HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του Κάστρου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του Κάστρου

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Διοικητήριο την Τρίτη 30 Αυγούστου για την συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου -πράγμα πρωτόγνωρο για το νησί μας, που, συνήθως, εξαντλεί την «αγωνιστικότητά» του   σε μαγκιές, βρισιές και συνθήματα στο facebook.

Το Δημοτικό Συμβούλιο προκλήθηκε από πρωτοβουλία 12 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης του Δήμου, με επικεφαλής τους: Δρακονταειδή, Γληγόρη, Βεροιώτη και Ζαβιτσάνο.  Μοναδικό θέμα υπήρξε η παραχώρηση  για 22 χρόνια (με 3 χρόνια δυνατότητα παράτασης) της παραλίας του κάστρου και των εγκαταστάσεων της.

Στην συζήτηση έκτος των μελών του ΔΣ έλαβαν τον λόγο και τοποθετήθηκαν συλλογικότητες, φορείς και πολίτες. Οι ομιλίες όλων ήταν σε γενικές γραμμές, αξιόλογες. Θαυμάσαμε και καμαρώσαμε τις γνώσεις και την επιστημονική κατάρτιση τους αλλά και την έρευνα και τον χρόνο που αφιέρωσαν κάποιοι, για συλλογή  στοιχείων μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

Η συζήτηση που διεξήχθη στην αίθουσα του ΔΣ ήταν έντονη, με αντεγκλήσεις, ζωηράδα και χειροκροτήματα. Ζητήθηκε από πολλούς, δημοτικούς συμβούλους και μη, με την μορφή επίκλησης, παρότρυνσης, απαίτησης, η παραίτηση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου αλλά παρά τα χειροκροτήματα που προκαλούσε το αίτημα, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 3:30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Η διαχείριση του χρόνου από το προεδρείο δεν ήταν και η καλύτερη. Αυτό, σε συνδυασμό με την άγνοια πολλών από τους  συγκεντρωμένους για τις διαδικασίες που ακολουθεί το ΔΣ, την ζέστη και την έλλειψη καθισμάτων, έγινε αφορμή  να αποχωρήσουν αρκετοί, σχετικά σύντομα.

Η κοινή πρόταση των 4 παρατάξεων που προκάλεσαν το Δ.Σ:   Για λόγους που τεκμηρίωναν στην εισήγηση, ζητούσαν να υπάρξει σύσταση προς το Λιμενικό Ταμείο για ακύρωση της απόφασης παραχώρησης του Κάστρου  και διακοπή κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας.

Όλα όσα ειπώθηκαν στο ΔΣ  πρέπει να ακουστούν πολλές φορές από τους Λευκαδίτες. Από τώρα και πέρα κανένας δεν δικαιούται να δηλώνει άγνοια. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ούτε η διάβαση, ξεχάστε την, ούτε το πόσες ξαπλώστρες μπορεί να απλωθούν. Ο χώρος χάνει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του άπαξ και μισθωθεί.

Θυμίζουμε την εξέλιξη της αρχικής διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με προκήρυξη τον  10/2017 και αφορούσε μόνο τα  2 κτίρια.  Το 2018 εκ μέρους του Λιμενικού ταμείου παραχωρούνται επιπλέον 8.400  τμ και αποφασίζεται η λειτουργία  καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, που δεν προβλέπονταν στην προκήρυξη.

Καταλυτική για την κατανόηση αλλά και την εξέλιξη του θέματος υπήρξε η παρέμβαση της αρχιτέκτονος, αναπληρώτριας Διευθύντριας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Λευκάδας, κυρίας Πηνελόπης Γεωργίου.  Θυμίζουμε πως 2 φορές το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Λευκάδας εισηγήθηκε αρνητικά στην «επένδυση».

Η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν έτυχε της έγκρισης του δημοτικού συμβουλίου. Κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους των συνεργαζόμενων παρατάξεων Δημάρχου, Σολδάτου, Λιβιτσάνου, δεν μετακινήθηκε. Όλοι ψήφισαν την παρακάτω πρόταση του Δημάρχου σε συνεργασία με τον κ. Σολδάτο:

«Έλεγχος της εγκριθείσας τελικής πρότασης του αναδόχου από τις υπηρεσίες του δήμου (νομική υπηρεσία, διεύθυνση τεχνικών  υπηρεσιών κα) έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσο είναι απολύτως σύμφωνη με την 1469/16.10.2017 διακήρυξη  ανάδειξης πλειοδότη. Σε περίπτωση (μη συμφωνίας εγκριθείσας μελέτης και διακήρυξης δεσμεύομαι για άμεση σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με  λήψη απόφασης –πρότασης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο περί ανάκλησης  της υπ. Αριθμ. 22/2021 απόφασής του περί παραχώρησης χρήσης τουριστικού περιπτέρου και λουτρικών εγκαταστάσεων στην ειδική θέση «πλαζ Κάστρο Λευκάδας»

Ακούστε την τοποθέτηση της κυρίας Γεωργίου και παρακάτω ολόκληρη την συνεδρίαση.

Διαβάστε τα περισσότερα άρθρα σχετικά με το θέμα, που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας τα δυο τελευταία χρόνια:

Απόψεις για την παραχώρηση της παραλίας του Κάστρου
Στο σημείο μηδέν η υπόθεση του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο
Το Εφιαλτικό σενάριο
Οι αμμοθίνες της παραλίας του Κάστρου και τα κρινάκια της άμμου
Ανάπτυξη ή σκουπίδια στην παραλία του Κάστρου;
Που θα δημιουργηθούν οι… σουίτες στην παραλία του Κάστρου!
Δύο επισημάνσεις σε ένα δημοσίευμα για το Τουριστικό Περίπτερο
Η συζήτηση για το Τουριστικό Περίπτερο…
Στο Κάστρο «επιχείρησε»: η Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ της αστακομακαρονάδας και η Λαϊκή δεξιά
Το πρώτο μας μπάνιο, στο Κάστρο
Για το Τουριστικό Περίπτερο στο Κάστρο

Προηγουμενο αρθρο
Άνοιξε η πλωτή γέφυρα
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση -έκθεση ζωγραφικής για τον λαϊκό ζωγράφο Στάθη Κούρτη στο Πινακοχώρι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.