίσταση εκ μέρους των φινλανδικών δυνάμεων και την αναποτελεσματικότητα των σοβιετικών.

Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν με τη Συνθήκη της Μόσχας το Μάρτιο του 1940. Η Φινλανδία απώλεσε το 11% των εδαφών της και το 30% των γεωοικονομικών πηγών της που πέρασαν στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Κατάφερε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Η ΕΣΣΔ από την άλλη βγήκε από τον πόλεμο αυτό με βαρύτατες απώλειες στα πεδία της μάχης και τραυματισμένη τη διεθνή της φήμη.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/

Προηγουμενο αρθρο
Κοκκινοπηλός: Μια κόκκινη κηλίδα στο καταπράσινο τοπίο
Επομενο αρθρο
Επτανησιακή Συνομοσπονδία: Αίτημα παράτασης προθεσμίας για κατάθεση αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.