HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤα «ναυάγια» του διαύλου της Λευκάδας

Τα «ναυάγια» του διαύλου της Λευκάδας

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε παρακάτω δείχνουν κάποια λείψανα πλοίων που έχουν εναποτεθεί στον δίαυλο όχι απαραίτητα μετά από ναυάγιο με την κλασική έννοια του όρου. Βρίσκονται απέναντι σχεδόν από τις Αλυκές Καρυωτών.

Στις πρώτες εικόνες φαίνεται να υπάρχουν δυο πλοία, το ένα μάλιστα μοιάζει με μαούνα. Για αυτά η εξήγηση που υπάρχει είναι πως πρόκειται για πλοία που βυθίστηκαν με σκοπό να κλείσουν το δίαυλο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Για τον ίδιο σκοπό που βυθίστηκε και το επιβατικό  πλοίο  Quirinale κοντά στο Κάστρο από τους Άγγλους και έκλεισε το πέρασμα από το 1943 μέχρι το 1947 που ρυμουλκήθηκε. Δες εδω.

Σημειώνουμε, όπως και στο Quirinale στο Κάστρο, έτσι και τα πλοία αυτών των εικόνων δεν ήταν πολεμικά και βυθίστηκαν πιθανόν με σκοπό να κλείσουν το δίαυλο. Μετά τον πόλεμο σε εργασίες διάνοιξης του διαύλου μετακινήθηκαν σε σημείο που δεν εμπόδιζαν τη ναυσιπλοΐα και παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα.

Αυτό το μοναχικό κουφάρι είναι λες…  τοποθετημένο δίπλα στον φάρο Βολιό. Πρόκειται για ενεργό Φάρο μέχρι πριν από χρόνια, από τη μεριά της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν γνωρίζουμε αν εξακολουθεί να είναι ενεργός μετά την τελευταία διάνοιξη και οριοθέτηση του διαύλου. Το πλοίο σύμφωνα με μνήμες ντόπιων μεταφέρθηκε στο δίαυλο από…  κάπου, εκτός Λευκάδας, το 1983, προφανώς για να αδειάσει τον τόπο, και «κρύφτηκε» … βολιάζοντας τον Βολιό!  

Αναγνώριση του τοπίου- εικόνα Σπύρος Παπουτσόπουλος

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση - διαμαρτυρία του Δ.Σ της Αναγέννησης Τσουκαλάδων
Επομενο αρθρο
ΠΕ Λευκάδας: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 49.600 ευρώ για την σύνταξη τοπικής Στρατηγικής ΟΧΕ ΠΕ

2 Σχόλια

  1. ΧΒ
    10 Απριλίου 2023 at 22:30 — Απάντηση

    δεν ηταν κοντρα ,,,ηταν μια κριση ναυτιλιακη και τα πλοια χωρις ναυλο ηταν παροπλισμενα ,την ιδια εποχη ειχαν γεμισει οι κολποι ολης της χωρας με πρωτον της Ελευσινας ,σιγα σιγσ τα πλοια οδηγηθηκαν σε διαλυτηρια ,τα πλοια αυτα που ειναι στο διαυλο ειναι αλλου μεγεθους και τυπου

  2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΡΕΣ
    10 Απριλίου 2023 at 21:22 — Απάντηση

    Όλα αυτά τα “υπολείμματα” είναι πλοία (προφανώς άχρηστα πια) που εγκαταλείφθηκαν εκεί κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1980 (πιθανότατα το 1983). Εκείνη την εποχή είχε συμβεί μια μεγάλη κόντρα των Ελλήνων εφοπλιστών με την πρόσφατα εκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η θάλασσα νότια του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου (μεταξύ των παραλιών Λυγιάς και Ασπρογιαλού) είχε για κάμποσο καιρό μερικά αραγμένα καράβια. Τότε έφεραν κι αυτά τα σαράβαλα στην περιοχή του Διαύλου. Απλώς δεν ξέρω αν τα δύο γεγονότα ξεκίνησαν από την ίδια αιτία ή ταυτίζονται χρονικά μόνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.