HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΓια μια ακόμα φορά για την οδό Καραβέλα

Για μια ακόμα φορά για την οδό Καραβέλα

Στις 11 Μαΐου 2022 είχαμε δημοσιεύσει άρθρο για την οδό Καραβέλα και την παρανόηση που έχει γίνει με το όνομα του τιμώμενου προσώπου στην πινακίδα του δρόμου.

Αναφέραμε όλα τα στοιχεία και τις πηγές μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε ικανά και αρκετά, για την έστω και εκ των υστέρων, τακτοποίηση του λάθους.

 Δες εδώ και εδώ.

Είχαμε επαναπαυτεί πως κάποιος θα ασχολούνταν με το θέμα, μέχρι που προχθές τυχαία περνώντας από το δρόμο διαπιστώσαμε πως δεν ασχολήθηκε κανένας. Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε και κανένας αρμόδιος δεν μπόρεσε να αλλάξει μία πινακίδα -μάλλον δεν υπάρχει δεύτερη- σαν ελάχιστη ένδειξη τιμής στον Μιχαήλ Καραβέλα, στρατιωτικό και πολεοδόμο για την προσφορά του στην πόλη μας.

Επανερχόμαστε με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά οι πολυάσχολοι αρμόδιοι, θα αποδείξουν πως δεν είναι μέσα στις προθέσεις τους η διαγραφή κάθε συλλογικής μνήμης της πόλης.

Η σημερινή οδός Καραβέλα παλαιοτέρα ονομάζονταν οδός Μπέη. Ξεκινά από το ζαχαροπλαστείο του Σταύρακα και φτάνει στην οδό Φιλοσόφων. Μετονομάστηκε αργότερα σε  Μιχαήλ Καραβέλα, το γνωρίζουν όλοι οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής. Είναι άγνωστο ακόμα και σε αυτούς, πότε χρονολογικά και γιατί, αντικαταστάθηκε η πινακίδα και το «Μιχαήλ Καραβέλα» έγινε  «Ι. Καραβέλα», που υπάρχει μέχρι σήμερα. Υποθέτουμε ότι το λάθος έγινε όταν παραγγέλθηκαν νέες πινακίδες, χωρίς κανένας να το προσέξει.

Θα επαναλάβουμε εν συντομία κάποιοι στοιχεία για τον Μιχαήλ Καραβέλα και την προσφορά του.

Ο  συνταγματάρχης και πολεοδόμος Μιχαήλ Καραβέλας διακρίθηκε για τον ηρωισμό του, τραυματίστηκε δυο φορές στις μάχες  και τιμήθηκε με σειρά από παράσημα. Έλαβε μέρος στα μέτωπα των πολέμων 1912 και 1913, το Μακεδονικό κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου πολέμου, στην εκστρατεία της Ουκρανίας, και στις επιχειρήσεις της Μικράς Ασίας.

Ο  συνταγματάρχης Μιχαήλ Καραβέλας  δεν ήταν ντόπιος -χωρίς αυτό να μειώνει την αξία και την προσφορά του- το αντίθετο μάλιστα. Στο νησί μας βρέθηκε μετά από πρόσκληση και παρότρυνση του Λευκαδίτη Αντιστρατήγου Πέτρου Σουμίλα και έμεινε πολλά χρόνια, προσφέροντας μια ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσία στην πόλη.

Εργάστηκε αφιλοκερδώς και συνέταξε τον τοπογραφικό Χάρτη της πόλης της Λευκάδας, ο οποίος συνέβαλε στον μεταγενέστερο ηλεκτροφωτισμό της πόλης.

Το επόμενο σχέδιο της πόλης εκπονήθηκε το 1948. Μέχρι τότε, αλλά για πολλά χρόνια αργότερα και όσο τα όρια της πόλης ήταν στενά, το σχέδιο του Μιχαήλ Καραβέλα αποτέλεσε τον οδηγό των τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Γράφει η εφημερίδα: «Εργατοαγροτική Λευκάς»,τις 28 Απριλίου 1932:
«Μετά από μακρά και οδυνηρή νόσο ο Μιχαήλ Καραβέλας, πέθανε το πρωί της 25ης Απριλίου 1932. Η κηδεία του τελέστηκε με σεμνότητα την ίδια μέρα το απόγευμα. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Της νεκρικής πομπής προπορεύονταν η Φιλαρμονική παιανίζουσα πένθιμα εμβατήρια, ενώ όργανο της Αστυνομικής Διεύθυνσης έφερε επί προσκεφάλου τα παράσημα του εκλιπόντος. Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Δημήτριος Γιαννουλάτος ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο.

Το απόγευμα τις 25ης Απριλίου εις εκδήλωσιν σεβασμού  η Πόλις  της Λευκάδας ολόκληρος  εκήδευσεν  σεμνοπρεπώς τον Στρατιωτικόν, όστις ουδέποτε ηρνήθη ως εκ της θέσεώς του την προστασίαν του εις τους υπηρετούντας συμπατριώτας του, τον φιλόπολιν και τον υπέροχον άνθρωπον με τον αδαμάντινον χαρακτήρα του οποίου ανεξίτηλος και πάντοτε ευλαβής θα παραμένει η μνήμη εις όλους εκείνους οίτινες ηυτύχησαν να τον γνωρίσωσιν. Και αυτοί δεν είναι ολίγοι, είναι μία Πόλις, μία ολόκληρος Νήσος.»

Η αποτύπωση πόλης της Λευκάδας το 1926 από τον Μιχαήλ Καραβέλα

Το σχέδιο είναι έγχρωμο, η πόλη ήταν αποτυπωμένη σε κλίμακα και ήταν απόλυτα  ακριβής, παρότι δεν αναφέρονταν ονόματα δρόμων πλατειών κ.λ.  Ο  Δήμος το συμβουλευόταν. Η μελέτη του μπορούσε να υποδείξει όλες τις καταπατήσεις που έγιναν στην πόλη.

Αναζητήσαμε στην Πολεοδομία και βρήκαμε την αποτύπωση της πόλης του Μιχαήλ Καραβέλα. Για την προστασία το Σχέδιο έχει τοποθετηθεί σε κορνίζα και κοσμεί  τοίχο στο γραφείο της κυρίας Βρεττού.

Επειδή δεν έχουμε πολλές προσωπικότητες του διαμετρήματος του Μιχαήλ Καραβέλα, ούτε μας περισσεύουν,  θα ήταν φρόνιμο να διορθωθούν άμεσα οι πινακίδες του δρόμου. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την μνήμη του και την αποκατάσταση της τάξης.

Έκτος από τα μεγάλα και δαπανηρά έργα  είναι χρήσιμο τα παιδιά μας να μαθαίνουν πως η πόλης μας ευτύχησε να φιλοξενήσει και άλλης πάστας ανθρώπους, αυτούς της προσφοράς.

Προηγουμενο αρθρο
Κώστας Φωτεινός: συγκινητική η τιμητική εκδήλωση για τον Λευκαδίτη λογοτέχνη
Επομενο αρθρο
Μικρές καθημερινές ιστορίες: έκθεση φωτογραφίας από το «Φωτοκύτταρο»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.