HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠοσοστά κέρδους στα καύσιμα. Γιατί δεν το πρότεινε κανένα κόμμα;

Ποσοστά κέρδους στα καύσιμα. Γιατί δεν το πρότεινε κανένα κόμμα;

Εχθές έβαλα αέριο στην Πρέβεζα με 0,933 ευρώ. Στην Λευκάδα η τιμή διαμορφώνεται μέχρι 1,16 ευρώ. Διαφορά 25 %.

Σύνηθες το φαινόμενο σε περιόδους ανώμαλης διαμόρφωσης των τιμών να κερδοσκοπούν όλα τα επαγγέλματα εις βάρος του καταναλωτή. Και το κράτος; Δεν κάνει τίποτε. Γιατί οι κανόνες της φιλελεύθερης οικονομίας επιβάλλουν την απόλυτα ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών και την αυτορρύθμιση της αγοράς.

Κανένα (ναι ΚΑΝΕΝΑ) κόμμα δεν πρότεινε να επιβληθεί ανώτατο ποσοστό κέρδους π.χ. στα καύσιμα, δηλαδή πάνω στην τιμή διυλιστηρίου να έχει ένα νόμιμο κέρδος η εταιρία και ο πρατηριούχος. Κανείς δεν αμφισβητεί τους κανόνες του φιλελευθερισμού, που ακολουθούνται πιστά από όλα τα κυβερνητικά κόμματα.

Κάποιες μεμονωμένες φωνές φωνασκούν για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει. Κάποιες άλλες για φορολόγηση των υπερκερδών. Μηχανισμούς για να μην δημιουργούνται υπερκέρδη, τουλάχιστον σε περιόδους κρίσεων, δεν προτείνει ΚΑΝΕΝΑΣ. Ο απόλυτος παραλογισμός και η εκμετάλλευση της άγνοιας των πολιτών για τους όρους λειτουργίας των αγορών και τις δυνατότητες παρέμβασης του κράτους. Δυνατότητες που δεν τις επικαλείται κανείς.

(Οι τιμές στην φωτο είναι από τις μικρότερες στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2020.)

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Προηγουμενο αρθρο
Σύλληψη στη Λευκάδα για για λειτουργία μουσικής πάνω από το επιτρεπτό όριο
Επομενο αρθρο
Η Επιστράτευση του 1974 όπως την έζησα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.