HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΌχι άπραγοι παρατηρητές σ΄ αυτά που συμβαίνουν εδώ σε μας

Όχι άπραγοι παρατηρητές σ΄ αυτά που συμβαίνουν εδώ σε μας

Τροχόσπιτα στη Γύρα. Γουρούνες αλωνίζουν τις αμμουδιές. Πουλημένα πεζοδρόμια. «Χτενισμένα» μηχανάκια. Αυθαίρετη  δόμηση. Υποβάθμιση περιβάλλοντος, άρα και του τρόπου ζωής. Στο τέλος θέλουν να μας διώξουν και από την παράλια στο Κάστρο, γιατί κοιμόμαστε και λένε πως δεν ενδιαφερόμαστε!

– Ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση;

– Χωρίς αμφιβολία φταίνε οι άρχοντες που εμείς επιλέξαμε. Όχι όμως μόνο αυτοί. Φταίει και το 99,9%  από εμάς που άπραγα ανέχεται μια τέτοια κατάσταση.

– Μερικά μόνο παραδείγματα:

1) Πόσοι πέρασαν από την περιοχή των Μύλων, της Γύρας, (Natura 2000!), από τις Αλυκές Καρυωτών, το Γιαλό και είδαν τα τροχόσπιτα παρκαρισμένα πάνω στις αμμουδιές; Όχι μόνο εκεί! Παντού στο νησί. Τι έκαναν γνωρίζοντας ότι αυτό απαγορεύεται.( άρθρο 3, παρ.8, Νόμος 4403/2016).

Πολλοί αγανάκτησαν. Και τώρα τι άλλαξε;

2) Πόσοι κάτοικοι, ιδιαίτερα της πόλης, τους καλοκαιρινούς προπάντων μήνες, χάνουν τον ύπνο τους από τον θόρυβο ( >120 dΒ), που κάνουν τα «χτενισμένα» μηχανάκια, στα στενά σοκάκια; Τι κάνουν την άλλη μέρα; Πολλοί είναι «αγανακτισμένοι» με αυτή την κατάσταση!

3) Πόσοι,  ελλείψει πεζοδρομίων, (βλέπε, Σικελιανού, Γολέμη, Άγιο Μηνά), κινδυνεύουν στο οδόστρωμα ανάμεσα  από τα αυτοκίνητα μαζί με τα παιδιά τους;
Γνωρίζοντας ότι: τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς  και βάσει του αστικού κώδικα, άρθρο 966, «πράγματα έκτος συναλλαγής, κοινά της πάσι». Έκαναν  τι; Τίποτα. Απλώς αγανάκτησαν!

– Υπάρχει νομοθεσία. Δυστυχώς όμως, επειδή στην πατρίδα μας η τήρηση της δεν συνηθίζεται, χρειάζεται και κάποιον που επικαλούμενος την, να «βάζει τις φωνές».

– Κάτι που εμείς οι «αγανακτισμένοι» μπορούμε να κάνουμε. Κάτι όμως δημιουργικό και να φέρνει αποτέλεσμα. Όχι όπως τώρα. Γιατί τώρα, μόνο το 1% κάνει κάτι.

Π.χ. παίρνει τηλέφωνο  το 100, γράφει κάτι στον τύπο, διαμαρτύρεται σε έναν εκλεγμένο, αν τον βρει και γίνει δεκτός.  Αυτά καθώς φαίνεται δεν είναι αρκετά.

– Μένει το  99,99%.  Το πλήθος. Αυτό έχει τη δύναμη να κάνει κάτι.  Αρκεί να το καταλάβει και προπάντων να οργανωθεί σωστά.  Ας πούμε, σε έναν σύλλογο. Και καθένας να μην αρκείται ως συνήθως, να ξεσπάει γι΄’ αυτό που τον απασχολεί στο καφενείο με την παρέα του, βρίζοντας τους πάντες, ξεχνώντας την άλλη μέρα το πρόβλημα.

– Στη Λευκάδα όλα σχεδόν τα χωριά έχουν ένα σύλλογο που ενδιαφέρεται για τον χώρο του.  Σαν νομός η Λευκάδα δεν έχει κάτι τέτοιο, και το χρειάζεται άμεσα, αν δεν θέλει όπως τώρα, να είναι μόνο θεατής στα τοπικά δρώμενα.

–  Π.χ. στην περίπτωση του Κάστρου ο σύλλογος θα μπορούσε να κινητοποιήσει σε μαζικές ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενάντια στα σχέδια της δημοτικής αρχής που σκοπό έχουν τον διωγμό μας από την περιοχή.   Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, αν βρισκόμαστε στην Ελβετία, γιατί εκεί για μια τέτοια πολύ σοβαρή υπόθεση, αποφασίζει το δημοψήφισμα του πλήθους, ο λαός.  Δεν είμαστε όμως όπως εκεί.  Δυστυχώς!  Γι΄αυτό χρειάζεται ένας σύλλογος ενεργών πολιτών, δραστήριος και προπάντων 100% ακομμάτιστος.  (Διαφορετικά ξέχασέ τον. Δεν θα γινόταν πιστευτός). Έχοντας με το μέρος του την υπάρχουσα νομοθεσία  και το πλήθος, θα μπορέσει να «ταράξει τα νερά», επηρεάζοντας θετικά το μέλλον αυτού του τόπου.

Το διαδίκτυο είναι εδώ. Ας βάλει κάποιος την αρχή. Δύσκολο αλλά αξίζει!

Ένας από τους 1%

Προηγουμενο αρθρο
Θ. Καββαδάς: μειωμένος κατά 37% ο ΕΝΦΙΑ στη Λευκάδα...
Επομενο αρθρο
Ο (ΠΙΣ) καθώς και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών

1 Σχόλιο

  1. Γιώργος Π.
    29 Μαΐου 2022 at 15:16 — Απάντηση

    Αναρωτιέμαι. Εσείς δεν έχετε άποψη; Πιστεύετε ότι μέσα στα
    πλαίσια των συνταγματικών υποχρεώσεων των πολιτών είναι
    και η σύσταση ομάδων για άσκηση πίεσης προς τις δημόσιες
    υπηρεσίες να εφαρμόζουν τους υφιστάμενους νόμους; Το να
    βελτιώσουν ή να αλλάξουν κάποιους από αυτούς το καταλαβαίνω.
    Αλλά να εφαρμώσουν τους νόμους; Αδιανόητο. Κουφό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.