HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣ6 Κοσμήματα της Λευκάδας – 44 Αιώνες Ιστορίας

6 Κοσμήματα της Λευκάδας – 44 Αιώνες Ιστορίας

10Βραχιόλι
Διάμετρος 6, πάχος σύρματος 0,3 εκατοστά
Ασήμι.
Πρώιμη εποχή του Χαλκού ΙΙ (β’ μισό 3ης χιλιετίας π.Χ.).
Λευκάδα, τύμβοι R
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 6285
Βραχιόλι από παχύ ασημένιο σύρμα με οκτώ αλλεπάλληλες σπειροειδείς περιελίξεις. Στα δύο άκρα το πάχος του σύρματος αυξάνεται σταδιακά για τη διαμόρφωση δύο κωνικών απολήξεων. Ακέραιο, πολύ καλής διατήρησης. Μαζί με ένα δεύτερο όμοιο βραχιόλι βρέθηκε στον ίδιο τάφο με το περιδέραιο αριθ. Κατ. 17. Τα βραχιόλια ήταν περασμένα από ένα στον κάθε βραχίονα νεκρής γυναίκας.
Dorpfeld 1927.

11Περιδέραιο
Μήκος περιδεραίου 20,5, μήκος χαντρών 0,6, πάχος 0,6 εκατοστά. Μήκος μεγαλύτερης χάντρας 1,1, διάμετρος 1,2 εκατοστά
Χρυσός.
Πρώιμη εποχή του Χαλκού II (β’ μισό 3ης χιλιετίας π.Χ.).
Λευκάδα, τύμβοι R.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 6285
Κομψό περιδέραιο που αποτελείται από τριάντα τέσσερις χρυσές ακέραιες χάντρες, αμφικωνικές, συμπαγείς, με τρήμα κατά το μεγάλο άξονα. Πολύ καλή διατήρηση. Η κεντρική χάντρα είναι σχεδόν τριπλάσια σε μέγεθος από τις άλλες. Από τα ωραιότερα χρυσά Κοσμήματα της Πρώιμης εποχής του Χαλκού στον ελλαδικό Χώρο.
Dorpfeld 1927.
12Καρφίτσα κεφαλόδεσμου
Μήκος 23,5 εκατοστά
Χρυσός. Συρματερό, μαργαριτάρια, γυάλινες πέτρες.
19ος αιώνας, Λευκάδα.
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, Εχρ 1707
Τρέμολα, χρυσή καρφίτσα κεφαλόδεσμου: στην κορυφή χρυσή συρματερή και κοκκιδωτή υποδοχή σε σχήμα κυπέλλου από όπου εκφύονται επτά κινητοί μίσχοι -χρυσά ελάσματα -,που καταλήγουν σε άνθη και ποικίλλονται με μαργαριτάρια, σμάλτα και χρωματιστές γυάλινες πέτρες.

13Σκουλαρίκια
Ύψος 5 εκατοστά
Χρυσός. Διάτρητο, συρματερό, μαργαριτάρια.
Ι9ος αιώνας, Λευκάδα.
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, Εγρ 612
Από ένα χρυσό σχηματοποιημένο φιόγκο με διάτρητο και επίθετο συρματερό διάκοσμο εξαρτάται ένα πλοιάριο σε σχήμα γόνδολας και μικρά μαργαριτάρια. Προικοσύμφωνα ή καταγραφές περιουσιών παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κοσμήματα από το Ι 7ο αι. έως σήμερα: σε προικοσύμφωνο του 1823 καταγράφεται μία «γολέτα χρυσή με μαργαριτάρια». Το Θέμα του φιόγκου χαρακτηρίζει τα νησιώτικα Κοσμήματα (βλ. αριθ. Κατ. 307, 310), ενώ το μοτίβο του πλοίου υποδηλώνει τη στενή επαφή των Ελλήνων με το θαλασσινό στοιχείο.

14Καρφίτσα κεφαλόδεσμου
Μήκος 16,5 εκατοστά
Χρυσός. Διάτρητο, μαργαριτάρια.
Ι9ος αιώνας, Λευκάδα.
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, Εχρ 1360
Τρέμολα, χρυσή καρφίτσα κεφαλόδεσμου: στην κορυφή του στελέχους εκφύονται τέσσερις κινητοί μίσχοι από στρεπτό σύρμα που καταλήγουν σε δύο χρυσά διάτρητα άνθη και άλλα δύο σε κάλυκες ανθέων με μαργαριτάρια (βλ. αριθ. Κατ. 400). Στην επτανησιωτική κοσμηματοποιία είναι εμφανείς οι ιταλικές επιρροές, τόσο στα σχήματα όσο και στην ξεχωριστή χρήση του μαργαριταριού, καθώς και οι αγγλικές επιρροές της βικτωριανής περιόδου.

15Σκουλαρίκια
Ύψος 8,5 εκατοστά
Χρυσός. Συρματερό.
Ι 9ος αιώνας, Λευκάδα.
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, Εχρ 763
Το αγκιστροειδές τόξο καλύπτει ένας χρυσός χυτός ημισφαιρικός ρόδακας με συρματερό πλαίσιο, ενώ ένας συρματερός φιόγκος επιστέφει ένα αιωρούμενο χυτό σταγονόσχημο εξάρτημα πλαισιωμένο με συρματερή διακόσμηση• το κάτω μέρος ορίζει ένα χρυσό σφαιρίδιο.Ανάλογη διακοσμητική αντίληψη χαρακτηρίζει τα λευκαδίτικα και κερκυραϊκά σκουλαρίκια, τα πρώτα όμως διακρίνονται για τις πιο αυστηρές και λιτές μορφές τους.

Κείμενα και φωτογραφίες: Υπουργείο Πολιτισμού
Επιμέλεια: Ξενοφών Δημητρίου Γράψας
Πηγή: Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη

Σχετικά άρθρα: Κοσμήματα της παραδοσιακής Λευκαδίτικης φορεσιάς

Προηγουμενο αρθρο
3η Χριστουγεννιάτικη «Κατασκήνωση στην Πόλη»
Επομενο αρθρο
Ο κ. Γαλιατσάτος διεξάγει δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων αλλά ξέχασε τη γεωγραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.