HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤα καφενεία του χωριού και της πόλης της Λευκάδας

Τα καφενεία του χωριού και της πόλης της Λευκάδας

Τα ελληνικά καφενεία αποτελούσαν ανέκαθεν κοινωνικό θεσμό. Έχουν συνδεθεί με τη ζωή του νεοέλληνα και ήταν κέντρο της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής.

Λευκάδα, Κάλαμος
Λευκάδα, Κάλαμος

Η όσφρηση γεμάτη από ποικίλες μυρωδιές από καφέ και ούζο. Το λουκουμάκι στο πιατελάκι του καφέ με μια οδοντογλυφίδα και δίπλα το ποτήρι με το κρύο νερό. Οι γυναίκες απείχαν από τα καφενεία, διότι ήταν περιοχή κυρίως ανδροκρατούμενη. Στο καφενείο ο κάθε ένας από το χωριό, θα μάθαινε τα νέα, τι μέλλει γενέσθαι. Θα διάβαζε την εφημερίδα του, να δει τι γίνεται στον κόσμο. Τα καφενεία, τότε, θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις και σαν σχολεία, πολλά μάθαιναν οι νεώτεροι από τους παλιούς, και έδιναν λύσεις στα προβλήματα τους. Ήταν έτσι ένας χώρος χαλάρωσης, τις ατελείωτες ώρες, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Λευκάδα, Πινακοχώρι, καφενείο Τράμπας
Εικονίζεται το καφενείο του Δημήτρη Χαλικιά-Καλαλίτσου στις Μπαράκες, περί το 1930. Πρώτος από αριστερά ο τσαγκάρης Θεόδωρος Χαλικιάς-Καραβανάς. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο βιβλίο: Φίλιπου Π. Λάζαρη, «Μια φορά κι έναν καιρό», Λευκάδα 2010 (Επιμέλεια του Δημήτρη Σπ. Τσερέ και Λεξιλόγιο του Βασίλη Φίλιππα)

Έκτος από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι άνθρωποι που σύχναζαν εκεί ήταν πολύ ήρεμοι, απολάμβαναν με αργές κινήσεις τον καφέ τους, κάπνιζαν, έπιναν ούζο, ρακή, κονιάκ ή μπύρα, και έπαιζαν τάβλι, ή χαρτιά. Κουβαλούσαν σχεδόν πάντα στην τσέπη του πανωφοριού τους μια εφημερίδα, πού διάβαζαν με μεγάλη προσοχή. Όταν ήταν με παρέα, σχολίαζαν κάποιο γεγονός, οπότε άρχιζε μια συζήτηση γύρω από την πολιτική, τα τελευταία νέα, την ακρίβεια και τα επιτεύγματα της Ιατρικής.

Λευκάδα, πίσω Μόλος, κοντά στο πορτόνι των Αλυκών
Λευκάδα, πίσω Μόλος, κοντά στο πορτόνι των Αλυκών

Αγκυροβόλιο ποιητών, μουσικών και διανοουμένων. Χώρος μυθικός, τραγουδισμένος. Χώρος λαϊκός, για παρέες και μοναχικούς. Σημείο συνάντησης, εξέδρα ρεμβασμών και θυμοσοφίας, «πρακτορείο» ειδήσεων, μικρή Βουλή, θέατρο πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.*

Λευκάδα, το καφενείο της Κάτω Βρύσης
Λευκάδα, το καφενείο της Κάτω Βρύσης
Πινακοχώρι Λευκάδος το καφενείο του Τράμπα. Δεκαετία 1960
Στο καφενείο του Πάνου Κολλόκα (Κοτρώτσου) στην Κατούνα Λευκάδας το 1958.

Εξάνθεια στο προσήλιο του καφενείου

2 Οκτωβρίου 2017.
Φωτογραφίες και πληροφορίες για καφενεία της Λευκάδας μας έστειλε ο καλός μας φίλος Θανάσης Μελάς. Τον ευχαριστούμε θερμά. Τις ενσωματώνουμε στο άρθρο.

Φωτογραφία Νίκου Κατωποδη (Πανοθώμου) στην αγορά του Αγίου Πέτρου. Δείχνει το καφενείο του Μένιου Λογοθέτη, έρημο από κόσμο. Στο δρόμο βρίσκονται οι Κώστας Φλώριος (Νόβες), Πάνος Χαρίτος και Κώστας Κατηφόρης (Νιότσος)
Φωτογραφία Fritz Berger, καφενείο στο Κομηλιό
Καφενείο Ηλία Βλασσόπουλου στον Άγιο Πέτρο. Εικονίζονται από αριστερά: Σπύρος Φλώριος , Νίκος Ζώγκος (Μάης) Θ. Μελάς και Μιλτιάδης Σίδερης

Για την 1η φωτογραφία έχουμε επιφυλάξεις για τον τόπο που εικονίζει. Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει, θα μας είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια του.

* Κείμενο:https://xristos-67.wixsite.com/topaliatzidiko/–c2ar

Προηγουμενο αρθρο
Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Παναγιώτη Σκληρό από Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ
Επομενο αρθρο
Βράβευση της μαθήτριας Ευτυχίας Καταγή και 2ου ΓΕΛ από την Eurobank

3 Σχόλια

  1. Άγγελος Σταγιάνος
    1 Οκτωβρίου 2017 at 21:45 — Απάντηση

    Στην τέταρτη φωτογραφία, το δίπατο σπίτι στο βάθος, είναι το πατρικό του πατέρα μου… της Καπώναινας… Να είστε πάντα καλά, να θυμίζετε σε μας και να μαθαίνουν οι νέοι!!!

  2. Βιολέττα Σάντα
    1 Οκτωβρίου 2017 at 21:11 — Απάντηση

    Ευχαριστούμε κ. Τσερέ για την πληροφορία, διορθώσαμε τη λεζάντα της φωτογραφίας.

  3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΡΕΣ
    1 Οκτωβρίου 2017 at 20:51 — Απάντηση

    Η 2η φωτογραφία απεικονίζει το καφενείο του Δημήτρη Χαλικιά-Καλαλίτσου στις Μπαράκες, περί το 1930. Πρώτος από αριστερά ο τσαγκάρης Θεόδωρος Χαλικιάς-Καραβανάς. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο βιβλίο: Φίλιπου Π. Λάζαρη, “Μια φορά κι έναν καιρό”, Λευκάδα 2010 (Επιμέλεια του Δημήτρη Σπ. Τσερέ και Λεξιλόγιο του Βασίλη Φίλιππα). Είναι η α.α, 7 από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο βιβλίο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.