HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑγωγές τρομοκράτησης (SLAPPs) στη Λευκάδα με απαίτηση 600.000 €

Αγωγές τρομοκράτησης (SLAPPs) στη Λευκάδα με απαίτηση 600.000 €

Η εταιρεία  Notion απαιτεί συνολικά 600.000 € από 2 δημότισσες της Λευκάδας

Η εταιρεία «Notion Ανάπυξη Ακινήτων Α.Ε.» κοινοποίησε αγωγές απαιτώντας από 300.000 € από κάθε μια από τις δυο κατοίκους της Λευκάδας, θεωρώντας τις υπεύθυνες για την καθυστέρηση της εκμετάλλευσης έκτασης της περιοχής Κάστρου και της παραλίας του από την εταιρεία.

Βρισκόμαστε απέναντι σε μια επιχείρηση καταχρηστικής άσκησης αγωγών από μεγάλη εταιρεία για την προάσπιση των συμφερόντων της σε επένδυση, των λεγόμενων αγωγών Slapps.

Πρόκειται για τις περίφημες Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού σε ζητήματα κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος (Strategic lawsuits against public participation (SLAPP)), οι οποίες κατατίθενται από επιχείρηση, ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα ή οργανισμούς, που εκφράζουν κριτική απέναντί τους με σκοπό όχι να να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εγκαλούνται η πρόεδρος του Τοπικού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου της Λευκάδας Πηνελόπη Γεωργίου για την τοποθέτησή της στο δημοτικό συμβούλιο και το μέλος της «Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου», Ελένη Δ. Κατωπόδη για ανάρτησή της στη σελίδα της στο fb. Ζητείται από την κάθε μια να καταβάλλει την τεράστια αποζημίωση των 300.000  € για δήθεν βλάβη της εταιρείας από τη δημόσια θέση που πήραν οι δύο επιστημόνισσες ενάντια στην επένδυση για τις καταστροφές που θα επιφέρει στην αρχιτεκτονική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής, θέση η οποία ταυτίζεται με τα αιτήματα των κατοίκων που κινητοποιούνται για να μην προχωρήσει η επένδυση.

Στόχος των αγωγών η τρομοκράτηση του κινήματος και όσων αντιδρούν στο σχεδιασμό της εταιρείας. Εξάλλου είχε προηγηθεί εξώδικο σε βάρος του δημοτικού συμβουλίου γιατί μετά από απαίτηση των 2/3 των δημοτικών συμβούλων συζήτησε στις 30/8 το θέμα της παραχώρησης στην Notion του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο, γιατί «αυθαίρετα και αναρμοδίως παρενέβη”, συζήτησε και πήρε την όποια απόφαση.

Κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση έκτασης πολλών στρεμμάτων που βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης και έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Όπως καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία για τη Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου» η περιοχή που απειλείται βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού λόγω και της ελεύθερης παραλίας. Βρίσκεται εντός της ζώνης του αρχαιολογικού Χώρου (του Κάστρου της Αγίας Μαύρας), αποτελεί περιοχή Natura, περιλαμβάνει  το Τουριστικό Περίπτερο, πρώην λουτρικές εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί από τον ΕΟΤ τη δεκαετία του ’70, παλιό οινοποιείο Αγροτικού Συνεταιρισμού και είναι προστατευόμενη.

Παρά ταύτα από το 2016 μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίησή της. Το 2018 το εγκαταλελειμμένο Τουριστικό Περίπτερο πέρασε στα χέρια «επενδυτή», της εταιρείας Notion, η οποία κατέθεσε μελέτες κατασκευών για «αξιοποίηση» της ευρύτερης περιοχής της παραλίας. Αυτές οι μελέτες έχουν έγκριση τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), παρά τις απορρίψεις του τόσο από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Λευκάδας, όσο και από τους αρχαιολόγους του νησιού.

Οι αγώνες των κατοίκων είναι σε εξέλιξη και δεν τρομοκρατούνται.

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου το πρώτο θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου είναι: Ψήφισμα Δ.Σ. συμπαράστασης σε δημότες αναφορικά με την δίωξη της εταιρείας «Νotion Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε» να κινηθεί αστικά εναντίον τους, καθώς και έκφραση υποστήριξης αιρετών και των ενεργειών τους.

Προηγουμενο αρθρο
Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: Για τις εξελίξεις στην περιοχή του Κάστρου
Επομενο αρθρο
Ο δρόμος για το Σχολείο της Λυγιάς οδηγεί σε «αδιέξοδο» γονείς και μαθητές

1 Σχόλιο

  1. J.Charlton
    15 Οκτωβρίου 2022 at 13:26 — Απάντηση

    The existing derelict buildings on the Kastro beach have not been a success, and only intermittently used to my knowledge in the last 43 years. They were constructed by an unelected administration (Junta),
    To do the same again would also be a mistake. we should learn from the bad actions of the past to make a better future.
    The solution to the current situation is for the mounds of old concrete and steel remnants of the buildings to be removed for recycling, and the area restored to its original undeveloped state. Thereby preserving the area for the future generations.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.