HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΌταν η παραλία του Άη Γιάννη είχε μπαράκες και τεράστια αμμουδιά

Όταν η παραλία του Άη Γιάννη είχε μπαράκες και τεράστια αμμουδιά

«Η περιοχή του Άη Γιάννη, αν και η πλέον απομακρυσμένη παραλία από την πόλη, είχε προ αμνημονεύτων χρόνων την προτίμηση των μπουρανέλλων σε τέτοιο σημείο, ώστε κάποιοι απ’ αυτούς να αναγείρουν το ξυλόπηκτο μπαρακοειδές τους «εξοχικό», το οποίο χρησιμοποιούσαν ως θερινή διαμονή.

Η πρώτη μπαράκα με ψαθί του Πέτρου Σταματέλου το 1936.

Κατά κάποιο τρόπο, στον Άη Γιάννη είχε συμπηχθεί ένας πρόχειρος μπαρακο-συνοικισμός, όπου το μόνο κέρδος που αποκόμιζαν οι διαβιούντες, ήταν η αίσθηση της απεριόριστης ελευθερίας…»*


Εκδρομή του Γυμνασίου Θηλέων Λευκάδας στον Αϊ Γιάννη μεταξύ των ετών 1965 -1968. Διακρίνονται μπροστά οι καθηγητές: Αριστείδης Κατωπόδης και Σπύρος Βρεττός.


Η δυο παρακάτω φωτογραφίες  είναι του Νίκου Κατωπόδη (Πανοθώμος).

 Η παραλία του Άη Γιάννη με την τεράστια αμμουδιά και βεβαίως τις μπαράκες. Στην δεκαετία του ’60 τοποθετούμε τη λήψη της φωτογραφίας.


Η παρακάτω φωτογραφία πρέπει να είναι μεταγενέστερη τουλάχιστον μια δεκαετία. Ο αμμώδης παραλία έχει περιοριστεί. Εμφανές σημάδι ο βράχος που βρίσκεται κάτω από το σπίτι του Σταύρου. Η άμμος έχει εξαφανιστεί. Οι νεαροί κολυμβητές, όσο υπήρχε η άμμος, πήγαιναν περπατώντας στην παραπίσω παραλία, το Κρυονέρι.

*Νίκος Βαγενάς: «Πάτρια Ίχνη – Ψηφίδες από τη Λευκάδα του χτες», εκδόσεις Fagotto books, 2014

Προηγουμενο αρθρο
Οι ήρωες της τραγωδίας
Επομενο αρθρο
Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Κατάδυση στην ψυχή»της Κατερίνας Γ. Καββαδά, στην Αθήνα

1 Σχόλιο

  1. Αναστάσιος Τσίρκας
    10 Μαρτίου 2024 at 22:48 — Απάντηση

    Γεια σας. Θυμάμαι, μάλλον την δεκαετία του 1970, που στην αμμώδη παραλία του Άη Γιάννη κάποιοι είχαν τοποθετήσει τσίγκινες κατασκευές μικρού μεγέθους (υπό τύπου αντίσκηνου) από βαρέλια. Φαίνονταν οι αυλακώσεις ενίσχυσης της λαμαρίνας την οποία είχαν ισιώσει. Έψαχνα να βρω κάποιες φωτογραφίες της εποχής. Δεν γνωρίζω αν νοίκιαζαν αυτές τις αυτοσχέδιες κατασκευές σε τουρίστες. Θα ήθελα να μάθω, αν θυμάται κάποιος από τους παλιούς. Ευχαριστώ, Τάσος Τσίρκας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.