HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣτο σημείο μηδέν η υπόθεση του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο

Στο σημείο μηδέν η υπόθεση του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο

Έχει περάσει ενάμιση χρόνος από όταν ξαναβγήκε στην επικαιρότητα η περιβόητη εκμετάλλευση του ερειπίου, πρώην Τουριστικού περιπτέρου στο Κάστρο. Σε αυτό το διάστημα πολλά και διάφορα έλαβαν χώρα.   Η αποτροπή της παραχώρησης με την μορφή  της ληστρικής εκμετάλλευσής του -τρόπος που έχει επιλεγεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο-  βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Αν δεν αγνοούμε κάτι, θα λέγαμε ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο.

θα αποτολμήσουμε ένα απολογισμό.

Ήταν λάθος να συνδεθεί το τουριστικό περίπτερο με το ΤΑΟΛ. Για το πρώτο έχουμε λόγο και μπορούμε να δράσουμε, ενώ το δεύτερο είναι ιδιωτική περιουσία και δεν μας πέφτει λόγος. Ασφαλώς μπορούμε και επιβάλλεται να έχουμε άποψη, αλλά κανένας δεν θα μας ρωτήσει.

– Ήταν λάθος το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί με κομματικά κριτήρια. Σε ένα νησί που ζει από τον τουρισμό, είναι λάθος τακτική να μιλάς για τον κακό καπιταλισμό και την επονείδιστη ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι Λευκαδίτες «τρώνε με χρυσά κουτάλια» εξαιτίας του καπιταλισμού. (Η μετακίνηση των ανθρώπων από χώρα σε χώρα είτε για διακοπές είτε για άλλους λόγους έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πίσω και οφείλεται στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων που ζούσαν όχι σε κομμουνιστικά αλλά σε καπιταλιστικά οικονομικά συστήματα).

-Ήταν άχρηστη, όπως αποδείχτηκε, η  παρεμπόδιση της παραχώρησης μέσω αρχαιολογικών κωλυμάτων.  Πρώτον γιατί οι Λευκαδίτες τρεις σκασίλες έχουν για την αρχαιολογική σημασία του χώρου και δεύτερον γιατί το Υπουργείο έβαλε τους όρους που έπρεπε, απλά και ξεκάθαρα.  Στην παρούσα φάση τουλάχιστον.  Στο μέλλον, αν γίνει η παραχώρηση, ο χώρος θα γίνει αγνώριστος, αλλά τότε θα είναι αργά. Ξέρουμε καλά με τι ρυθμούς κινείται η Αστυνομία, η Αρχαιολογία, η Πολεοδομία.

– Οι Λευκαδίτες και  φορείς της Αθήνας έχουν όλοι, την καλή διάθεση να συνεισφέρουν, αλλά λείπουν πολλά χρόνια από το νησί. Δεν έχουν καταλάβει πως το νησί μας άλλαξε χέρια. Οι παλιοί Λευκαδίτες που πονούσαν τον τόπο τους αποσύρθηκαν. Τα παιδιά τους, όσα ασχολούνται με τον τουρισμό δουλεύουν τα καλοκαίρια και δεν έχουν χρόνο για παραλίες. Ο νεοπλουτισμός, επίσης, βοηθά στην χαλάρωση των συνειδήσεων. Η Λευκάδα την τελευταία δεκαετία έγινε μια πανελλήνια επιχείρηση κονόμας.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη δύο είναι τα προβλήματα και τα λάθη που έγιναν από την αρχή κιόλας αυτής της ιστορίας. Τα έχουμε και στο παρελθόν  αναφέρει.   Το άσχημο είναι, πως και οι ντόπιοι, δεν έχουν ακριβώς καταλάβει τι πρόκειται να γίνει στο Τουριστικό περίπτερο.

1) Κοιτάξτε καλά την αποτύπωση από το Google earth της παραλίας  του Κάστρου. Μέσα στο κίτρινο περίγραμμα αποτυπώνεται η ιδιοκτησία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.  8.371 μέτρα, όσα  έχουν δηλωθεί και στο Κτηματολόγιο. Αυτά, και όχι μόνο τα κτίρια, όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι, προτίθενται να μισθωθούν για 22 χρόνια. Όλος  ο χώρος που περικλείεται μέσα από την κίτρινη γραμμή. Από τον πρώην φάρο μέχρι τον τοίχο που χωρίζει την ιδιοκτησία του ΤΑΟΛ.

