HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤρεις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Τρεις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Το Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελανιανός» στο φρύδι του ομώνυμου Μουσείου και με τις υπογραφές του ποιητού στον τοίχο του (που υπήρξε το πατρικό του) αποτελεί φέτος την εστία της πολιτιστικής παρουσίας της Λευκάδας στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης του καλοκαιριού μας.

Εναρκτήρια εκδήλωση την οποία παρακολούθησα ήταν ένα αφιέρωμα στην διπλή ποιητική συλλογή του εκλιπόντος ποιητή και δημοσιογράφου Στέφανου Μεσσήνη. Ο Στέφανος Μεσσήνης υπήρξε ένας γενναιόδωρος συνάδελφος με τους Λευκάδιους συγγραφείς και ποιητές και είχα την τύχη να απολαύσω τους καρπούς της γενναιόδωρης κριτικής του στα δικά μου έργα.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο (όπως όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις άλλωστε) τον συντονιστικό λόγο είχε η δρ. Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, η οποία στάθηκε με σεβασμό στα ανέκδοτα ποιήματα του Στέφανου, τα επιμελήθηκε με τίτλο “Μακρύς λαιμός το όνειρο” & “Αμόθεν” και τα παρέδωσε προς έκδοση στις εκδόσεις «Μανδραγόρας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και πνευματικής ενσυναίσθησης τη απουσία του ποιητού, που χαμένος μέσα στη σεμνότητά του δεν είχε προλάβει να παραδώσει τις δημιουργίες του στο κοινό. 

Ο ανηψιός του, αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Κτενάς καθώς και η αδελφή του Λουκρητία Μεσσήνη και ο γιός του, ήταν τα πρόσωπα της οικογένειας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση με τον Ανδρέα Κτενά να συγκινεί με τις αναμνήσεις του από τον χαμένο ποιητή της Λευκάδας.

Η υπέροχη ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή καθώς και ο μεγάλος ηθοποιός μας Ηλίας Λογοθέτης ερμήνευσαν με πάθος ποιήματα από τις συλλογές του Στέφανου, ποιήματα που ανάβλυζαν το αβίαστο ταλέντο της γραφής του.

Ξεχωριστή νότα στην βραδιά απο τους δημοσιογράφους Πάνο Σόμπολο και Ηλία Γεωργάκη, τον ποιητή Σπύρο Κατσίμη,τον εξαιρετικό δάσκαλο Θεόφιλο Τζώρτζη (που αποκάλυψε τη σχέση του ποιητού με τη διδαχή της λογοτεχνίας στο σχολείο του), την Αικατερίνη Λιβιτσάνου Ντάνου που ανάγνωσε μια υπέροχη κριτική της Αργυρώς Βερυκίου και τον εκδότη Κώστα Κρεμμύδα, που είχε το συντονισμό της εκδήλωσης!!!

Σε κλίμα φιλολογικής ευεξίας παρουσιάσθηκε εξάλλου η νέα ποιητική συλλογή της πολυσχιδούς λογοτέχνιδας δρος Βιβής Κοψιδά-Βρεττού! Υπέροχη διείσδυση σε μια σειρά ποιημάτων «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΠΟΧΩΝ- Χαικού για πέντε γένη ανθρώπων» (εκδόσεις Βακχικόν 2021 ) από εξαιρετικούς ομιλητές. Οι αρχές της πόλης δήλωσαν παρουσία με το δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό και τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά. Παρών ο πρώην βουλευτής Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης καθώς  και ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης π. Αρβανίτης.

Η Ευφροσύνη Φίλιππα που εκπροσωπούσε το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας και έγραψε τα εξής συγκινητικά: « Ήταν μια υπέροχη βραδιά υψηλής λογοτεχνικής διανόησης -ποίησης- κριτικής-ψυχολογικής ανάλυσης, αφιερωμένη στην σπουδαία αγαπημένη φίλη Λευκάδια Ποιήτρια Βιβή Κοψιδά – Βρεττού, με αγάπη, θαυμασμό και τιμή, που μας συνεπήρε και μας πρόσφερε υψηλές δονήσεις ψυχικής ανάτασης, συγκίνησης και ευδαιμονίας !!!!

Η Δρ. Βιβή Κοψιδά-Βρεττούπου με κάθε νέο της πνευματικό-λογοτεχνικό δημιούργημα, ξεπερνά τις προσδοκίες μας και τιμά τον τόπο μας!»

