HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈφυγε από τη ζωή ο Ναπολέων Π. Δουβίτσας – φτωχότερη από σήμερα η Καρυά

Έφυγε από τη ζωή ο Ναπολέων Π. Δουβίτσας – φτωχότερη από σήμερα η Καρυά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ναπολέων Π. Δουβίτσας.

Ο Ναπολέων Π. Δουβίτσας γεννήθηκε το 1932 στην Καρυά. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Λευκάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως δάσκαλος στα χωριά Νεοχώρι, Πλατύστομα, Καρυά και Λυγιά Λευκάδας.

Κατά τη διάρκεια της 7ετίας διώχθηκε και καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Ιωαννίνων σε 6μηνη φυλάκιση. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση εν ενεργεία δασκάλου που καταδικάστηκε από στρατοδικείο. Στη συνέχεια παύτηκε από τα καθήκοντά του ως δάσκαλος και επανήλθε μετά το πέρας της 7ετίας, όπου εργάστηκε σε σχολεία της Αθήνας. Μάλιστα για τη δική του περίπτωση υπήρξε και σχετική επερώτηση στη Βουλή από τους Απόστολο Κακλαμάνη και Αλέκο Παναγούλη.

Διατέλεσε προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης και Σχολικός Σύμβουλος και από τη θέση αυτή συνταξιοδοτήθηκε. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΔΑΣΚ.

Έχει γράψει το μυθιστόρημα “Πήγασος Οδοιπόρος” (εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ), και το βιβλίο “Η Καρσάνικη Βελονιά” (έκδ. Πνευματικό Κέντρο κοινότητας Καρυάς) καθώς και πολλά άρθρα κοινωνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος σε διάφορες τοπικές και συλλογικές εφημερίδες.*

Η Καρυα και όλη η Λευκάδα οφείλουν πολλά στον Ναπολέοντα Δουβίτσα. Είναι ο μόνος που έκανε πιστή καταγραφή της  Καρσάνικης Βελονιάς.

Ο ίδιος ως δάσκαλος και συγγραφέας,  από  το Κρασάνικο Κέντημα, είχε μόνο εικόνες των γυναικών της οικογένειάς του και των γυναικών του χωριού του. Έκανε μεγάλη έρευνα, ρώτησε, κατέγραφε και αφουγκράστηκε τις περιγραφές ηλικιωμένων γυναικών της Καρυάς, ώστε να είναι σε θέση να περιγράψει τις τεχνικές του κεντήματος, τα σχέδια, τα χρησιμοποιούμενα υλικά καθώς και τα είδη των κεντημάτων. Και βεβαίως το ιστορικό με την γέννηση και την εξέλιξη της βελονιάς. Το έργο του «Η Καρσάνικη Βελονιά» δημοσιεύτηκε το 1995.

Σε αυτό βιβλίο στηρίχτηκαν όλοι όσοι μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί στην Καρσάνικη βελονιά, ανεξαρτήτως αν  «ξεχνούν», να αναφέρουν το όνομα του.

Ο συγγραφέας μεταξύ άλλων αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου: «Θεωρούσα πάντα επιτακτικό καθήκον μου να παρουσιάσω το ιστορικό και την τεχνική της καρσάνικης βελονιάς.  Μίλησα με πολλές από τις κεντήστρες του χω­ριού μας για να συγκεντρώσω, όσα γινόταν, στοιχεία και τα κατέγραψα, όπως μου τα μετέφεραν… Θαύμασα εκείνα τα γηρασμένα πια χέρια, που έδωσαν τέτοια καλλιτεχνήματα, κι εκείνα τα κουρασμένα μάτια και είχα έντονη την εντύπωση, ότι το χαμόγελο της ικανοποίησής τους περιδιάβαινε σε δρό­μους δημιουργίας και δικαίωσης.»

* Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος

Προηγουμενο αρθρο
101 χρόνια από τη γέννηση του Λάκη Σάντα- Οι κόρες του γράφουν για τον ήρωα
Επομενο αρθρο
Ψήφισμα της ΓΣ του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ «Η ΦΩΛΙΑ» για τη μεταστέγαση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Τζαγκαράκης Ζαχαρίας
    23 Φεβρουαρίου 2023 at 19:46 — Απάντηση

    Καλό ταξίδι αγαπημένε σύντροφε των ανιδιοτελών αγώνων.
    Χαιρετισμούς στον Νίκο Γλένη

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.