HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Ερυθρογή κοντά στο Λευκάτα έγινε λίμνη

Η Ερυθρογή κοντά στο Λευκάτα έγινε λίμνη

Λίγα χιλιόμετρα πριν από το ακρωτήριο Λευκάτας συναντάμε μια εντυπωσιακή, σχεδόν οβάλ λεκάνη, χωρίς καθόλου βλάστηση, καλυμμένη με κοκκινόχωμα.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τον Ιούνιο του 2017, όταν αναφερθήκαμε για πρώτη φορά στην Ερυθρογή και την ιστορία της. Δες ΕΔΩ.

Η παρακάτω φωτογραφία και το βίντεο είναι του Μιχάλη Αυλωνίτη και είναι σημερινές με την Ερυθρογή να είναι σχεδόν «λίμνη».

Παραθέτουμε παρακάτω στοιχειά από το άρθρο του 2017 για την ιστορία της περιοχής:

Στην περιοχή βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος με ευρήματα μεγάλης σημασίας για την ιστορία του νησιού. Η εποχή στην οποία αναφέρονται είναι η Παλαιολιθική Λευκάδα και τα εργαλεία ανήκαν στον Άνθρωπο του Νεάντερταλ.

Η λεκάνη αποτελεί δείγμα παλαιολιθικής polje, που εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων εκτινάχθηκε πάνω από τη θάλασσα, έχασε τις υδροφόρες φλέβες και αποξηράνθηκε. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας βρίσκεται πλήθος ευρημάτων και αυτής της περιοχής.

Τα παλαιολιθικά εργαλειακά κατάλοιπα εντοπίζονται ορισμένες φορές στη Λευκάδα αλλά και στην Ήπειρο σε συνάφεια με αποθέσεις ερυθρογής σε ρηχές λεκάνες, γνωστές ως «πόλγες» (Polje). Το περιβάλλον των υδροβιότοπων αυτών παρείχε όλα τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωση παλαιολιθικών ομάδων (όπως νερό, κυνήγι και πυριτόλιθους) και, όπως φαίνεται, αποτελούσε το επίκεντρο του συστήματος αναζήτησης της τροφής με μετακινήσεις μεταξύ των παραθαλάσσιων πεδινών εκτάσεων και των ορεινών περιοχών της ενδοχώρας…

Προηγουμενο αρθρο
Η εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας
Επομενο αρθρο
Μια πολύπαθη πλατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.