HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΌταν η Εύη Βουτσινά έγραφε για τα λεμόνια

Όταν η Εύη Βουτσινά έγραφε για τα λεμόνια

«Όταν σου λέω λεμόνι, θα κρύβεσαι κι όταν σου λέω πορτοκάλι θα βγαίνεις.» Αυτή ήταν η προσυνεννόηση με τους φίλους μας όταν παίζαμε κρυφτό, τα αρχαία εκείνα χρόνια που δεν παίζαμε «πλέι στέισον». Το λεμόνι που είναι ξινό, μια χαρά εξέφραζε τον κίνδυνο να σε… ανακαλύψει αυτός που «τα φύλαγε».

Όταν άρχισα να γράφω για τα λεμόνια, ένα σωρό τέτοια μου ήρθαν στο μυαλό και διαπίστωσα πως η σχέση μας με τα λεμόνια είναι πολύ στενή. Η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι το μισό λεμόνι ακουμπισμένο σε κάθε πιάτο με ψητά και σε πολλά μαγειρευτά ή καρφωμένο σε ένα πιρούνι να βουτάει στο λάδι και να αλείφει τα ψάρια που ψήνονται ή τα κομμάτια του κρέατος ή τον πασχαλινό οβελία. Δεν θα πω για τα λουλούδια της λεμονιάς (που συμβολίζουν την αγνότητα, γι’ αυτό και τα φορούσαν οι νύφες), που γοητεύουν με το μεθυστικό τους άρωμα την άνοιξη αλλά για τα λεμονόφυλλα με τη διακριτική και χαρακτηριστική μυρωδιά τους όλο το χρόνο. Στις Κυκλάδες έχουν ακόμα τη συνήθεια να τοποθετούν το παστέλι κομμένο ρόμβους πάνω σε λεμονόφυλλα και για να κολλάει το ένα στο άλλο και να παίρνει το λεπτό άρωμα των φύλλων.

Τα λεμονόφυλλα ήταν πάντα ένα είδος… μυρωδάτης συσκευασίας· ο Καζαντζάκης στην «Αναφορά στον Γκρέκο», νομίζω, περιγράφει την άφιξη στο σπίτι του ορεσίβειου παππού, ο οποίος έφερνε πεσκέσι ένα ολόκληρο ψημένο γουρουνόπουλο τυλιγμένο σε λεμονόφυλλα που το άνοιγε και ξεχυνόταν μια ευωδιά…

Στο κηπάκι του σπιτιού μας στη Λευκάδα έχουμε μια λεμονιά που έχει φουντώσει με τα χρόνια· έχει λεμόνια σχεδόν όλο το χρόνο – είναι δίφορη! Όταν κόβουμε δυο-τρία λεμόνια και τα βάζουμε στη φρουτιέρα μοσχοβολάει όλο το δωμάτιο. Τι γίνεται με τα «άλλα λεμόνια που είναι σαν μούμιες»; Δεν μυρίζουν τίποτα. Τι στο καλό, υπάρχουν πληβείοι και στα λεμόνια; Κι όμως, μου έλεγε ένας γεωπόνος που το κουβεντιάζαμε, τα λεμόνια που θέλουν να διαρκέσουν για το εμπόριο, τα βουτούν σε ζεστό νερό και κατόπιν τα κερώνουν.

Όταν ψωνίζετε στη λαϊκή αγορά, προσπαθήστε να βρίσκετε φρέσκα λεμόνια από παραγωγούς που τα έχουν κόψει πριν από 2 – 3 μέρες έστω ή βεβαίως προτιμάτε τα βιολογικά όταν μπορείτε να τα βρείτε.

Εδώ η μυρωδιά του λεμονιού είναι πολυτραγουδισμένη «λεμονάκι μυρωδάτο κι από περιβόλι αφράτο, μην παραμυρίζεις τόσο και με κάνεις και νυχτώσω…»

Κι εμείς να παίρνουμε λεμόνια κερωμένα για να στύψουμε στη σαλάτα και να φτιάξουμε το αυγολεμονάκι μας! Σε μια χώρα με τόσες λεμονιές.

Βέβαια, αυτό είναι το κόστος που πληρώνουμε για όλα τα είδη της διατροφής που δεν θέλουμε να ξέρουμε πώς παράγονται, δεν καταδεχόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα (και όχι μόνο) έχουν εποχές. Αν θέλουμε ένα προϊόν όλο το χρόνο, πρέπει να κάνουμε ένα σωρό τεχνάσματα όπως το κέρωμα ή να κόβουμε εντελώς άγουρα τα φρούτα και αφού μείνουν στο ψυγείο όσο θέλουμε, να τα περνάμε από ειδικούς φούρνους, τα αποπρασινιστήρια, τα οποία δεν είναι αθώα, έχουν ένα σωρό χημικά που καθόλου δεν ωφελούν.

