HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα

Πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα

ΠΑΡΕΞ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ (Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας)

Νίκος Ασπρογέρακας, Φιλόλογος

Ένα  συνοπτικό αφιέρωμα με την ευκαιρία της καθιέρωσης της 9ης Φεβρουαρίου, ως παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας. 

 Η 9η Φεβρουαρίου είναι  και η ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857).

 Ο Σολωμός, στο μοναδικό διαλογικό του πεζό έργο “Ο Διάλογος”, θεωρεί την αξία της γλώσσας μας ισοδύναμη με την αξία της ελευθερίας:

“Εκατάλαβα. Θέλεις να ομιλήσουμε δια την γλώσσα. Μήγαρις   έχω άλλο ΄ς τόν νού μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;”

Και ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης στο “Άξιον εστί Ψαλμός Β΄, τονίζει το βάρος της γλωσσικής κληρονομιάς μας και τη διαχρονική  ευθύνη μας να μην παραμεληθεί αυτή, έστω κι αν δεν αποκτήσαμε, παράλληλα με τον πνευματικό, και υλικό πλούτο:  “ Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική. το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου”     

Τέλος ο Αλεξανδρινός ποιητής μας Κ. Καβάφης ζώντας μακριά από τον Ελλαδικό χώρο, στους Ποσειδωνιάτες  εκθέτει πολύ εμφαντικά πόσο δύσκολο είναι για τους εκτός Ελλάδος Έλληνες να κρατήσουν αλώβητη την ελληνική τους ταυτότητα, χωρίς να διασώσουν τη γλώσσα τους και να μην αφελληνιστούν: “Την γλώσσα την ελληνική οι Ποσειδωνιάται εξέχασαν… και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν, να ζουν και να ομιλούν βαρβαρικά βγαλμένοι — ω συμφορά! — απ’ τον Ελληνισμό”

 Η Γλώσσα μας, η Ελληνική μας γλώσσα, που μιλήθηκε από τους αρχαίους προγόνους μας και μιλιέται μέχρι σήμερα επί τέσσερες σχεδόν χιλιετίες, κατέχει την μακρότερη περίοδο  από όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Είχε την εξαιρετική τύχη να είναι όργανο ανυπέρβλητης και μοναδικής λογοτεχνίας, της αρχαίας, της μεσαιωνικής και της νεότερης, να γίνει η γλώσσα των Ευαγγελίων, της Π. Και Κ. Διαθήκης. Με τη νεότερή της μορφή, τη δημοτική, εκφράστηκε ο λαός  στα δημοτικά του τραγούδια, στις παραδόσεις του, τις παροιμίες του, καθώς και οι επώνυμοι της νεοελληνικής λογοτεχνίας μας , ποιητές και πεζογράφοι. 

Ν.Ε. Λογοτεχνία Νίκος Καρούσος (χειρόγραφο)

Καινή διαθήκη”Πράξεις των Αποστόλων”

 Αρχαιοελληνική γραφή Εφεσος

     Επειδή για μας τους Έλληνες  αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά και αξία, επιβάλλεται να την προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού από την εισδοχή ξενικών λέξεων και όρων, από τα απαράδεκτα λάθη  όσων χειρίζονται την πένα ή τον προφορικό λόγο (πολιτικών, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, και γενικά από όσους απευθύνουν δημόσιο λόγο), από τη διαστρέβλωση, σκόπιμη πολλές φορές, των εννοιών των λέξεών της. 

     “Η μεταχείριση της Ελληνικής γλώσσας από τους περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αγγίζει σχεδόν το όριο της κακοποίησης. Βρίθουν οι βαρβαρισμοί, οι σολοικισμοί, οι ακυριολεξίες”(ΕΣΡ).

     Κλείνω με ένα λήμμα από το Σολωμό, του οποίου σήμερα τιμούμε την ημερομηνία του θανάτου του: “Υποτάξου πρώτα στη γλώσσα του λαού και, αν είσαι αρκετός, κυρίευσέ την”

Προηγουμενο αρθρο
Ο τάφος του Αθανάσιου Ψαλίδα (1767 – 1829)
Επομενο αρθρο
Μαθήματα δημιουργικής γραφής στη γκαλερί Αγριλίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.