Για το βιβλίο μίλησαν η Άννα Αφεντουλίδου, Ποιήτρια, κριτικός λογοτεχνίας, ο Κοσμάς Κοψάρης, Διδάκτωρ Φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής ΕΚΠΑ,ο Αντώνης Κατσαμάγκος, Ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας, εκ. μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και Ψυχανάλυσης , Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΟ», ο  Κώστας Κρεμμύδας, Ποιητής, εκδότης-διευθυντής περιοδικού Μανδραγόρας, και ο εκπαιδευτικός Μιχαήλ Παπαδάκης ενώ Ποιήματα διάβασαν με υπέροχη εκφορά λόγου χρωματισμένη με πάθος:

Η Ρίτσα Αγγέλη, Φιλόλογος και η Κούρτη Κωνσταντίνα, Εκπαιδευτικός.

Ζήσαμε την ομορφιά των λέξεων ή μάλλον την ηδονή τους!

Την Δευτέρα το βράδυ παρουσιάσθηκε εν χορδαίς και οργάνοις η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ « Η Αγία Μαύρα». Ένας αιώνας προσφοράς του συλλόγου Λευκαδίων Αττικής για τη δημιουργία μιας Λευκαδίτικης κυψέλης στην καρδιά της αστικής Αθήνας.

Με ένα δίδυμο σαξοφώνων από τη Φιλαρμονική Λευκάδας ξεκίνησε η βραδυά που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Κάτσενος!

Έλειπαν ιστορικές μορφές του συλλόγου ( ο Αντώνης Τζεβελέκης, ο Σωκράτης Κακλαμάνης, η Βιβέτ Τσαρλαμπά-Κακλαμάνη και άλλοι πάμπολλοι και σημαντικοί στυλοβάτες του αιωνόβιου συλλόγου)  αλλά η παρουσία του απαυγάσματος της πολιτικής και πολιτιστικής Λευκάδας ήταν δυνατή και δυναμική στο Κηποθέατρο του Άγγελου Σικελιανού!

Περιεκτικός στο λόγο του ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Θωμάς Χόρτης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Θωμάς Λάζαρης  φαινεται να ενορχήστρωσε την παρουσία ενός πλούσιου ακροατηρίου!

Θα πρέπει να τονιστούν με έμφαση:

1.Εξαιρετική η βίντεο εμφάνιση της κας Αργυρώς Βερυκίου η οποία με τρομερή ζωντάνια μας ταξίδεψε στις εποχές του Αντώνη Τζεβελέκη και την πρωτοπόρο ίδρυση του Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ Λευκάδας την δεκαετία του 50.

2.Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η πολιτική και κοινωνιολογική  ανάλυση του καθηγητού δρος Γιώργου Κοντογιώργη περί την ανάπτυξη και δράση του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής μέσα στο περιβάλλον της Αθηναϊκής αστυφιλίας.

Σημειώνω ότι η αναγωγή της δημιουργίας του Συλλόγου Λευκαδίων Αθηνών σχετικά με τους εθνικοτοπικούς συλλόγους της Διασποράς ήταν ανακριβής. Γενικά η τοποθέτηση του καθηγητού Κοντογιώργη ήταν μια ενδιαφέρουσα ιστορικοπολιτική διαδρομή της παρουσίας του Συλλόγου Λευκαδίων στα δρώμενα της Λευκάδας εν γένει από την οποία έλειπε η προοπτική για το μέλλον!

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Γιάννης Φαλκώνης είχε ετοιμάσει ένα ενδιαφέρον νοτκιμαντέρ με μαρτυρίες από άτομα που έζησαν τις θερμές και κορυφαίες εποχές του συλλόγου.

Θα πρέπει να σημειώσω πως για την επετειακή βραδιά των 100 χρόνων του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής ακούσαμε  μια γραφική παρελθοντολογία αλλά κανείς δεν μίλησε για το μέλλον και τις προτάσεις επιβίωσης του συλλόγου σε ένα περιβάλλον αφομοίωσης των Λευκαδίων εν Αθήναις!

Προηγουμενο αρθρο
Ζάκυνθος: Στον εισαγγελέα ο 49χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του
Επομενο αρθρο
Π.Ε. Λευκάδας: Για 2η χρονιά καταστράφηκαν τα φανάρια στο Καλαμίτσι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.