Είναι απλό, πρέπει να προστατέψουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας και τα παιδιά από τον παραλογισμό. Μη μου πείτε πως δεν γίνεται τίποτα, πως η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. Δεν ακούω κουβέντα. Ψάξτε να βρείτε μοσχομυριστό λεμονάκι. Υπάρχει και μάλιστα τώρα είναι στον καιρό του. Θα διαπιστώσετε ότι και ο χυμός είναι πιο έντονα ξινός και πιο μυρωδάτος. Θα ευφρανθείτε· λίγο είναι;

Πηγή: https://www.gastronomos.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Η πολύπαθη οδός Καραβέλα
Επομενο αρθρο
Πανηγύρι Αγίας Μαύρας στο Κάστρο

1 Σχόλιο

  1. ΦΑΙΔΡΑ
    2 Μαΐου 2022 at 16:29 — Απάντηση

    Τι μας θυμίσατε !!! …Συνειρμικά σκεπτόμενη πέρα από τον πολύτιμο καρπό “λεμόνι” , τη χρήση του , το συμβολισμό του, την αόρατη μορφή στη γραφή κ.λ.π. μου θυμίσατε τις αθάνατες λέξεις στο Άξιον Εστί του Ελύτη … “Στη συνείδησή μου έσταξα λεμόνι.”
    Κι αν αναρωτιόμαστε το γιατί, την εξήγηση την έδωσε πάλι ο ίδιος ο ποιητής… « διότι το λεμόνι αφενός μεν είναι από τους καρπούς που ευδοκιμούν στην Ελλάδα, αλλά είναι και ασηπτικό. Λοιπόν, όπως πολλοί, αν φοβούνται ότι το νερό είναι μολυσμένο, στάζουν μέσα λεμόνι για να το απολυμάνουν, εγώ στάζω στη συνείδησή μου, για να την έχω απολύτως καθαρή».
    Λατρεύω τον Ελύτη, τις λέξεις του, τις εικόνες του, την καθαρότητά του…. Λατρεύω το λεμόνι, το χρώμα του, το άρωμά του, τη γεύση του.. Γιατί παραπέμπει σε κάθαρση, λευκότητα, καίει τις πληγές που απολυμαίνει, απολυμαίνει τις πληγές που καίει και επουλώνει το τραύμα. Η Συνείδηση ομοίως. Ο Ελύτης ο Μέγας, δεν έχει λέξεις να περισσεύουν, αλλά θεραπεύει το Τραύμα… αφού έχει παλέψει να κρατήσει την Καθαρότητα, εξυμνεί το ατόφιο λευκό του Ήλιου…
    Υπάρχουν λαοί των τροπικών οι οποίοι δεν ξέρουν το κίτρινο λεμόνι παρά μόνο το πράσινο αυτό που ελληνικά λέγεται Μοσχολεμονο αγγλικά Lime,
    Ανάμεσα στις ποικιλίες που υπάρχουν ξεχωρίζω τα κίτρινα μεγάλα, πολύ μεγάλα λεμόνια που λέγονται Limón Real, και τα φαουλάρικα λεμόνια της Κεφαλλονιάς , κάτι πολύ μεγάλα με χοντρή και εύγεστη σάρκα, που δε στύβονται συνήθως, αλλά τρώγονται ως επιδόρπιο..
    Κι αφού είπαμε κι αυτά μια αγαπημένη λεμονάτη συνταγή (υπάρχουν πολλές παραλλαγές) …
    ΛΕΜΟΝΑΔΑ Αγιορίτικη
    Στύβουμε τα λεμόνια. Τα περνάμε από σουρωτήρι που χουμε στρώσει ένα τούλι λεπτό για να κρατήσει την ψίχα.
    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό από τα λεμόνια και ζάχαρη. Για κάθε ένα ποτήρι νερού λεμόνι σκέτο βάζουμε στην κατσαρόλα ένα ποτήρι νερού ζάχαρη (και λιγότερη αν τη θέλουμε πιο ξινή ).
    Επίσης λίγο ξύσμα λεμονιού. Όχι πολύ μην πικρίσει.
    Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας. Μέχρι να δέσει και αρχίσει να γίνεται το χρώμα ελαφρύ χρυσαφί. Το βάζουμε σε μπουκάλι μόλις κρυώσει. Μετά ψυγείο.
    Σερβίρισμα: 2 μέρη νερό , 1 μέρος λεμόνι κι ένα φυλλαράκι δυόσμο

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.