Η ιστορία της… «ανάπτυξης» του Κάστρου, ξεκίνησε με  προκήρυξη το 2017. Άσχετοι και επικίνδυνοι άνθρωποι  δεν πήραν μολύβι και έναν χάρτη της περιοχής να τραβήξουν γραμμές και να καταλάβουν τι προσφέρουν και τι παίρνουν. Και επειδή η βλακεία είναι χειρότερη από τον δόλο, τόσο αυτοί όσο και η μετέπειτα δημοτική Αρχή αγνοούν και τους  κανόνες των απλών δικαιοπραξιών. Αυτός που μισθώνει ένα χώρο έχει δικαίωμα να τον φράξει, όπως κάνει ο κάθε νοικοκύρης στο χώρο που του ανήκει. Κι αν δεν το κάνει αμέσως θα το κάνει στην πορεία. Είναι μια συνήθης και  φυσιολογική εξέλιξη. Η παραλία μπροστά από το τουριστικό έχει εξάλλου φραχτεί και στο παρελθόν, (από τον τοίχο μέχρι την θάλασσα), όταν ήταν μισθωμένη από το Λιμενικό ταμείο σε ιδιώτη. Κρατήθηκε αποκλεισμένη με εισιτήριο για ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Επειδή τότε δεν υπήρχαν τουρίστες,  οι μπρανέλοι  έκαναν «σαμποτάζ» και αναγκάστηκε ο εκμισθωτής την επομένη χρονιά, να την αφήσει ελεύθερη, αφού δεν πάταγε στο χώρο του ούτε γάτα!)  

Όσον αφορά τον δρόμο από τον οποίο θα επιτρέπεται να διέρχεται ο κόσμος, είναι εύκολα κατανοητό πως θα είναι δώρο άδωρο. Μόνο για να… πνιγούμε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον δρόμο αφού στα δεξιά μας, από το τουριστικό μέχρι τον φάρο ο χώρος θα είναι μισθωμένος, θα έχει αφεντικό, θα είναι τίγκα στις ξαπλώστρες, και ποιος ξέρει τι άλλο θα προστεθεί στην πορεία.

2) Το τουριστικό περίπτερο και οι λοιπές εγκαταστάσεις του έχουν μεγάλες ζημιές. Το κτίριο έπρεπε να κατεδαφιστεί. Η εταιρεία  θα δαπανήσει, λέει, ενάμιση εκατομμύριο. Είναι ηλίου φαεινότερο πως, όποιος δαπανά τόσα χρήματα για να νοικιάσει κάτι για 22 χρόνια, και να θέλει, (λέμε τώρα), δεν μπορεί να κάνει ήπια εκμετάλλευση, θα κάνει την πλέον «βάρβαρη». Αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Κι αυτό μπορούσαν οι αιρετοί μας να το μετρήσουν και να το προβλέψουν ότι θα συμβεί. Με μια οικονομική προβολή του δαπανηθέντος κεφαλαίου στο μέλλον, φαίνεται καθαρά πως χρειάζεται ληστρική εκμετάλλευση για να βγουν τα νούμερα. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε δεν θα γίνει επένδυση αλλά… αγαθοεργία!

Αν αυτοί οι δυο παράγοντες που χρειάζονται μόνο κοινή λογική και γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας, είχαν υπολογιστεί, το ερείπιο δεν έπρεπε να βγει ποτέ σε δημοπρασία, έπρεπε να σταματήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Φέρουν μεγάλη ευθύνη όλες οι παρατάξεις και ένας ένας, όσοι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν όντες «αδιάβαστοι και απονήρευτοι».

 Μια ακόμα σοβαρή παράληψη έγινε (;) εκ μέρους του Δήμου, ο οποίος όπως φαίνεται από τις σχετικές δηλώσεις του Λιμενικού Ταμείου, είναι τελείως «απονήρευτος». Δεν έψαξε στο διαδίκτυο, να μάθει πως γίνονται αυτές οι… δουλειές.  Πως ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς:  περιβαλλοντικούς όρους, αρχαιολογικούς περιορισμούς, δρόμους διέλευσης και τι τέρατα παρουσιάζονται στο τέλος και κυρίως κατά την χρήση… Στην «Μύκονο» αν έψαχνε, θα έβρισκε καλές πληροφορίες, τις οποίες έχουμε διαβάσει όλοι εμείς που δεν είμαστε απονήρευτοι και ξέρουμε τι είδους ανάπτυξη μας ετοιμάζεται.

Υ.Γ.: Παραλείψαμε να αναφέρουμε και τον αποκλεισμό της παραλίας στην αμμόγλωσσα. Κάτω από το Περίπτερο θα δένουν τα σκάφη με τους «υψηλούς» επισκέπτες.

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήρια ανακοίνωση Πανλευκάδιου
Επομενο αρθρο
Τα καλούδια της εποχής στα Χορτάτα Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Μαριλού
    21 Ιουνίου 2022 at 19:41 — Απάντηση

    Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος και οι υπεύθυνοι ήταν εξ΄αρχής υποψιασμένοι γι αυτή την εξέλιξη και η ακόμη πικρότερη αλήθεια είναι ότι είτε δεν νοιάζονται είτε συμφωνούν. Αλλωστε όπως το υπαινίσεσθε οι Λευκαδίτες υπερ της ήπιας ανάπτυξης και κατά της ξαπλώστρας όσο πάνε και λιγοστεύουν, Τα ευρώ να πέφτουν και κατα τα λοιπά οι ρομαντικοί ας απευθυνθούν σε … ρετρό φωτογραφίες για να πνίξουν τον πόνο τους.
    Υ.Γ. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν ελευθερώθηκε η παραλία με μια απλή κατεδάφιση. Βέβαια εκ των υστέρων, κατάλαβα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.