HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣτην 3η έκθεση ζωγράφων της Λευκάδας

Στην 3η έκθεση ζωγράφων της Λευκάδας

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Γνώσεις να εκτιμήσω την αξία ενός οποιουδήποτε έργου που εκφράζει ένα καλλιτέχνη δεν έχω.

Όμως το να παρατηρώ και να μ αρέσει κάτι, είναι κοινό γνώρισμα νομίζω. Θαύμασα λοιπόν τα έργα των δημιουργών, των Λευκαδίων ζωγράφων της 3ης έκθεσης που γίνεται στην αίθουσα Θ.Σταμος , στο Μαρκά με πρωτοβουλία του Ορφέα.

Παλιότερα γινόταν η επετειακή Πανεπτανησιακή έκθεση ζωγραφικής με συμμετοχή ντόπιων αλλά και ζωγράφων απ όλα τα επτάνησα. Έστελναν τα έργα τους. Τώρα υπάρχουν δυσκολίες αποστολής, ακρίβεια στα μεταφορικά και τις ασφάλειες των έργων και να η ευκαιρία!!  Η έκθεση Λευκαδίων ζωγράφων. Σύγχρονων, νέων!!

Θαύμασα λοιπόν τριανταπέντε έργα(!) , όλα ξεχωριστά, με την σύλληψη της ιδέας του ο καθένας κι η καθεμιά! Με στυλ, με τοπία, με πρόσωπα, ρεαλισμό ή αφαίρεση και πρωτοπορία, με άνεση γραμμής και χρωμάτων, με έμπνευση πάν απ όλα!

Το να εκθέτουν τριανταπέντε Λευκαδίτες(ίτισες) δεν είναι λίγο για ένα τόπο 22.000 κατοίκων. Αντίθετα νομίζω ότι και μόνο από τον αριθμό «βγαίνει»  ότι η επιθυμία έκφρασης μέσα από καλλιτεχνική δημιουργία είναι πολύ μεγάλη, στη Λευκάδα. Ο Ηλίας Γεωργάκης έχει καταγράψει εξ άλλου 97 Λευκαδίτες ζωγράφους! Πάρα πολύ χάρηκα που χθες το πρωί απόλαυσα αρκετή ώρα αυτή την έκθεση και είδα και παρατήρησα τα έργα των δημιουργών!

Παλιότερα γινόταν κι ακόμα μια έκθεση με ντόπιους ζωγράφους, όπου τιμούσε με την συμμετοχή αλλά και την παρουσία του ο ίδιος ο Θεόδωρος Στάμος!  Θυμάμαι που συμμετείχαν (κατά καιρούς άλλαζε η σύνθεση) οι Θ. Στάμος, Δ. Μαλακασης, Θ. Σιδερης, Θ. Σταματέλλος, Κ. Γλένης, Σ. Θεριανός, Κ. Κατσής, Π. Πανάγος, Ζ. Ζαβερδινός και άλλοι που ζητώ συγγνώμη που δεν θυμάμαι τώρα… Είχαν μάλιστα και θέμα (ένα κρυφό θέμα) που συνήθως το έδινε ο αγαπημένος μας Θόδωρος Στάμος. Θυμάμαι το «που είναι το ψάρι» ή «που είναι η λέξη»κλπ.  

Εύχομαι σε όλους και όλες δύναμη για δημιουργία και πολλές εκθέσεις. Παντού. Αυτό έχει αξία. Να εκτίθεται το έργο σου παντού.

Και στο Ορφέα καλές πρωτοβουλίες και δράση ,άντε και τα 100 του χρόνια που είναι κοντά…

Ας ετοιμάζεται

Παναγιώτης Σκληρός

Προηγουμενο αρθρο
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Λευκάδας - τα θέματα
Επομενο αρθρο
Θ. Καββαδάς: Δασικοί Χάρτες: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση για τις αντιρρήσεις πέραν της 31ης Μαΐου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.