HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑπενεμήθη το βραβείο «Συνθέτης της χρονιάς» στην Κωνσταντία Γουρζή

Απενεμήθη το βραβείο «Συνθέτης της χρονιάς» στην Κωνσταντία Γουρζή

Απονεμήθηκε στην ελληνίδα Κωνσταντία Γουρζή το βραβείο Συνθέτης της χρονιάς, από το OPUS Klassik., Το Opus Klassik απονέμεται από το 2018 από δισκογραφικές εταιρείες, εκδότες και διοργανωτές συναυλιών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν την Ένωση για την Προώθηση της Κλασικής Μουσικής. Είναι από τα σημαντικότερα βραβεία κλασσικής μουσικής στη Γερμανία και άκρως τιμητικό σε όποιον απονέμεται.  Πριν το 2018 λεγόταν echo Preis. Βραβεύουν τα πιο πρόσφατα άλμπουμ που έχουν πάει καλά εμπορικά και χρειάζεται ο τιμώμενος καλλιτέχνης να προταθεί. Βεβαίως η διάκριση έχει πάντα σχέση και με την όλη καλλιτεχνική δραστηριότητα. 

Το άλμπουμ Whispers της Κωνσταντίας Γουρζή που βγήκε πέρυσι στη Sony classical έχει σχεδόν 20.000.000 streams sto spotify, itunes άλλες ιντερνετικές σελίδες, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο και αξιοθαύμαστο για τη σύγχρονη κλασσική μουσική.

Η Κωνσταντία Γουρζή είναι μια σπάνια περίπτωση μουσικού, καθώς ενώνει με ασυνήθιστο τρόπο δύο ρόλους ταυτόχρονα: αυτόν του συνθέτη και του μαέστρου. Γεννημένη στην Αθήνα, έλκει την καταγωγή της από τη Λευκάδα, ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία επτά ετών. Συνεχίζει με σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα και στο Βερολίνο, όπου σπούδασε από το 1987 έως 1992 στην ανώτατη μουσική ακαδημία του δυτικού Βερολίνου UdK και αργότερα εργάστηκε στην ανώτατη μουσική ακαδημία του ανατολικού Βερολίνου Hanns Eisler. 

Από το 2002 διδάσκει ως καθηγήτρια στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου ως μαέστρος υπεύθυνη των μουσικών συνόλων σύγχρονης μουσικής. Η Κωνσταντία Γουρζή είναι επίσης ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια διαφόρων μουσικών συνόλων. Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό της όραμα είναι, να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ διαφόρων ρευμάτων μουσικής αλλά και μεταξύ διαφορετικών ειδών τέχνης.

Αναθέσεις έργων λαμβάνει από σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, διαγωνισμούς, ορχήστρες και σολίστες. Έχει συνθέσει έργα για σόλο, μουσική δωματίου και ορχήστρα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι συχνά φιλοξενούμενη καλλιτέχνης ως μαέστρος και συνθέτης και συνεργάζεται με διακεκριμένα φεστιβάλ, σύνολα, σολίστ και ορχήστρες. 

Είναι η πρώτη καλλιτέχνης που της ανατίθεται από την Αρχιεπισκοπή της Βαυαρίας να συνθέσει ένα έργο με θέμα την παιδική κακοποίηση το οποίο διηύθυνε η ίδια στην Ρώμη.

Έχει ηχογραφήσει για διάφορες δισκογραφικές εταιρείες, μεταξύ άλλων έχει βγάλει δύο άλμπουμ με την ECM. Το άλμπουμ με τίτλο Whispers – με έργα για βιόλα και πιάνο – κυκλοφόρησε το 2022 στη Sony classical. Έχει ήδη πάνω από 8 εκ. streams στο Spotify και άλλα τόσα στο iTunes. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κυκλοφορούν πέντε διαφορετικά cd καταξιωμένων συνόλων και σολίστ με νέα της έργα. 

Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Eigenzeit Festival της Βεστφαλίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, έχοντας οργανώσει πρωτότυπα μουσικά δρώμενα στα οποία συμμετέχει και ως μαέστρος και συνθέτης. Τον Ιούνιο υλοποιήθηκε μια ιδέα της σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Ντίσμπουργκ της Βεστφαλίας: προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός σύνθεσης με στόχο τη δημιουργία νέων συνθέσεων που συνδυάζουν την παραδοσιακή με τη συμφωνική μουσική. Από τις 146 συνθέσεις από 53 χώρες επιλέχθηκαν επτά έργα, τα οποία διεύθυνε. 

Στη δουλειά της σημαντικό ρόλο κατέχει η δημιουργία νέων, υβριδικών καλλιτεχνικών γεγονότων που διανοίγουν νέους χώρους δημιουργικότητας και φαντασίας για τους νέους μουσικούς. Σε αυτό τον «νέο χώρο» εστιάζει μ.α. και το εκπαιδευτικό της έργο, με την προσδοκία οι νέοι ερμηνευτές και συνθέτες να αντιληφθούν και να βιώσουν τη μουσική ως μια εκφραστική ολότητα υπερβαίνοντας κλισέ και προκαταλήψεις. 

Η Κωνσταντία Γουρζή μόλις πρίν λίγες ημέρες τιμάται με μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της κλασσικής μουσικής. Διακρίνεται ως η συνθέτρια της χρονιάς 2023 για το βραβείο opus klassik, του οποίου η απονομή θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Βερολίνο. 

Άρωμα Λευκάδας: Κάθε φορά που μαθαίνουμε για τις διεθνείς επιτυχίες της Κωνσταντίας Γουρζή χαιρόμαστε. Λυπούμαστε όμως γιατί το 2006 ήταν η τελευταία φορά που η διάσημη αρχιμουσικός βρέθηκε πάνω στη σκηνή στην ιδιαίτερή της πατρίδα. Λυπούμαστε ακόμα, γιατί με την ισοπέδωση και την μετριοκρατία που μας περιβάλει, δεν βρέθηκε ούτε χώρος ούτε χρόνος για να τιμηθεί από το νησί της, όπως της αξίζει. Μια τιμή που δεν θα καλύψει μόνο μια ηθική υποχρέωση αλλά θα τιμήσει απείρως περισσότερο το ίδιο το νησί και τον πολιτισμό του.

Διαβάστε για την εμφάνιση της Κωνσταντίας Γουρζή στη Λευκάδα το 2006: ΕΔΩ

Προηγουμενο αρθρο
Ποιος θα πάρει την ευθύνη για το σκηνικό πολέμου στη Νέα Αγχίαλο;
Επομενο αρθρο
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης για έγγραφες νηπίων – βρεφών στους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς  και Βρεφονηπιακό

2 Σχόλια

  1. Agie
    1 Αυγούστου 2023 at 08:35 — Απάντηση

    Κωνστάντια είσαι ΘΕΑ, είσαι ΘΕΑ της μουσικής!!!
    είμαστε πολύ περήφανοι για εσένα και σε έχουμε πάντα μα πάντα πρότυπο για την ασταμάτητη προσπάθειά σου, για την ευγένειά σου και για την ελληνική ομορφιά σου. Μας γνωρίζεις και ταξιδεύουμε σε κόσμους που δεν θα “αγγίζαμε” μια και δεν έχουμε τη μοναδικότητα της μουσικής σου δύναμης: το ταλέντο σου.
    Ναι, υπάρχουν Άριστοι, με το Α κεφαλαίο, και πρέπει να τους μαθαίνουν οι νέες γενιές….
    Αγγελική Μπανού

  2. Παναγιωτης Σκληρος
    28 Ιουλίου 2023 at 15:27 — Απάντηση

    Πολλά συγχαρητήρια σε μιά σημαντική προσωπικότητα που τιμά τις σπουδές της και την Λευκάδα

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.