HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠρος κάθε ενδιαφερόμενο: Όχι λάθος αμμόγλωσσας, Άη Γιάννη και τώρα στη Γύρα!

Προς κάθε ενδιαφερόμενο: Όχι λάθος αμμόγλωσσας, Άη Γιάννη και τώρα στη Γύρα!

1)  Αμμόγλωσσα

Το έργο που έγινε με σκοπό να διασφαλίσει την είσοδο του διαύλου, με την αναγκαστική αφαίρεση μεγάλου μέρους της αμμόγλωσσας, όπως τώρα φαίνεται, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Η αμμόγλωσσα αυξάνεται με την ίδια ταχύτητα όπως πρώτα και γρήγορα θα χρειαστεί μια νέα επέμβαση.

Δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα: Γιατί η κατασκευή των βραχιόνων σε θέση, σχήμα, όγκο, αριθμό, μήκος που ο μελετητής επέλεξε, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

2)  Αη Γιάννης

Η θάλασσα «τρώει» τον δρόμο, απειλώντας την ενδοχώρα και ενώ εδώ, κλειδωμένη μακροχρόνια σε κάποιο συρτάρι υπάρχει ωκεανογραφική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), για την επιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος, εμείς παίζοντας παιδικά παιγνίδια, ρίχνουμε βότσαλα για να δαμάσουμε την θάλασσα(!) με αποτέλεσμα η ερχόμενη φουρτούνα να την μεταφέρει πάλι εκεί που ήταν.  Στην αμμόγλωσσα!

Πάλι το ίδιο ερώτημα:
Γιατί οι προσχώσεις εκεί με νέες ποσότητες άμμου δεν διορθώνουν το πρόβλημα;

Η απάντηση βρίσκεται, γνωρίζοντας ότι:  Η συμπεριφορά της θάλασσας ως προς την ακτή διαφέρει από μέρος σε μέρος. Έχει να κάνει με το σχήμα της ακτογραμμής, τα κινούμενα ρεύματα της θάλασσας, το βάθος της, τους τοπικούς αέρηδες και άλλα πολλά.   Υπάρχει μία επιστήμη που μελετάει την εκάστοτε συμπεριφορά της θάλασσας σε σχέση με την ακτή και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων ανά περίπτωση.   Η επιστήμη που πρέπει κάποιος να συμβουλευτεί και τις οδηγίες της να ακολουθήσει, είναι η Ωκεανογραφία!

Για τις περιπτώσεις αμμόγλωσσας και Άη Γιάννη από τα αποτελέσματα συμπεραίνει καθένας, ότι ωκεανογραφικές μελέτες δεν έγιναν και αν έγιναν δεν ήταν σωστές ή δεν τηρήθηκαν ( όπως π.χ. αυτή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για Άη Γιάννη).

Τα προηγούμενα δείχνουν δύο αναποτελεσματικές ανθρώπινες επεμβάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον που πρέπει να μας προβληματίσουν πολύ και ειδικά για τη νέα σχεδιαζόμενη επέμβαση με όνομα “Λύματα στη Γύρα”. Επιβάλλεται πρώτου να γίνει δημοπράτηση σύνδεσης (ατυχήματος) να γίνουν τα εξής:

α) Ο βιολογικός καθαρισμός Λευκάδος να αναβαθμιστεί σε τριτοβάθμιο, με ημερήσιο έλεγχο και απαραίτητη κοινοποίηση των τιμών ελέγχου!

β) Να προηγηθεί αν δεν υπάρχει και να κοινοποιηθεί ωκεανογραφική μελέτη από αναγνωρισμένο στο είδος του ίδρυμα.  

Όχι άλλα μυστικά για τόσο σοβαρά θέματα!!

Αυτά για να γίνουν είναι δύσκολα, αλλά στην περίπτωση της Γύρας αν δεν γίνουν ή δεν γίνουν όπως πρέπει, τότε δεν θα έχουμε να κάνουμε με κάτι σαν την αμμόγλωσσα ή τον Άη Γιάννη. Εκεί τα θαλάσσια ρεύματα αλλάζουν την ακτογραμμή μεταφέροντας καθαρά στερεά υλικά από μέρος σε μέρος, δημιουργώντας αναστρέψιμα προβλήματα στην οικονομία του ανθρώπου, αλλά όχι στην υγεία του!

Στην Γύρα όμως αν κάτι ‘’στραβώσει’’ θα έχουμε το “lefkada gate”

 Θωμάς  Στραγαλινός
Μηχανολόγος Μηχανικός

Υ.Γ.  Προσοχή!  Μια ωκεανογραφική μελέτη στην περίπτωση της Γύρας θα απαιτήσει, για να έχει σωστό αποτέλεσμα, μακροχρόνια έρευνα. Κάθε άλλο γρήγορο, θα είναι προχειρότητα με αντίστοιχα αποτελέσματα.

Προηγουμενο αρθρο
Γράμμα σε έναν φίλο καλλιτέχνη
Επομενο αρθρο
Οι αγώνες της Κυριακής του Α.Σ. volley «Ελπίδες» Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Κ Κατωπόδη
    14 Ιανουαρίου 2023 at 01:48 — Απάντηση

    Έστω ότι γίνεται ο βιολογικός 3βάθμιος και η μελέτη σωστά. Όχι όπως η μελέτη της αμμόγλωσσας, όπου ο ατιμώρητος μελετητής παρέλειψε το “μικρό” πραγματάκι που να αποθέσει την άμμο έχοντας “χώσει” σε τόνους άμμου περιοχές φυσικού κάλους της Λευκάδας εδώ και χρόνια, ενώ παράλληλα πρότεινε ένα το έργο που υλοποιήθηκε χωρίς να κάνει τη δουλειά του. Έστω, λοιπόν ότι ο βιλογικός γίνεται 3βάθμιος και η μελέτη σωστά-που για την ώρα δε νομίζω πως είναι σωστή καθώς γράφει πως τα ρεύματα πάνε από Άη Νικόλα προς Γύρα! Αν αυτό είναι σωστό ή λάθος το ξέρουμε πεντακάθαρα όλοι μας βλέποντας την αμμόγλωσσα…. . ΠΟΙΟΣ θα ελέγξει όταν γίνει το έργο πως ο βιολογικός συνεχίζει να δουλεύει σωστά; ΠΟΙΟΣ θα ελέγξει σε τι μήκος και βάθος κατέληξε η σωλήνα αρχικά και αν υποστεί βλάβη σε κάποια στιγμή στο μέλλον;; Γιατί αυτή η επίθεση στη Λευκάδα από παντού; Δεν υπάρχει πλαγιά ανενόχλητη και ραχούλα αφώτιστη, τώρα θέλετε να καταστρέψετε ΚΑΙ τις αμμουδιές της Λευκάδας, του Άη Νικόλα και της Πρέβεζας για να κολυμπάμε στα ίδια μας τα λύματα;; Ας σας σταματήσει επιτέλους κάποιος!! Δε μπορεί να
    μην υπάρχει ελπίδα για τούτο τον τόπο!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.