HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚόκκινα αυγά

Κόκκινα αυγά

Πασχαλινά Σύμβολα

Κόκκινα αυγά

Ο Στίλπων Κυριακίδης σημείωνε ότι το έθιμο της βαφής των αυγών είναι υπόλειμμα της λατρείας του Αδώνιδος, θεού της Άνοιξης. Άλλωστε όλοι οι πρωτόγονοι λαοί θεωρούσαν ότι η δημιουργία προήλθε από ένα πελώριο αυγό. Οι ορφικοί έπλασαν το μύθο ότι η Νύχτα ενώθηκε με τον άνεμο. Έτσι γέννησε το αυγό από όπου βγήκε ο Έρως, που έβαλε σε κίνηση τον κόσμο. Για τους χριστιανούς το αυγό είναι το σύμβολο της ζωής. Συμβολίζουν την χαρά για την Ανάσταση του Χριστού. Ο λαός πιστεύει ότι τα αυγά έχουν τη δύναμη να διώχνουν κάθε κακό.

Είναι Μεγάλη Πέμπτη ή Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη, όπως ονομάζεται, γιατί σήμερα κατά παράδοση γίνεται το βάψιμο των αυγών! Σε πολλά μέρη της Ελλάδος, όμως, τα μέσα βαφής δεν περιορίζονται σε απλές χημικής σύστασης κόκκινες βαφές, αλλά επεκτείνονται σε ελκυστικές «πράσινες» εικαστικές παρεμβάσεις!

Στην Κρήτη συχνά τοποθετούν πάνω στο τσόφλι από ένα φύλλο τριανταφυλλιάς, μαργαρίτας, ή ένα άνθος, ύστερα δένουν σφιχτά το κάθε αυγό με ένα λεπτό πανί και το βουτούν στο χρώμα. Το χρώμα δεν περνά κάτω από το φύλλο και έτσι δημιουργούνται σχήματα, που μας παραπέμπουν στην πλούσια βλάστηση της άνοιξης.

Άλλες φυσικές τεχνικές βαφής αυγών είναι με το «ριζάρι» ή «βάρτζι» μια κοκκινωπή ρίζα, τα κυπαρισσόμηλα, τα κρεμμυδόφυλλα, τα άνθη της ροδιάς και της αμυγδαλιάς, ο κουρκουμάς, το σαφράν ακόμα και τα παντζάρια. Τα αυγά μπορούν επίσης να βαφούν με σουμάκι, κόκκινο κρασί, φύλλα σπανάκι, μύρτιλα και cranberries!

Οι Σεφραδίτες εβραίοι της Θεσσαλονίκης έβραζαν τα uevos (αυγά) σε ένα μείγμα από καφέ, κρεμμυδόφυλλα, ελαιόλαδο και ξύδι με πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα. Τα αυγά έπαιρναν ένα υπέροχο χρυσοκίτρικο χρώμα με μικρές πινελιές χάλκινης απόχρωσης! Για να επιτευχθούν πιο σκούρα χρώματα, θα πρέπει να παραταθεί ο χρόνος βρασίματος των αυγών και επιπλέον να παραμείνουν αυτά μέσα στον ζωμό βαφής, μέχρι να κρυώσουν.

Και μερικές Δοξασίες….: Μαγικές ιδιότητες είχε για τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου, το πρώτο αυγό, που έβαφαν και το οποίο έβαζαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Το αυγό της «Παναγίας» όπως ονομαζόταν το χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να σταυρώνουν τα παιδιά και για να ξορκίσουν το κακό μάτι. Το ίδιο εθιμικό υπόβαθρο έχει και η συνήθεια των χωρικών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι, θάβουν το πρώτο αυγό που θα βάψουν, στην πρώτη αυλακιά του χωραφιού, την περίοδο που αρχίζει η σπορά, με την προσδοκία να βλαστίσει ο σπόρος με την ζωτική δύναμη που έχει μέσα του το αυγό!

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Την Μεγάλη Παρασκευή απόγευμα το αφιέρωμα του Πάνου Φέξη στους γιατρούς όλου του κόσμου
Επομενο αρθρο
O ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας για όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.