HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο ενεργό ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στην Λευκάδα κόβει το Ιόνιο στη μέση – video

Το ενεργό ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στην Λευκάδα κόβει το Ιόνιο στη μέση – video

Tο ενεργό ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στην Λευκάδα το οποίο κυριολεκτικά κόβει το Ιόνιο Πέλαγο στη μέση μιας και εκτείνεται μέχρι και το νησί της Κεφαλλονιάς καθώς και δυτικά της Ζακύνθου.

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραφε το drone του Up Stories σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Τσάκαλο @Above_View. Το εν λόγω ρήγμα δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως σε παλαιότερους σεισμούς έχει “καταπιεί” ολόκληρα βουνά κόβοντας τα στη μέση.

Το Ρήγμα Αγίου Νικήτα – Αθανίου

Το ρήγμα αυτό βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την δυτική ακτογραμμή και είναι ορατό από τον όρμο του Αγίου Νικήτα μέχρι και νότια από το χωριό Αθάνι, τέμνοντας τους ασβεστόλιθους και δολομίτες της περιοχής. Έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆ και ανατολική κλίση.

Το ίχνος του ρήγματος, καλά εκφρασμένο στην μορφολογία της περιοχής ακολουθείται για ένα μήκος 17 km. Το βορειότερο τμήμα του, στη δυτική πλευρά του οικισμού του Αγ. Νικήτα, συμπίπτει με το ανατολικό πρανές του λόφου Μεγάλη Ράχη και μπροστά του αναπτύσσεται το μικρό επίμηκες βύθισμα του Αγίου Νικήτα.

Το συμπέρασμα της επιστημονικής μελέτης των επιστημόνων του ΕΜΠ Θεοδώρας Ροντογιάννη και Γεωργίου Τσιαμπάου

Η µελέτη των ρηγµάτων στο νησί της Λευκάδας και η αξιολόγηση των επιπτώσεων των παλαιότερων ισχυρών σεισµών καθώς και του σεισµού του 2003, έδειξε ότι ως σηµαντικότερο ενεργό ρήγµα µπορεί να θεωρηθεί το δεξιόστροφο ρήγµα οριζόντιας ολίσθησης Αγίου Νικήτα – Αθανίου, το οποίο έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆, παράλληλη σχεδόν µε τη δυτική ακτογραµµή. Το ρήγµα αυτό έχει παρόµοια γεωµετρικά και δυναµικά χαρακτηριστικά µε το υποθαλάσσιο ρήγµα Κεφαλονιάς-Λευκάδας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση µερικών χιλιοµέτρων από τις απότοµες ακτές, η διαµόρφωση των οποίων δεν συνδέεται µε την ύπαρξη κανονικού ρήγµατος, αλλά µε την τεκτονική ανύψωση της ξηράς, ως αποτέλεσµα της συµπίεσης που επικρατεί στην περιοχή και επακόλουθα φαινόµενα βαρύτητας.

Μέσα στο συγκεκριµένο σεισµοτεκτονικό περιβάλλον αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός της µη επιφανειακής ανάδρασης του ρήγµατος Αγίου Νικήτα – Αθανίου, παρά την τόσο έντονη µορφοτεκτονική του παρουσία και την καταγραφή πολλών σεισµικών επικέντρων κατά µήκος του, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται σε µεγάλη περίοδο επανάληψης της δράσης του.
Εν τούτοις, η περιοχή του ρήγµατος αυτού συνδέεται, σχεδόν σε όλους τους σεισµούς, µε αυξηµένες καταστροφές στο δοµηµένο και φυσικό περιβάλλον καθώς και υψηλού βαθµού σεισµικές εντάσεις. Τα κανονικά ρήγµατα µε διεύθυνση ΒΑ-Ν∆ αποτελούν µικρότερης σηµασίας εφελκυστικές δοµές που αναπτύσσονται στη ζώνη του ρήγµατος οριζόντιας ολίσθησης, πιθανή δε ενεργοποίησή τους θα έχει δευτερογενή χαρακτήρα.

Από γεωδυναµική άποψη, θεωρούµε ότι οι επικρατούσες συµπιεστικές τάσεις ευθύνονται για τη δράση του ρήγµατος οριζόντιας ολίσθησης Αγίου Νικήτα – Αθανίου και τον κατακερµατισµό των πετρωµάτων (ασβεστολίθων και δολοµιτών) όλης της δυτικής πλευράς του νησιού, πετρώµατα που συνθλίβονται ανάµεσα σε δυο ρήγµατα οριζόντιας ολίσθησης (το ένα υποθαλάσσιο). Λαµβάνοντας υπόψη την δεξιόστροφη κίνηση της ευρύτερης περιοχής και το γεγονός ότι η διεύθυνση των συµπιεστικών τάσεων παραµένει σταθερή, τα ίδια ρήγµατα τα οποία παλαιότερα δρούσαν ως ανάστροφα ή ρήγµατα οριζόντιας ολίσθησης µε ανάστροφη συνιστώσα, τώρα δρουν ως ρήγµατα οριζόντιας ολίσθησης µε ελάχιστη κανονική συνιστώσα της κίνησης.

Τέλος, η γεωλογική επικινδυνότητα του νησιού εκφράζεται, επίσης, µε ολισθήσεις πρανών, καθιζήσεις στις παραλιακές ζώνες και ρευστοποιήσεις, φαινόµενα που διαχρονικά επαναλαµβάνονται µε κάθε ισχυρό σεισµό. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί θετικό παράγοντα, από την άποψη της αντισεισµικής προστασίας, αφού τα δευτερογενή φαινόµενα που συνοδεύουν κάθε σεισµό µπορούν να θεωρηθούν «προβλέψιµα», εξαρτώµενα βέβαια από τη θέση του επικέντρου και το µέγεθος του σεισµού. Έτσι, οι πλέον επικίνδυνες θέσεις, µε καταπτώσεις βράχων και κατολισθήσεις, βρίσκονται κατά µήκος των δυτικών ακτών, ενώ οι ρευστοποιήσεις και καταβυθίσεις εκδηλώνονται συνήθως στις παραλιακές περιοχές στο βόρειο και ανατολικό τµήµα του νησιού.

Διαβάστε ολόκληρη την εργασία: ΕΔΩ

Προηγουμενο αρθρο
Σεισμός στην Τουρκία: Η ζωή μέσα σε σκηνές, βαγόνια και θερμοκήπια
Επομενο αρθρο
Γεράσιμος Γαντζίας: Σχετικά με τη νέα εγκύκλιο για τους Δασικούς Χάρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.